4p
Elemzők szerint nem változott a jegybank hangneme.

Nem lehet kizárni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a konszenzusos előrejelzésekben egyelőre kamatmélypontként szereplő 3,00 százalék alá csökkenti alapkamatát a jelenlegi enyhítési ciklusban - jósolták pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai az európai felzárkózó térség heti monetáris és makrofejleményeire visszatekintő elemzésükben úgy fogalmaztak: jóllehet továbbra is 3,00 százalékos MNB-alapkamatot várnak az idei év végére, "nincs azonban meghúzva egy átléphetetlen vonal" e kamatszint alatt, vagyis a magyar jegybank irányadó kamata jövőre e szint alá csökkenhet.

A ház szerint az MNB egész idei évi "üzemmódja" arra vall, hogy a jegybank fokozatosan addig csökkenti alapkamatát, amíg azt a piac engedi.

Nem változott a stílus

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint önmagában további enyhítésre hajló alapállást tükröz az a tény, hogy a monetáris tanács által a hét eleji újabb 0,20 százalékpontos kamatcsökkentés után kiadott közlemény nyelvezete nem változott érdemben az előző havihoz képest, és a kommüniké hangvételéből az a következtetés vonható le, hogy "alacsony a korlát" a további kamatcsökkentések előtt.

Tekintettel arra, hogy az MNB-alapkamat most már a 3,00-3,50 százalékos "Matolcsy-sávban" - vagyis a Matolcsy György MNB-elnök által korábban jelzett 3,00-3,50 százalékos kamatsávon belül - van, nem lett volna meglepő az sem, ha az MNB valamivel óvatosabb üzenetet küld a piacoknak, utalva például arra, hogy már nincs messze a kamatmélypont. Az, hogy az MNB nem módosította a monetáris tanácsi közlemény tónusát, azt jelzi, hogy a jegybanknak nem okoz gondot a jelenlegi kondíciók kihasználása további kamatcsökkentésekre - vélekedtek a Morgan Stanley elemzői.

Egy százalék alá várják az inflációt

A ház londoni szakértői szerint ugyanakkor a magyar gazdaságba újonnan kikerülő hitelek zömét az MNB 2,50 százalékos továbbkölcsönzési kamattal meghirdetett növekedési hitelprogramja alapján folyósítják, ami gyengíti a monetáris politika transzmissziós funkcióját, bár azoknak a vállalatoknak, amelyek korábban változó kamatozású forinthitelt vettek fel, továbbra is előnyük származik az MNB-kamatcsökkentésekből.

A Morgan Stanley elemzői szerint a további inflációs pálya is várhatóan a monetáris enyhítés folytatásának kedvez. A cég jelenlegi előrejelzése az, hogy októberben 1,2 százalékra lassulhatott a tizenkét havi magyarországi infláció, novemberben a belépő bázishatások miatt valószínűleg 1,5 százalékra gyorsul vissza, decemberben azonban a tervezett közműdíj-csökkentés miatt jó eséllyel 1 százalék alá csökken.

E rövid távú inflációs profil alapján könnyű belátni, hogy miért a kamatcsökkentések kínálják "a legkisebb ellenállás irányát" az MNB számára - fogalmaznak pénteki elemzésükben a Morgan Stanley londoni elemzői. A 3 százalék alatti MNB-kamatvégpont és az 1 százalék alatti decemberi magyarországi infláció már egyre több nagy citybeli ház előrejelzésében jelenik meg.

Van, aki alig lát inflációt

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a felzárkózó térség inflációs folyamatairól befektetőknek e héten összeállított prognózisukban azt jósolták, hogy Magyarországon a közműdíjak csökkentése révén a szeptemberinél 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,6 százalékos lesz a tizenkét havi infláció 2013 végén.

A Goldman Sachs londoni szakértői is elismerték, hogy ez az előrejelzés messze elmarad a londoni konszenzusos átlagtól, amely 1,9 százalékos éves magyarországi inflációt valószínűsít az idei év végére.

Legutóbbi előrejelzésükben ugyanakkor a 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég közgazdászai is azt jósolták, hogy a háztartási energiaárak újabb csökkentése az idei év végéig "jóval 1 százalék alá" viszi a tizenkét havi magyarországi inflációt.

A 4cast elemzőinek értékelése szerint ebben a környezetben nem lehet kizárni, hogy az MNB a 3,00 százalékos alapkamat elérése után is folytatja a kamatcsökkentéseket, ha a piaci szereplők kockázatvállalási hajlandósága tovább erősödik, és ha még későbbre tolódik az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Federal Reserve System) által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének kezdete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG