<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az admirális úgy kalkulál, hogy egy háború esetén az USA elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút kizártnak tart.  A kommunista pártlap szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Peking nukleáris hatalom.   Káncz Csaba jegyzete

A Trump kormányzat 2017 decemberi Nemzetbiztonsági Stratégiája 33 alkalommal említi negatív összefüggésben Kínát, több, mint kétszer annyi alkalommal, mint a megelőző Obama kormányzat 2015 februári stratégiai dokumentuma.  Hasonlóképpen, az új Biden adminisztráció márciusban közzétett Ideiglenes Nemzetbiztonsági Stratégiai Iránymutatása több alkalommal emeli ki Kínát, mint közvetlen veszélyt az USA nemzetbiztonságára.

A célkeresztben

Két hete Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter rendeletet adott ki, amely az amerikai hadsereg „első számú” fókuszának nevezi Kínát.  Austin ezzel csak visszhangozta elődjének, Patrick Shanahannak 2019 januári szavait, aki első Pentagon állomány-értekezletén így sorolta fel az amerikai haderő új politikai prioritásait: „Kína, Kína, Kína”.

Feltartóztatni! - ez  fő jelszó ma Washingtonban (fotó: pixabay.com)Feltartóztatni! - ez fő jelszó ma Washingtonban (fotó: pixabay.com)

Ezek után nem meglepő tehát, hogy Joe Biden elnök múlt heti európai tárgyalásainak középpontjában Kína feltartóztatása állt.  A G7, a NATO és az EU vezetőivel a Fehér Ház vezetője sorra vette az elmúlt időszak Peking ellenes vádjait: a deviza-manipulációt, a nemzetközi kereskedelmi szabályok megsértését, a kelet-ázsiai hajózási útvonalak fölötti ellenőrzés szándékát, a súlyos emberi jogi sértéseket és a COVID-19 esetleges vuhani labor-eredetét. 

Peking kalkulációja

A kínai kommunista párt szócsöve múlt héten szerkesztőségi állásfoglalásban fejtette ki véleményét.  Eszerint „amikor kitör a katonai válság a csendes-óceáni térségben, az USA a NATO szervezetét fogja mobilizálni, hogy több nyugati ország fejtsen ki intenzív és átfogó nyomást Kínára, hogy így gáncsolják el Kína felemelkedését.”

Az állásfoglalás meghökkentő módon hozzáteszi: „Egyesek meggyőződése szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Kína nukleáris hatalom.  Az USA a kétoldalú kapcsolatok eszkalációjában érdekelt, ezzel az ’egységes Nyugat’ nyomása növekszik Kínán, míg az elizolálva a végén térdre kényszerül.”

Tajvani ütközés

Nem véletlen, hogy Hszi elnök padlógázt nyomott a kínai néphadsereg, a PLA mondernizációjával kapcsolatban. Az elnök 2035-re akarja befejezni a PLA modernizációs átalakítását, 2050-re pedig egy olyan haderőt akar felállítani, amely már bárhol a világon képes háborút nyerni.

Az ilyen szintű ambíciók aggodalommal töltik el nemcsak Washingtont, hanem a szomszédos országokat, beleértve Tajvant, amelyet Peking saját részének tekint és erő alkalmazását sem zárja ki az egyesülés kikényszerítésére.

Ha Kína nyeri a versenyfutást, akkor a Dél-kínai-tengeren az úgynevezett hozzáférést akadályozó (Anti-Access/Area Denial – A2/AD) rendszereit mesterséges intelligencia technológiákkal megerősítve képes lenne az amerikai haditengerészet képességei fölé nőnie, amely egyben megkérdőjelezné a térség szövetségi rendszereit.

Az admirális forgatókönyve

James G. Stavridis nyugdíjas admirális, 2009-2013 között a NATO európai főparancsnoka (Supreme Allied Commander Europe, SACEUR) már több katona-stratégiai szakkönyvet írt.  Frissen publikált könyvében az amerikai-kínai háború kitörésének esélyét latolgatja és esetleges lefolyását elemzi. 

A könyvben és az elmúlt időszak interjúiban felhívja a figyelmet, hogy Kína gyorsan hozza be a lemaradását és egyes területeken már meg is előzte az Egyesült Államokat.  Így például a kínai haditengerészet már több hadihajóval (mintegy 350) rendelkezik, mint az amerikai (mintegy 300). 

Ehhez az admirális hozzáteszi, hogy amerikai hadihajók általánosságban nagyobbak, technológiailag fejlettebb szinten állók és tapasztaltabb legénységűek, mint kínai ellenfeleké.  Stavridis leszögezi, hogy Peking gyorsan halad előre a kibertér és a világűr militarizálásának terén.

Stavridis nagy jelentőséget tulajdonít egy esetleges konfliktus esetén az amerikai szövetségeseknek a térségben.  Ez különösen vonatkozik az úgynevezett Quad szövetségre (USA, India, Japán, Ausztrália).  Ennek kapcsán kiemelendő, hogy a Kínával jelenleg is feszült határvitában álló India 1,4 millió katonát tart fegyverben.

Dél-Koreában is mintegy 28 500 amerikai katona állomásozik.  Mindezeken túl Washingtonnak katonai szövetségi megállapodása van a Fülöp-szigetekkel, Thaifölddel és Új-Zélanddal. 

Az admirális az európai szövetségeseket is számításba veszi.  Mindenekelőtt Londont, amely idén májusban a Dél-kínai-tenger térségébe indította új repülőgép-anyahajóját (HMS Queen Elizabeth).  Ezt a küldetést Boris Johnson miniszterelnök az elmúlt két évtized legambiciózusabb bevetésének nevezett.  Szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a brit anyahajó a Dél-kínai-tengeren szembesülhet a kínai DF-17-es hiperszonikus rakétával, amely 12 250 kilométeres óránkénti sebességgel (Mach 10) repül és a hatótávolsága meghaladja a 2400 kilométert.

Stavridis meglátása szerint Tajvan, illetve a dél-kínai-tengeri szigetek körüli vita vezethet a háború kitöréséhez.  Az USA itt elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút az admirális kizártnak tart.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér péntek a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Makro / Külgazdaság Idén még 4 százalék felett lehet az infláció az MNB szerint
Király Béla | 2021. július 27. 15:46
Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 30 bázispontos lépéssel emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a döntés hátterét értelmezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos