3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elmúlt napokban az amerikai titkosszolgálati vezetők sorban találkoztak a nagy amerikai cégek főnökeivel az USA több pontján és titkos információkkal bizonygatták, hogy miért veszélyes Kínával üzletelni. Kína a múlt héten három Amerika-ellenes háborús filmet adott le, Hszi elnök pedig tegnap politikailag célzott látogatást tett egy ritkaföldfémet bányászó üzemben. Káncz Csaba jegyzete

Az amerikai fehér nacionalisták egyik főideológusa, Steve Bannon két hete a Washinton Post hasábjain fejtette ki véleményét az amerikai-kínai konfliktusról. Bannon szokása szerint nem kertelt és leszögezte: „A Kínai Népköztársaság gazdasági háborút folytat az ipari demokráciák (sic) ellen azóta, mióta 2001-ben csatlakozott a WTO-hoz. Mára Kína lett a legnagyobb gazdasági és nemzetbiztonsági veszélyforrás, amely valaha is fenyegette az Egyesült Államokat”.

Bannon és Trump egységfrontban

Bannon kijelenti, hogy teljesen hiábavaló megegyezni Kínával. Kifejti ugyanis, hogy Pekingnek fel kell(ene) hagynia a kényszerített technológia-átadással, a szellemi tulajdonjogok ellopásával, az üzleti hálózatok elleni kiberbehatolásokkal, a deviza-manipulációval, a magas vám- és nem-vámjellegű akadályokkal és a tisztességtelen támogatásokkal az állami tulajdonú cégek felé.

Káncz Csaba

Bannon szerint viszont, ha ebbe Peking belemegy (illetve belemenne) a kereskedelmi tárgyalások során - és mindezt ellenőrizhető módon -, akkor az gyakorlatilag a kínai államkapitalizmus jogi- és szabályozási szétesésével érne föl.

Trump határozottan ezen a pályán mozog és a múlt héten maximum 6 hónappal elhalasztotta az autóipari büntetővámok bevezetését - ezalatt lehet tárgyalni az EU-val és Japánnal a kereskedelmi kapcsolatok átalakításáról. Számos forrás szerint a döntés hátterében az áll, hogy a Fehér Ház szerint nem érdemes egyszerre több fronton harcolni, ki kell választani a legnagyobb ellenséget - ez pedig Kína.

A Financial Times értesülései szerint az elmúlt napokban az amerikai titkosszolgálati vezetők sorban találkoztak a vezető amerikai cégek főnökeivel az USA több pontján és titkos információkkal bizonygatták, hogy miért veszélyes Kínával üzletelni. A befolyásos lap szerint ezen cégek között szerepeltek a nagyobb technológiai cégek, kockázati tőketársaságok és oktatási intézmények is.

Belengetett kínai válaszcsapás

Ezeken a hasábokon tavaly decemberben  figyelmeztettünk, hogy a Kína- és Huawei-ellenes angolszász kampány már szinte egy háború előestétjét idézi. Valóban, vasárnap kiderült, hogy a Google gyakorlatilag lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot, ráadásul magyar idő szerint hétfő hajnalban további két, a mobilgyártás szempontjából kulcsfontosságú cég, az Intel és a Qualcomm is beállt a Huaweit bojkottáló vállalatok sorába. Mindez azután történt, hogy a múlt hét folyamán Trump szükségállapotot rendelt el annak érdekében, hogy "megvédje az amerikai informatikai hálózatokat a külföldi ellenségektől".

Kína nem veszi félvállról Washington lépéseit és a múlt héten az állami tulajdonú CCTV 6-os televíziós csatorna három Amerika-ellenes háborús filmet adott le, visszaidézve az 1950-53-as Koreai Háborút.  Hszi elnök pedig tegnap politikailag célzott látogatást tett egy ritkaföldfémet bányászó üzemben. Az üzenet és a fenyegetés világos: az USA ugyanis ritkaföldfém behozatalának 80 százalékában a kínai szállításokra szorul. Ha elszabadulnak az indulatok, ez lehet az egyik első kínai válaszcsapás.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG