<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Rendkívül szűk határidőt szabott meg a Fehér Ház szóvivője, Paul Ryan a NAFTA újratárgyalásának: május 17-ig a feleknek meg kell állapodniuk a szabadkereskedelmi megállapodás sorsáról. Az ügy azonban Trump beiktatása óta húzódik, hol az Egyesült Államok, hol Mexikó fenyegetőzik kilépéssel. Hat napja maradt a feleknek, hogy tisztázzák a kényes kérdéseket – kérdés, hogy mi lesz ezután.

A Reuters cikke szerint a felek már most jelezték, hogy problémás lesz hat nap alatt lebonyolítani a tárgyalásokat, Mexikó már most jelezte, hogy rendkívül szűknek tartják a határidőt. Trump gyakorlatilag a megválasztása óta, hűen az egyik kampányígéretéhez, folyamatosan sakkban tartja Kanadát és Mexikót a NAFTA körüli tárgyalásokkal. Ráadásul úgy tűnik, hogy fogy a türelem, amikor épp úgy tűnik, hogy megállapodtak, valaki mindig felrúgja az egyezkedést. Kanada és Mexikó már jelezte, hogy akár az USA nélkül is hajlandóak megállapodni, ha úgy hozza a sors.

Törvényes ez egyáltalán?

Ryan javaslata abszolút beleilleszkedik az amerikai törvényekbe. Az úgynevezett „gyorsított eljárás” során épp az ilyen elhúzódó ügyeket lehet rövid idő alatt felgöngyölíteni. Azzal ugyanis, ha tovább húzzák az időt, úgy az kétségbe vonná a Kongresszus hatékonyságát, és adott esetben új vezérkart kell kijelölni – ez pedig könnyen a demokraták malmára hajthatná a vizet. Ryan szerint ennek elkerülésére május 17-ig meg kell lennie az aláírt egyezménynek, hogy legkésőbb decemberig megszavaztassák a megállapodást a kongresszussal.

Kijelölte, de nem bízik benne?

Mexikó gazdasági minisztere, Ildefonso Guajardo elmondása szerint neki péntekig kellene megtudnia, hogy egyáltalán lehetséges-e újratárgyalni a szabadkereskedelmi egyezményt, ennek ügyében az Államok és Kanada képviselőivel hétfő óta tárgyalnak Washingtonban. Meglátása szerint péntek estig talán dűlőre juthatnak a fontosabb kérdésekben, ám amennyiben ez mégsem sikerül, úgy a képviselők akár a hétvégét is rászánják az egyezkedésre. Mint fogalmazott: két hétre pakoltak.

Ugyanakkor érdekes fejlemény, hogy maga az ügylet kiötlője, Ryan szkeptikus a szűk határidőt illetően. Ennyire rövid idő alatt a teljes mexikói munkavállalás kieshet a megtárgyalandó kérdések közül, illetve az Amerika-Kanada közti tejágazati kérdések sem kerülhetnek terítékre – ezek töréspontoknak számítanak a tárgyalásokban. Kanada külügyminisztere, Chrystia Freeland hasonló véleményen van – egy ilyen elsietett tárgyalás meglátása szerint kedvezőtlen helyzetbe hozná Kanadát.

Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
Makro / Külgazdaság Jól megugrott a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 20:26
Este közel 6 százalékos pluszban áll a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG