2p
Egy „utolsó ajánlatot” kíván tenni a brit kormányfő az EU-nak Észak-Írország ügyében. A „négy év, két határ” terv számos kompromisszumot tartalmaz, de nem biztos, hogy ez elég lesz Dublinnak és Brüsszelnek.
Boris Johnson, miközben beszédére készül október elsején Manchesterben. EPA/Stefan Rousseau

A tervet, amelynek egy része már kiszivárgott a brit sajtóban, ma fogja ismertetni Boris Johnson a Konzervatív Párt kongresszusán, és ezt követően küldi majd el Brüsszelnek.

Utolsó ajánlat

Kormányzati források szerint a terv „észszerű kompromisszum”, egyben az „utolsó ajánlat” Brüsszel számára. Amennyiben az EU elutasítja azt, akkor az Egyesült Királyság meg fogja szakítani a tárgyalásokat Brüsszellel, és megkezdi a felkészülést a megállapodás nélküli Brexitre, írja a Financial Times.

Habár utóbbit a brit parlament elvileg elutasította – Johnsonnak  az október 31-én esedékes kilépés elhalasztását kell kérnie az EU-tól, amennyiben továbbra sem képes megállapodni vele a távozás feltételeiről –, a kormányfő továbbra is kizárja a halasztás kérését.

Négy év, két határ

Ami a most kiszivárgott terv részleteit illeti, a Daily Telegraph szerint Nagy-Britannia (Észak-Írország nélkül) 2021-ig saját szabadkereskedelmi egyezményt kötne az EU-val, Észak-Írország viszont négy éven át, 2025-ig az uniós szabályozás hatálya alatt maradna az élelmiszeripari és ipari termékek esetében.

A négy év letelte után az északír parlament dönthet majd arról, hogy megtartsa az uniós szabályozást, vagy áttér a brit szabályozásra.

A „négy év, két határ” terv megvalósulása egyrészt azt jelentené, hogy az Észak-Írországból exportált árukat vámellenőrzésnek vetnék alá az Ír Köztársaság területére való belépés előtt. Az ígéretek szerint az ellenőrzésekre nem közvetlenül az ír-északír határon kerülne sor, és azok nem tennék szükségessé új infrastruktúra kiépítését.

Másrészt a a Brit-szigetről (az Észak-Írország nélküli Nagy-Britanniából) érkező árukat is ellenőriznék, hogy megfelelnek-e az uniós standardoknak. Ezekre az ellenőrzésekre az északír kikötőkben kerülhet sor.

A Guardian szerint Johnson az északír unionista párttal már megegyezett a tervről, amely azonban Dublinban és Brüsszelben fagyos fogadtatásra számíthat.

UPDATE: Válaszút elé állította Brüsszelt Boris Johnson

De ki az a Boris Johnson? Honnan jött, mit akar, és tényleg hasonlít-e Trumphoz? Korábbi videókommentárunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG