5p
A növekvő pénzügyi problémák és a gazdasági lassulás felerősítette a belső harcokat a kínai vezetés legmagasabb szintjein. Az elbizonytalanodott kommunista pártban előtérbe került a Nyugat-ellenesség és a Dél-kínai tengeri egyoldalú katonai műveletek támogatottsága. A magyar biztonságpolitika a jelek szerint nem vesz tudomást Kína provokatív lépéseiről a térségben, amelyeket még a G7 külügyminiszterei is elítéltek.

A kínai gazdasági lassulás és a halmozódó pénzügyi problémák egyre nagyobb politikai feszültséget váltanak ki Pekingben. Május elején a Hong Kong-i CLSA befektetési ház jelentette be, hogy a kínai rossz-hitelek állománya „válságszintet” ért el. A cég kutatásai szerint Kína nem-teljesítő hitelállománya eléri a banki eszközök 19 százalékát, ellentétben az 1.6 százalékos hivatalos adattal. A CLSA nemzetközi sztenderdeket használt a számításai során, nem pedig a jóval megengedőbb kínaiakat.

Előkerültek a tőrök a háttérjátszmában

A kommunista párt központi lapja pár hete címlapján lehozott egy interjút egy meg nem nevezett „befolyásos személlyel”, aki szerint a száguldó eladósodás krízishez vezethet. A magasrangú hivatalnok szerint a kínai növekedési ütem nem fog visszatérni a korábbi, magas ütemű szintekre. Megfigyelők az interjút a kínai elnök és a miniszterelnök közötti konfliktus jelének tartják, mert az utóbbi a vezető politikai támogatója a növekvő eladósodásnak.

Hszi Csin-Ping kínai elnök május elején egy beszédében elismerte a belharcokat a kommunista párt csúcsain és óvott az „összeesküvőktől”. Szerinte a pártban lévő különböző „bagázsok és klikkek alááshatják a párt és az ország politikai biztonságát”. A beszéd egybeesett az egyre erősödő spekulációkkal Pekingben, miszerint a Hszi által 2012 vége óta vezetett, 88 millió tagú kommunista párt súlyos frakció-harcokba süllyedt.

Megfigyelők rámutatnak Hszi egyik legutóbbi lépésre, amikor a befolyásos Kommunista Ifjúsági Liga költségvetését megfelezte, miután rájuk küldte az anti-korrupciós ügynökeit. A Liga hatalmi bázisául szolgál olyan politikai mandarinok számára, mint a korábbi elnök Hu Dzsintao és a jelenlegi miniszterelnök Ki Ko-csiang.

A kínai hadsereg támogatása a kulcskérdés

Káncz Csaba

A szakértők szerint az is a színfalak mögötti politikai viharokra utal, hogy Hszi elnök a múlt hónapban átvette a főparancsnoki pozíciót Kína parancsnoki központjában (Joint Operations Command Center) és ezzel a Kínai Néphadsereg (PLA) műveleti parancsnoka lett háború esetén. Hszi már eddig is elnöke volt a Központi Katonai Bizottságnak, amely a hadsereget ellenőrzi. Hszi hatalomra kerülése óta egy elképesztő hatalmi koncentrációt hajtott végre és olyan hivatalos titulusokat gyűjtött be, mint a Kommunista Párt főtitkára, a Kínai Népköztársaság elnöke, a Központi Katonai Bizottság elnöke, a Nemzetbiztonsági Bizottság vezetője és az átfogó államháztartási reformcsoport feje.

Hszi új katonai pozícióival azt a világos üzenetet küldi politikai ellenfelei számára, hogy a hadsereg mögötte áll. De sokak szerint a beteges pozíció-halmozás inkább a gyengeség, mint a magabiztosság és erő jele. A kínai kommunista vezetés ugyanis manapság kifogyott az ideológiai töltetből.

Mao Ce-tung 1976-os halála után a kínai vezetők az ország jólétének folyamatos növeléséhez kötötték a kommunista párt legitimitását. Ennek a korszaknak azonban befellegzett és az elbizonytalanodott pekingi vezetés egyre inkább a Nyugat-ellenes propagandában valamint a Dél-kínai-tengeri hatalmi játszmákban akarja felépíteni új identitását. Nem véletlenül hozta meg a pekingi vezetés nemrég azt a törvényt, amely a külföldi civil szerzeteket a kínai biztonsági szervek felügyelete alá helyezi. A kínai egyetemek is utasításba kapták, hogy a nyugati értékektől távolodjanak el a tanterveikben és tiltsák be az osztálytermekben ezeket a könyveket.

Magyarország a kínai Béketáborban?

A hazai honvédség közben mintha nem igazán érzékelné Kína politikadinamikáját és egyoldalú katonai műveleteinek globális tétjét. A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye május 25-én egész napos magyar-kínai biztonságpolitikai konferenciát tart pekingi katonai vendégelőadókkal. Sajnos a 31 előadásba egyetlen egy sem fért bele, amely napjaink nagy kérdésével, a Dél-kínai-tenger vitatott szigeteivel kapcsolatos egyoldalú pekingi lépésekkel és a feszültség eszkalálásával foglalkozna.  Azokkal a provokatív kínai katonai műveletekkel, amelyeket a múlt hónapban a G7 külügyminiszterei is élesen elítéltek.

Ehelyett a jövő heti konferencián a hazai résztvevők meghallgathatják például Pan Youmu ezredes előadását Kína békefenntartó politikájáról. Érthetetlen, hogy egy tudományos tanácskozás miért nem elemzi és vitatja meg napjaink legélesebb, akár nukleáris összecsapással is fenyegető szembenállását.  Holott a felelősséget tisztázni kell, amíg ezt nyugodt, akadémikus körülmények között még meg lehet tenni.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG