4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az előző elnök, Ahmedinezsád regnálása alatt Irán rendkívül harcias volt, gőzerővel építette atombombáját, szakadatlanul fenyegette a világot, különösen Izraelt. Végül a világ nagyobbik része ezt megunta, embargót hirdetett az iráni olajra, amitől az ország gazdaságilag összeomlott. Békés elnököt választottak, aki keresi a megegyezést.

Az Iránnal kapcsolatos nemzetközi feszültségek több, mint 35 éve, a sah rendszerének megdöntése után kezdődtek. Szélsőséges, fanatikus iszlám és nacionalista rendszer jutott akkor hatalomra, amelyik rögtön szembekerült a nyugattal, különösen Amerikával. Hamarosan szomszédjával, Irakkal is háborúba keveredett, ami nem vezetett sehová, több év értelmetlen öldöklés nélkül mindkét fél kimerülésével ért véget.

Atomfenyegetés

Az ország szembenállása a nyugattal később kissé enyhült, végül amikor megjelent a rendkívül agresszív, a világot gyakran fenyegető elnök, Mahmud Ahmedinezsád, akkor a helyzet újra eldurvult. Ekkortól vette üldözőbe Irán Izraelt is, és amikor megkezdte atomprogramját, minden fenyegetett ország úgy érezte, hogy ezt csírájában el kell fojtani. Egy ilyen harcias rendszer kezében az atomfegyver igen veszedelmes dolog, ki tudja mire szánják el magukat.

Izrael nem is akart várni, rögtön bombázni akarta az atomprogramban résztvevő iráni üzemeket, adott esetben ő maga vetette volna be az atomfegyvert megelőzésképpen. Ez ugyancsak ijesztő perspektíva volt a világ számára, ezért győzködni kezdték Izraelt, hogy várjon, inkább keressenek olyan megoldást, ami a béke fenntartása mellett is hatékony lehet, még mielőtt Irán elkészülne az atomfegyverrel.

Hatékony eltántorítás

A hatékony megoldás meg is lett: olajembargót hirdettek Irán ellen. Először kérdéses volt, hogy működhet-e, hisz az ilyen szankciókat sokszor kijátsszák. Viszont Irán földrajzi helyzetéből adódik, hogy nem is volt olyan nehéz az embargót betartatni. Nyugatról Irak határolja, délnyugatról és délről a Perzsa-öböl és az Indiai óceán, rogyásig amerikai és egyéb hajókkal, keletről a nyugattal mostanában inkább együttműködő Pakisztán és Afganisztán, északról a gázkitermelő Türkmenisztán és az olajjal teli Kaszpi-tenger. Kína lehetett volna az egyetlen nagy vásárló, de egyrészt ő sem igazán vágyik iráni atomfegyverre, másrészt a szállítás is igencsak megnehezült volna. Kínának sokkal egyszerűbb lett a korlátlanul rendelkezésre álló arab olajat vásárolni.

A váratlanul hatékony megoldás sarkallta tavaly arra a nyugatot, hogy Oroszországgal szemben is hasonlóan lépjen fel. Ott viszont csúfos kudarc következett. Nem vették figyelembe, hogy Putyin hatalmas országa ellen sokkal kevésbé hatékony az embargó, a Föld kilenced részén terpeszkedő ország bárhol, bárkinek eljuttatja olaját, ráadásul Európa erőteljesen függ az orosz gáztól és részben az olajtól. Emellett sokkal kisebb az embargóban résztvevők motivációja is: Putyin mégiscsak néhány oroszlakta területre vetett szemet, míg Irán konkrétan a fél világot fenyegette.

Beadja a derekát

Irán olajország, ugyanúgy ki van szolgáltatva az olajexportnak, mint Oroszország, Nigéria, Venezuela vagy Szaúd-Arábia. Ha leáll az olajkivitel, összeomlik a gazdaság, nincs alternatíva. És pontosan ez történt, az irániak nagyon elégedetlenek lettek. Őket nem érdekli vezetőik fegyverkezése, viszont megszokott életszínvonaluk annál inkább, legyenek bármilyen nyugatellenesek is. Így megválasztottak egy szelídebb elnököt, aki kezdettől békülékenyebb hangnemet ütött meg. Végül másfél éve Irán megkezdte az atomprogram leállításáról szóló tárgyalásokat hat országgal (Egyesült Államok, Kína, Németország, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia), melyek utolsó fordulója most Svájcban zajlik. Most meglett a keretmegállapodás, már csak a végső, részletes megállapodás van hátra.

A világnak az a fontos, hogy az eredmény biztosan garantálja, hogy egy adott pillanattól kezdve nagyjából egy éven belül Irán ne tudjon nukleáris fegyvert fejleszteni. Ebben az esetben, ha mégis kiújul az ellenségeskedés, van idő tárgyalásos úton, szükség esetén szankciókkal, végső esetben pedig katonai úton beavatkozni. Iránnak pedig az a fontos, hogy otthon tálalható megállapodást hozzon össze. Nem tűnhet úgy, hogy kapitulált, hanem látszólagos eredményeket, győzelmeket kell prezentálnia népének. Még egy kis pávatánc, és a végső megállapodás hamar meglesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG