<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.

 • Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arra figyelmeztetett, hogy Oroszország és Kína erősödő kapcsolata nemcsak Ázsiára, hanem Európára is veszélyt jelent. A tokiói Keio Egyetemen tartott beszédében a NATO vezetője hangsúlyozta: az erősebb együttműködés és a minél több barát fontosságát a NATO számára az indiai-csendes-óceáni térségben.
 • Az oroszbarát erők azt állították az orosz médiában, hogy a heves harcokkal teli Bahmut városát majdnem körülzárták. Tass Vitalij Kiselev ezredest idézték a magát kikiáltó Luhanszki Népköztársaság nevében, aki azt mondta: „Bahmutot gyakorlatilag három oldalról „befogták”, és az ellenség intenzív kiütése folyik.
 • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma legfrissebb hírszerzési frissítése szerint az elmúlt napokban „a konfliktus legintenzívebb ágyúzása” zajlott a Dnyeper folyó mentén. "Ebbe beletartozott Herszon városának folyamatos ágyúzása is" - jegyezte meg a mnisztérium, hozzátéve, hogy a Donbászon kívül Herszon a legkövetkezetesebben ágyúzott város.

Mentőalakulatok tagjai vizsgálják a pusztítás nyomait egy találatot kapott lakóház tetején a Harkiv elleni újabb orosz rakétatámadást követően 2023. január 30-án. A mostani támadásban egy ember életét vesztette, többen megsebesültek. Fotó: MTI/EPA
Mentőalakulatok tagjai vizsgálják a pusztítás nyomait egy találatot kapott lakóház tetején a Harkiv elleni újabb orosz rakétatámadást követően 2023. január 30-án. A mostani támadásban egy ember életét vesztette, többen megsebesültek. Fotó: MTI/EPA

 • A kijevi adóhatóságot vezető tisztviselőnőt több millió dolláros csalással vádolják, miután rajtaütöttek négy ingatlana egyikében. Az ukrán állami nyomozóiroda (SBI) közleménye szerint a vezető a hatóság többi tagjával együtt visszaélt „hatalmával és hivatali helyzetével”. 
 • Ez az esemény akkor következett be, amikor Volodimir Zelenszkij kampánya zajlik az állami korrupció ellen, s mielőtt Kijevben pénteken megkezdődne az EU magas rangú tisztségviselőivel tartandó csúcstalálkozó, amelyen megvitatják az Unióhoz való esetleges csatlakozást. A korrupció elleni események ma Igor Kolomojszkij, Ukrajna elnökének egykori politikai szövetségese és Arszen Avakov volt belügyminiszter háza elleni razziával folytatódtak.
 • Oroszország azt állítja, hogy meg akarja óvni az Új Start szerződést, és „nagyon fontosnak” minősítette azt. Az Egyesült Államok kedden azzal vádolta Moszkvát, hogy megsértette az egyezményt – a két ország között fennálló utolsó nukleáris szerződést –, amely korlátozza az Egyesült Államok és Oroszország által bevethető stratégiai nukleáris robbanófejek számát. Washington igyekszik megvédeni a szerződést, de a Moszkvával fenntartott kapcsolatok jelenleg az elmúlt évtizedek legrosszabbika az ukrajnai orosz invázió miatt.
 • Spanyolország kezdetben négy-hat Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnába, Olaszország pedig Franciaországgal egyesítené erőit Ukrajna légvédelmének ellátásában. Az olasz védelmi miniszter, Guido Crosetto egy interjúban azt mondta, hogy egy soron következő katonai segélycsomag, amelyet Giorgia Meloni kormánya készít elő, „valószínűleg” tartalmazni fogja „az orosz rakétatámadás elleni védelmi fegyvereket”. Olaszországtól várják a rakétakilövőket, míg Franciaországtól a rakétákat. 
 • Németország alkancellárja, Robert Habeck felszólalt az ellen, hogy országa vadászgépeket szállítson Ukrajnának. Habeck, az Ukrajnát német gyártmányú Leopard 2 harckocsikkal támogató kormány korai támogatója azt mondta, hogy egy ilyen lépés valószínűleg túl messzire menne a Kijev melletti támogatást mérlegelő nyugati szövetségesek számára, és attól tart, hogy egyenesen háborúba keverednek..
 • Az Egyesült Államok több mint 2 milliárd dollár értékű katonai segélyt készül küldeni  Ukrajnának, amely várhatóan első ízben tartalmaz majd nagyobb hatótávolságú rakétákat, valamint egyéb lőszereket és fegyvereket, amely a Kreml szerint fokozzák majd a konfliktust. 
 • Az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke, Boris Johnson felszólította a nyugati vezetőket, hogy „a lehető leggyorsabban szállítsanak vadászgépeket Ukrajnának”. A Downing Street szóvivője szerint viszont nem célszerű nyugati repülőgépeket szállítani. 
 • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy hajlandó megfontolni, hogy közvetítőként szolgáljon Oroszország és Ukrajna között, ha mindkét háborúban álló ország és az Egyesült Államok is kéri. Netanjahu azt mondta, nem sokkal azután, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát, felkérték közvetítőnek, de akkor visszautasította, mert akkor még csak ellenzéki vezető volt. 
 • Alekszandr Nyevzorov neves orosz újságírót távollétében nyolc év börtönbüntetésre ítélte egy moszkvai bíróság, miután bűnösnek találta az orosz hadseregről szóló „álhírek” terjesztésében. 
 • A fehérorosz fegyveres erők az oroszországi kiképzés és a fehéroroszországi gyakorlatok befejezése után immár autonóm ellenőrzés alatt tartják az orosz szállítmányú, nukleáris képességű Iskander mobil irányított rakétarendszereket. 
 • Lettország nem küldi el sportolóit a 2024-es párizsi olimpiára, ha Oroszországból és Fehéroroszországból indulhatnak versenyzők, amíg Ukrajna megszállása zajlik –közölte az ország olimpiai bizottságának szóvivője. De sem Litvánia, sem Észtország nem fontolgatja a bojkottot. 
 • A lengyel kormánypárt vezetője, Jarosław Kaczyński és az ellenzéki párt tagja, Radek Sikorski rendezte a régóta húzódó vitát. Kaczyński beleegyezett, hogy 50 000 zlotyit adományoz az ukrán hadsereg támogatására a Sikorskival kapcsolatos megjegyzései miatt, amelyet. 2016-ban az oroszországi Szmolenszk közelében történt 2010-es repülőgépszerencsétlenség kapcsán tett. A tragédiában Kaczynski ikertestvére, Lech Kaczyński akkori elnök és 95 másik ember meghalt. (The Guardian)

Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG