BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. március 27. 16:49

Lerobbant egészségügy, százezres menekülttáborok és 24 millió AIDS-es páciens teszi rémálommá a most kibontakozó koronavírus-járvány kezelését Afrikában. A fejlett világ koordinált segítsége nélkül a kontinens képtelen lesz megbirkózni a kibontakozó járvánnyal – márpedig a fejlett országok még saját magukon sem tudnak segíteni. Káncz Csaba jegyzete.

Hajléktalanok Johannesburgban, Dél-Afrikában 2020. március 27-én. EPA/KIM LUDBROOK

Az Afrikai Unió adatai szerint tegnap az 1,216 milliárd lakosú afrikai kontinensen 2746 koronavírusos fertőzöttet és 60 halottat tartottak nyilván.

A kibontakozó válság elképesztő keretrendszereként ez a kontinens rendelkezik a globális népesség 16 százalékával, de csupán a világ egészségügyi kiadásainak 1 százalékát költik el ott. Olaszországban – amelynek egészségügyi rendszerét már megbénította a járvány – 10 ezer lakosra 41 orvos jut, Afrikában ugyanennyi lakosra csupán 2 orvos.

Dinamikus emelkedés

Az afrikai népesség túlnyomó többségének nincs egészségbiztosítása. Még a kontinens egyik leggazdagabb országában, a Dél-Afrikai Köztársaságban is a népesség 82 százaléka egészségbiztosítás nélkül él. A közkórházak pedig személyzeti hiánnyal küszködnek és gyakran bénulnak le a legkülönbözőbb járványok miatt.

A Dél-Afrikai Köztársaság egymaga a tegnapi adatok szerint 900 koronavírusos fertőzöttel rendelkezik, 191 fővel növekedve egyetlen nap alatt. A kontinensen először Egyiptomban jelent meg a fertőzés, február 24-én és tegnap már 456 fertőzöttet és 21 halottat regisztráltak – Algériában 302 fertőzöttre jutott 21 halott.

Észak-Afrikában a muszlim országok mára lezárták az iskolákat, az egyetemeket, a mecseteket, felfüggesztették a repülőjáratokat a magasan fertőzött országokba és megtiltották a tömeges összejöveteleket.

Strukturális gyengeségek

A koronavírus nem csak a megfelelő egészségügyi infrastruktúra hiánya miatt fenyegeti a kontinenst, hanem a nyomornegyedek- és menekülttáborok nagy száma miatt is. Mindezen túl a mai napig mintegy 24 millió AIDS-pácienst és mintegy 2,5 millió tüdőbajos beteget kezelnek a kontinensen - valóban, a világ összes tüdőbajos haláleseteinek negyede Afrikában történik. A világ 15-19 éves AIDS-eseinek fele csupán 6 országban oszlik el: Dél-Afrikai Köztársaság, Nigéria, Kenya, India, Mozambik és Tanzánia.

A felnőtt korban AIDS-t elkapó betegek 73 százaléka Afrikára esik. Hasonlóképpen, a malária mintegy 400 ezer emberrel végez évente a kontinensen. Mindezen páciensek a legyengült immunrendzserük miatt gyakorlatilag nem élnék túl a koronavírus támadását.

Ha mindez nem lenne elég, a kontinensen számos óriási menekülttábor üzemel, csupán a Száhel-övezetben mintegy 1 millió a menekültek száma. A Dél-Afrikai Köztársaságban mintegy 2 millió menekült él. Ezen túlzsúfolt táborokban természetesen lehetetlen betartani a szükséges távolságot az emberek között, mint ahogyan az egészségügyi ellátás is csak nyomokban létezik.

Nem megy nemzetközi segítség nélkül

Káncz Csaba

Afrikában milliók élnek abból, hogy zöldséget, egyéb élelmiszert árulnak az utcaszélen – márpedig ezt az életmódot egyszerűen képtelenség lesz feladniuk a járvány idején, hiszen nincs más bevételi forrásuk.

Hasonlóképpen, milliók ingáznak a városokba a túlzsúfolt vonatokon és buszokon – ami természetesen melegágya lehet a vírus terjedésének. Szintén milliók ingáznak a gazdagabb szomszéd országokba és a határok őrizete több, mint hiányos.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a fejlett világ koordinált segítsége nélkül a kontinens egyszerűen képtelen lesz megbirkózni a kibontakozó járvánnyal. Márpedig az utóbbi hetek fejleményei világossá tették, hogy a fejlett világ még saját magán sem tud segíteni. A magára hagyott Afrika tehát nagyobb közegészségügyi katasztrófával nézhet szembe, mint amilyen az ebola-járvány volt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél