6p
A kormány konvergencia programja alapján 2018-2022 között közel másfélszeresére ugorhat a háztartások fogyasztási kiadása.

A kormány konvergencia programja alapján a következő öt évben a jövedelemkiáramlás továbbra is túlmutat majd a gazdasági növekedésnél, tehát a hó végi fizetések bőségesen fognak emelkedni továbbra is. Bár a béremelések üteme azért lassul, de összességében mindvégig szépen vastagodhatnak majd a hó végi borítékok. A várakozások szerint a következő három évben 10% körüli ütemben, ezt követően 7 százalékra mérséklődve nőhetnek a dolgozói keresetek – írja a Blokkk.hu

A kormány számításai alapján ez a jövedelemnövekedés alaposan húzza a családok költekezését, ami folyó áron számolva a 2017. évi 18 ezer milliárd forintos szinthez képest 26 ezer milliárd forintra hízhat 2022-re. A számítások szerint hiszen a megvásárolható javak mennyiségét nézve negyedével ugorhat a mérleg mutatója öt év alatt. A családok költekezését azonban nehéz prognosztizálni a következő öt évre.

Brutális bérnövekedésre számítanak - ez már a felzárkózás?

A tervezett 50 százalékos reálkereset-emelkedés merész, de elérhető cél az érdekképviseletek szerint. Tovább >>>

A háztartások fogyasztási kiadásainak növekedési mutatói nem szakadnak el jelentősebb nagyságrendben a gazdaságnak a kormány számításai alapján várható teljesítményétől. Gyorsabban emelkedhetnek a háztartási kiadások a GDP növekedésénél ugyan, de az eltérés 1 százalékon belül mozog. Kérdéses azonban, mennyire fenntartható a 4 százalék feletti éves GDP bővülés, mivel a növekedést jelentősen befolyásolja a nemzetközi környezet, a beruházási kedv és az uniós támogatások rendje.

Nem tartható sokáig ez az ütem

Az EU új költségvetési időszaka átrendezi a forráskiosztás rendjét, így egyáltalán nem biztos, hogy zökkenőmentes lesz az uniós pénzek csordogálása a jövőben a magyar költségvetésbe, és a gyorsan dráguló munkaerő csábítja-e továbbra is a befektetőket. Ráadásul a magyar gazdaság számára előnytelen irányokban is rendeződhet a világgazdaság egyes viszonylatokban.

A családok költekezési mérlegében a másik jelentős kérdés, hogy a bérek, keresetek növekedési üteme kitart-e a kormány programjában vázolt ütemben. Jelenleg sokkal gyorsabban nőnek a keresetek, mint a gazdaság. A bérfelzárkóztatás szükségességét a kormány is hangoztatja, mivel egyrészt megy kifelé a magyar munkaerő, másrészt a határon túlról nem vonzó a magyar munkaerő piac a munkavállalóknak.

Itt a legújabb IMF jelentés: nagyobb fokozatra kapcsol Magyarország?

A Nemzetközi Valutaalap idén és jövőre is pozitívabb növekedést jelez előre a magyar gazdaság számára. Részletek >>>

A közlemény szerint növekedést jelentősen túllépő béremelési ütem hátterében a munkaerőhiány áll, a vállalkozások nagy része azonban nem engedheti meg, hogy kategóriákkal vaskosabb fizetéseket osszon ki. Bár a minimálbér-emelések is hatottak a keresetek növekedésére, ez leginkább az egyébként is szűkös anyagiakkal gazdálkodó kisvállalkozói körben volt érzékelhető. Ebben a foglalkoztatási körben - ami nem kicsi - nincs már elegendő erőforrás további jelentős bérfejlesztésekre – tették hozzá.

Átalakulnak a vásárlási szokások

A gazdasági teljesítménynél nagyobb ütemű béremelés egy ponton túl már rombolja a versenyképességet és rontja a termelékenységet. Ott, ahol a béremelési kényszer miatt eddig is faragni kellett az egyébként szükséges fejlesztésekből, nagy a baj: így a kibocsátásnál jóval nagyobb ütemű béremelés hosszabb távon csak akkor tartható, ha a termelékenységet javító beruházásokkal fonódik össze. A versenyképesség javítása másik oldalról ugyanolyan feszítő kényszer a piacon maradáshoz, mint a munkaerőhiány nyomása a bérre. Tehát egyszerre kell sok pénz a béremelésekre és a beruházásokra.

Az elemzés szerint a közeljövőben átalakulnak a vásárlási szokások, vagyis:

  • tovább nő a webkereskedelem súlya,
  • a különféle szolgáltatások aránya (például turizmus, szabadidőtöltés) emelkedni fog a boltos kiskereskedelemmel szemben,
  • a boltos vásárlásokban nagyobb lesz az iparcikk költekezés aránya az élelmiszerekkel szemben,
  • a lakásszerzéssel kapcsolatos kiadások emelkedni fognak,
  • az autóvásárlásokra fordított kiadások is nagyobbak lesznek, de még egy darabig a használtautó beszerzés fogja uralni a piac nagyját, a vásárolt személyautók darabszámát nézve,
  • a kisboltok további teret fognak veszíteni.

Végül a kormány számításai szerint a következők várhatók a családok költekezésében a következő öt esztendőben. A legnagyobb kockázat, hogy meddig bírják a vállalkozások a béremeléseket:

2017

2018

2019

2020

2021

2022

háztartások fogyasztási kiadása volumenváltozás

4,7%

5,2%

4,8%

4,7%

4,6%

4,5%

fogyasztási kiadás

folyó áron

18.214

19.616

21.088

22.690

24.415

26.246

munkavállalói jövedelem

10,9%

10,8%

9,5%

7,7%

7%

7,1%

fogyasztói árindex

2,3%

2,5%

2,7%

2,9%

3,0%

3,0%

munkavállalói jövedelemváltozás reálértéken

8,6%

8,3%

6,8%

4,8%

4%

4,1%

Kormány konvergencia programja, érték: %, ezer milliárd forint

Az elmúlt években pedig ennyi történt:

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2017/2012

háztartások fogyasztási kiadása

15.028

15.311

15.874

16.377

17.020

18.214

+ 3.186

ezen belül kiskereskedelem

8.249

8.514

8.949

9.278

9.668

10.400

+ 2.151

KSH, érték: ezer milliárd forint, folyó ár,

Komoly kihívásokkal kell szembenézniük Orbánéknak – maguk alatt vágják a fát?

Az újabb Fidesz-KDNP kormány várhatóan tovább erősíti majd az egycentrumú magyar modell kiépítését. A versenyképesség folytatódó romlása, az EU-val való viszony kiéleződése, valamint az EU-támogatások 2020 utáni bizonytalan csökkenése azonban nagy kihívást jelenthet ennek a politikának a fenntartásában. A GKI szerint ráadásul a lakossági hitelfelvétel ösztönzése csak újabb problémákat generál. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG