<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szakértők szerint a kínai gazdaság összteljesítménye jelenleg nem sokkal több mint a fele az amerikai gazdaságénak, ám így számolva Kína tíz év múlva már szorosan felzárkózik az Egyesült Államok mögé

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja helyzetértékelését és hosszú távú prognózisát a világ legnagyobb gazdaságainak erősorrendjéről. Szerdai elemzésében a cég úgy becsülte, hogy a nominális kínai GDP-érték 2012 egészében 8249 milliárd dollár, az amerikai gazdaság által megtermelt hazai össztermék 15 643 milliárd dollár lesz, vagyis a kínai gazdaság teljesítménye az Egyesült Államokénak hozzávetőleg az 53 százalékát éri el az idén.

A CEBR londoni szakelemzőinek előrejelzése szerint azonban 2022-ben Kína hazai összterméke már 19 516 dollár lesz, az amerikai gazdaságban arra az évre prognosztizált 23 496 milliárd dolláros GDP-érték 83 százaléka. A ház mostani elemzése szerint az első három helyen a következő tíz évben sem változik a sorrend - vagyis a nominális GDP-érték alapján várhatóan 2022-ben is Japán áll majd a harmadik helyen -, ám a lassan növekvő nagy nyugat-európai gazdaságok sorra süllyednek vissza a vezető felzárkózó országok mögé.

A cég azt valószínűsíti, hogy Brazília az idei 7. helyéről tíz éven belül az ötödik helyre, India a 10. helyről a 4. helyre, Oroszország a 9. helyről a hetedikre jön fel az éves GDP-érték alapján, és mindhárom gazdaság megelőzi a jelenlegi 5., 6., illetve 8. helyezett Franciaországot, Nagy-Britanniát és Olaszországot. A nagy nyugat-európai gazdaságok közül a legnagyobb visszaesést valószínűleg Franciaország és Olaszország szenvedi el a következő évtizedben. A ház azzal számol, hogy a francia gazdaság négy hellyel a kilencedikre, Olaszország öt helyet veszítve a tizenharmadikra csúszik vissza.

Németország 2022-re az idei negyedik helyéről a hatodikra kerül, így a német gazdaságot a hazai össztermék alapján számolva India mellett várhatóan Brazília is megelőzi tíz éven belül - jósolják  londoni elemzői. India a zömmel egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség legnagyobb gazdasága lesz, Nagy-Britannia pedig a CEBR távlati prognózisa szerint azzal vigasztalódhat, hogy jövőre vagy 2014-ben az örök rivális Franciaország elé kerül.

A közép-európai uniós tagállamok közül a CEBR által vizsgált 30 legnagyobb gazdaság listájára Lengyelország került fel. A ház előrejelzése szerint a lengyel gazdaság 2022-re öt hellyel, a jelenlegi 26-ikról a 21-ikre léphet előre, miután éves GDP-értéke az idei évre becsült 470 milliárd dollárról várhatóan 826 milliárd dollárra növekszik.

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG