<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A kormány konvergencia programja alapján 2018-2022 között közel másfélszeresére ugorhat a háztartások fogyasztási kiadása.

A kormány konvergencia programja alapján a következő öt évben a jövedelemkiáramlás továbbra is túlmutat majd a gazdasági növekedésnél, tehát a hó végi fizetések bőségesen fognak emelkedni továbbra is. Bár a béremelések üteme azért lassul, de összességében mindvégig szépen vastagodhatnak majd a hó végi borítékok. A várakozások szerint a következő három évben 10% körüli ütemben, ezt követően 7 százalékra mérséklődve nőhetnek a dolgozói keresetek – írja a Blokkk.hu

A kormány számításai alapján ez a jövedelemnövekedés alaposan húzza a családok költekezését, ami folyó áron számolva a 2017. évi 18 ezer milliárd forintos szinthez képest 26 ezer milliárd forintra hízhat 2022-re. A számítások szerint hiszen a megvásárolható javak mennyiségét nézve negyedével ugorhat a mérleg mutatója öt év alatt. A családok költekezését azonban nehéz prognosztizálni a következő öt évre.

Brutális bérnövekedésre számítanak - ez már a felzárkózás?

A tervezett 50 százalékos reálkereset-emelkedés merész, de elérhető cél az érdekképviseletek szerint. Tovább >>>

A háztartások fogyasztási kiadásainak növekedési mutatói nem szakadnak el jelentősebb nagyságrendben a gazdaságnak a kormány számításai alapján várható teljesítményétől. Gyorsabban emelkedhetnek a háztartási kiadások a GDP növekedésénél ugyan, de az eltérés 1 százalékon belül mozog. Kérdéses azonban, mennyire fenntartható a 4 százalék feletti éves GDP bővülés, mivel a növekedést jelentősen befolyásolja a nemzetközi környezet, a beruházási kedv és az uniós támogatások rendje.

Nem tartható sokáig ez az ütem

Az EU új költségvetési időszaka átrendezi a forráskiosztás rendjét, így egyáltalán nem biztos, hogy zökkenőmentes lesz az uniós pénzek csordogálása a jövőben a magyar költségvetésbe, és a gyorsan dráguló munkaerő csábítja-e továbbra is a befektetőket. Ráadásul a magyar gazdaság számára előnytelen irányokban is rendeződhet a világgazdaság egyes viszonylatokban.

A családok költekezési mérlegében a másik jelentős kérdés, hogy a bérek, keresetek növekedési üteme kitart-e a kormány programjában vázolt ütemben. Jelenleg sokkal gyorsabban nőnek a keresetek, mint a gazdaság. A bérfelzárkóztatás szükségességét a kormány is hangoztatja, mivel egyrészt megy kifelé a magyar munkaerő, másrészt a határon túlról nem vonzó a magyar munkaerő piac a munkavállalóknak.

Itt a legújabb IMF jelentés: nagyobb fokozatra kapcsol Magyarország?

A Nemzetközi Valutaalap idén és jövőre is pozitívabb növekedést jelez előre a magyar gazdaság számára. Részletek >>>

A közlemény szerint növekedést jelentősen túllépő béremelési ütem hátterében a munkaerőhiány áll, a vállalkozások nagy része azonban nem engedheti meg, hogy kategóriákkal vaskosabb fizetéseket osszon ki. Bár a minimálbér-emelések is hatottak a keresetek növekedésére, ez leginkább az egyébként is szűkös anyagiakkal gazdálkodó kisvállalkozói körben volt érzékelhető. Ebben a foglalkoztatási körben - ami nem kicsi - nincs már elegendő erőforrás további jelentős bérfejlesztésekre – tették hozzá.

Átalakulnak a vásárlási szokások

A gazdasági teljesítménynél nagyobb ütemű béremelés egy ponton túl már rombolja a versenyképességet és rontja a termelékenységet. Ott, ahol a béremelési kényszer miatt eddig is faragni kellett az egyébként szükséges fejlesztésekből, nagy a baj: így a kibocsátásnál jóval nagyobb ütemű béremelés hosszabb távon csak akkor tartható, ha a termelékenységet javító beruházásokkal fonódik össze. A versenyképesség javítása másik oldalról ugyanolyan feszítő kényszer a piacon maradáshoz, mint a munkaerőhiány nyomása a bérre. Tehát egyszerre kell sok pénz a béremelésekre és a beruházásokra.

Az elemzés szerint a közeljövőben átalakulnak a vásárlási szokások, vagyis:

  • tovább nő a webkereskedelem súlya,
  • a különféle szolgáltatások aránya (például turizmus, szabadidőtöltés) emelkedni fog a boltos kiskereskedelemmel szemben,
  • a boltos vásárlásokban nagyobb lesz az iparcikk költekezés aránya az élelmiszerekkel szemben,
  • a lakásszerzéssel kapcsolatos kiadások emelkedni fognak,
  • az autóvásárlásokra fordított kiadások is nagyobbak lesznek, de még egy darabig a használtautó beszerzés fogja uralni a piac nagyját, a vásárolt személyautók darabszámát nézve,
  • a kisboltok további teret fognak veszíteni.

Végül a kormány számításai szerint a következők várhatók a családok költekezésében a következő öt esztendőben. A legnagyobb kockázat, hogy meddig bírják a vállalkozások a béremeléseket:

2017

2018

2019

2020

2021

2022

háztartások fogyasztási kiadása volumenváltozás

4,7%

5,2%

4,8%

4,7%

4,6%

4,5%

fogyasztási kiadás

folyó áron

18.214

19.616

21.088

22.690

24.415

26.246

munkavállalói jövedelem

10,9%

10,8%

9,5%

7,7%

7%

7,1%

fogyasztói árindex

2,3%

2,5%

2,7%

2,9%

3,0%

3,0%

munkavállalói jövedelemváltozás reálértéken

8,6%

8,3%

6,8%

4,8%

4%

4,1%

Kormány konvergencia programja, érték: %, ezer milliárd forint

Az elmúlt években pedig ennyi történt:

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2017/2012

háztartások fogyasztási kiadása

15.028

15.311

15.874

16.377

17.020

18.214

+ 3.186

ezen belül kiskereskedelem

8.249

8.514

8.949

9.278

9.668

10.400

+ 2.151

KSH, érték: ezer milliárd forint, folyó ár,

Komoly kihívásokkal kell szembenézniük Orbánéknak – maguk alatt vágják a fát?

Az újabb Fidesz-KDNP kormány várhatóan tovább erősíti majd az egycentrumú magyar modell kiépítését. A versenyképesség folytatódó romlása, az EU-val való viszony kiéleződése, valamint az EU-támogatások 2020 utáni bizonytalan csökkenése azonban nagy kihívást jelenthet ennek a politikának a fenntartásában. A GKI szerint ráadásul a lakossági hitelfelvétel ösztönzése csak újabb problémákat generál. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló