TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Japánban is sorra kérik vagy utasítják a cégek alkalmazottaikat arra, hogy dolgozzanak otthonról a koronavírus miatt. Más vállalatok megtiltják a munkatársaknak, hogy tömegközlekedést használjanak. Kínában, amelynek gazdasága szinte lebénult az elmúlt hetekben, ugyan kezd újraindulni a termelés, de csak korlátozott keretek között. Pozitívum ugyanakkor, hogy a gyárak leállása miatt csökkent a károsanyag-kibocsátás.
Motoros pár Guangzhou utcáin a mai napon. EPA/ALEX PLAVEVSKI

Japánban egyre több vállalat jelenti be, hogy otthoni munkára kéri vagy kötelezi alkalmazottait a koronavírustól való félelem miatt.

Százezreket érint

Az NTT Group, amely mintegy 200 ezer embert foglalkoztat az országban, hétfői hatállyal léptetett életbe ilyen intézkedést a Japan Times szerint.

A telekommunikációs óriáscég a távmunka mellett azt a lehetőséget is felkínálja alkalmazottainak, hogy csúcsidőn kívül járjanak be dolgozni – ezzel is csökkentve az esetleges fertőzésveszélyt. Emellett arra kérte a munkatársait, hogy személyes találkozók helyett inkább videókonferencia keretében egyeztessenek egymással.

A korlátozásra egyébként azután került sor, hogy a csoport egyik cége múlt héten bejelentette: egy partnervállalkozásának egyik alkalmazottjánál koronavírust diagnosztizáltak.

A 126 millió lakosú országban egyébként eddig hárman vesztették életüket a betegség következtében, és 91-en fertőződtek meg.

Meeting maszkban

Szintén szigorít a Yahoo Japan, amely megtiltotta 6500 alkalmazottjának, hogy nagyobb meeetingeken vagy 100 fősnél nagyobb rendezvényeken vegyen részt, illetve hogy az épületen kívül ebédeljen. Mindenkit arra kérnek, hogy a saját kávézókat vegyék igénybe.

A keresőóriás arra is ösztönzi a dolgozókat, hogy kerüljék a tömegközlekedésben a csúcsidőszakot, vagy maszkban és kesztyűben utazzanak és így is fogadjanak vendégeket.

Metró helyett taxi

Egy másik internetes cég, a GMO, amelynek Tokióban, Oszakában és Fukuokában vannak irodái, már január végén otthoni munkára utasította munkavállalóinak 90 százalékát  –  ez mintegy négyezer dolgozót jelent.

Azok pedig, akiknek mindenképp be kell menniük az irodába, nem használhatnak tömegközlekedési eszközöket. Ehelyett (saját vagy céges) autóval vagy taxival kell közlekedniük.

Mindez persze nem jelent radikális váltást a vállalati kultúrákban, hiszen Japánban amúgy is egyre népszerűbb a munkavégzés otthonról. Ezt – valamint általában a rugalmas munkavégzési formákat – a kormány is ösztönzi, hogy enyhítse a munkaerőhiányt.

Gigantikus kísérlet

Kínában, ahonnan a vírus kiindult, már jóval korábban léptek a cégek – ott a távmunka nem privilégium, hanem gyakorlatilag kényszer.

A vírus terjedése miatt a városközpontok már hetekkel ezelőtt szellemvárosokká változtak, miközben cégek ezrei próbálják a „virtuális térben” fenntartani működésüket.

Ez jó lehetőség számunkra, hogy kipróbáljuk, milyen az, ha sokan dolgoznak otthonról

- mondta a Bloombergnek Alvin Foo, a Reprise Digital shanghai reklámügynökség ügyvezetője. Szakértők szerint ami Kínában zajlik, az valószínűleg a világ legnagyobb távmunka kísérlete.

Sok cég számára azonban a távmunka csak részmegoldás, hiszen egy részük rá van szorulva a beszállítókra, a logisztikai cégekre vagy a kiskereskedelmi egységekre, amelyeket nem vagy csak nehezen lehet pótolni.

Fékezett restart

Habár a napokban számos kínai gyár elkezdte újraindítani a termelést, egyelőre ezek is inkább korlátozottan, visszafogott kapacitással működnek. A karanténok, lezárt utak és ellenőrzőpontok miatt ugyanis továbbra is dolgozók milliói maradnak otthon, ráadásul egyelőre az ellátási láncok sem álltak helyre.

Az újraindulás feltétele egyébként a kínai hatóságok részéről, hogy a vállalatok lássák el maszkokkal dolgozóikat, mérjék a testhőmérsékletüket és felügyeljék a mozgásukat.

Ami a vírus okozta gazdasági károkat illeti, az Oxford Economics szerint a kínai GDP-növekedés idén 5,4 százalékra esik vissza a tavalyi hat százalékról. Ha pedig a vírus elterjedne Ázsiában – bár az utóbbi napokban a fertőzés terjedésének lassulásáról érkeztek hírek –, az a globális gazdasági növekedést is visszavetné mintegy 0,5 százalékkal.

Van egy jó hír is

Bármilyen furcsán hangzik is, a vírusnak pozitív hatása is van: kevesebb károsanyag kerül a levegőbe. Egy finn kutatóintézet (Center for Research on Energy and Clean Air) tanulmánya szerint az elmúlt két hétben legkevesebb százmillió tonnával csökkent Kína széndioxid-kibocsátása. Ez körülbelül hat százaléka a múlt évben ugyanebben az időszakban mért globális kibocsátásnak.

A visszaesés annak köszönhető, hogy meredeken csökkent a kereslet szénre és olajra. Emiatt Santung tartomány olajfinomítóiban például 2015 óta a legalacsonyabb szintre esett vissza a termelés.

Mai adatok szerint Kínában eddig 2118-an vesztették életüket a koronavírus következtében, a fertőzöttek száma pedig csaknem eléri a 75 ezret. Külföldön pedig több mint ezer esetet regisztráltak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél