4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Londoni elemzők úgy látják, a jegybank rövidesen befejezi monetáris enyhítési ciklusát. Ugyanakkor meglehetősen bizonytalan, hogy az MNB milyen mértékű további enyhítésre készül.

Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza közölte, hogy a ház a kommünikében szereplő utalások után módosította előrejelzését, és egy további, 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést vár júliusban.
Az MNB kedden újabb 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre. Részletek >>>

Hewitt várakozása szerint az MNB az így kialakuló 1,40 százalékos alapkamaton befejezi az enyhítési ciklust.

A Barclays eredeti prognózisa a kedden elért 1,50 százalékon valószínűsítette az MNB alapkamatának mélypontját.

Hewitt keddi kommentárjában váratlannak nevezte, hogy a monetáris tanács a kamatdöntésről kiadott közleményben utalást tett a kamatcsökkentések folytatásának lehetőségére a jelenlegi ciklusban eddig végrehajtott 0,60 százalékpontos kumulatív enyhítés után.


A Barclays főközgazdásza szerint ennek alapján nem lehet kizárni, hogy az MNB az 1,40 százalékos alapkamat elérése után is végrehajt még kamatcsökkentéseket. Hewitt közölte ugyanakkor: az ő értelmezése szerint a kommünikében a monetáris tanács a ciklus kezdete óta most első ízben olyan jelzést is küldött a piacnak, hogy közeleg a kamatcsökkentési sorozat vége.

Mit olvasnak ki mások?

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza szintén arra a következtetésre jutott, a monetáris tanács közleményéből az enyhítési ciklus végének közeledtét lehet kiolvasni.

Jackson hangsúlyozta ugyanakkor azt a véleményét is, hogy a közleményből nem derülnek ki egyértelműen a monetáris tanács tervei. A Capital Economics vezető londoni elemzője szerint a lehetőségek között szerepel még egy 0,15 százalékpontos, vagy két kisebb, egyenként 0,05-0,10 százalékpontos kamatcsökkentés is.

Jackson közölte: a Capital Economics a maga részéről a következő kamatdöntő ülésen újabb 0,10 százalékpontos csökkentéssel számol, onnantól azonban "erősen bizonytalannak" tartja a folytatást. 

Hozzátette: a bizonytalansági tényezők között szerinte megjelenhetett az is, hogy a monetáris tanácsot aggasztani kezdte a Grexit lehetősége, vagyis az, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből. 

Az elemző szerint ebben a helyzetben két előrejelzést mindenképpen meg lehet kockáztatni: az egyik az, hogy ha a következő kamatcsökkentést követi is további enyhítés, az már csak kismértékű lehet, a második pedig az, hogy a tartósan nyomott inflációt valószínűsítő kilátás lehetővé teszi a monetáris tanács számára az alapkamat alacsonyan tartását.

Jöhet még kamatvágás

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana annak a véleményének adott hangot, hogy a monetáris tanács közleményéből "nem teljesen egyértelmű, de nem is nagyon leplezett" további enyhítési hajlam körvonalazódik.

A Morgan Stanley vezető londoni elemzőjének várakozása az, hogy a monetáris tanács még összesen 0,20 százalékponttal csökkenti az alapkamatot a harmadik negyedévben, de az eddigieknél valószínűleg kisebb, 0,10 százalékpontos lépésekben. 

Pasquale Diana szerint az MNB ezután hosszú ideig, legalább 2016 második feléig nem módosítja alapkamatát.

Meg is állhatnak

Paul Fage, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza is arra a következtetésre jutott, hogy a monetáris tanács közleménye az enyhítési ciklus közelgő befejezését jelzi a piacnak. Fage szerint még 0,15-0,20 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentés - vagyis 1,30-1,35 százalékos alapkamat-mélypont - valószínűsíthető.

A TD Securities elemzője annak ad nagyobb esélyt, hogy a monetáris tanács ezt nem egyszerre, hanem két részletben, júliusban és augusztusban valósítja meg.

Fage várakozása szerint a forint szempontjából kedvező lesz, hogy látótávolságba került az enyhítési ciklus vége. Az elemző közölte: a ház ennek alapján 305 forint/euróig erősödő árfolyamra számít. Hozzátette ugyanakkor, hogy erre az árfolyamprognózisra kockázatot jelent a görög szuverén törlesztési csőd, illetve a Grexit lehetősége.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG