<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete

A hibrid hadviselés a politikai hadviselés jól bevált formája, ami kerüli a fizikai kontaktust az államok között és a műveletek nem (vagy nem feltétlenül) lépik át a klasszikus értelemben vett háború és hadviselés határait. Ehhez hozzá tartozik, hogy a hadviselés ilyen formája - az úgynevezett szürke zónás háború -kihasználja a joghézagokat. A nemzetközi jog sok esetben nem tud egyértelmű válaszokat adni arra, hogy hol van a törvények átlépésének határa, honnantól beszélhetünk a nemzetközi jog megszegéséről.

Aljakszandr Lukasenka. Fotó: depositphotosAljakszandr Lukasenka. Fotó: depositphotos

Az új hadviselési forma elmossa a határokat a háború és béke formális megkülönböztetése között – sőt a háború megindítását már gyakran nem is kísérik formális hadüzenetek. Az új, "gerilla geopolitikai hadviselés" eszköztárába tartozik a kitalált propaganda, a letagadható erők bevetése, a hírszerzés, a kisebbségek mobilizációja az ellenséges területen és a terrorizmus.

London és Washington nyomása

Minden bizonnyal Vitalij Sisav „megöngyilkolása” is már ennek a szürke zónás küzdelemnek a része. Sisav aktívan segítette a Lukasenka-rezsim elől Ukrajnába menekülő belaruszokat.  Az ukrán rendőrség tegnapi jelentése szerint holtan, felakasztva találtak rá a belarusz aktivistára Kijev egyik parkjában, nem messze a lakóhelyétől. Arcán verés nyomait találták.  A rendőrség szándékos gyilkosság, illetve öngyilkosságnak álcázott emberölés ügyében indított nyomozást.

Valóban, a Nyugat és Belarusz között ütemesen emelkedik a politikai hőmérséklet. Július 28-án Joe Biden elnök fogadta a Fehér Házban az ellenzék vezetőjét, a Litvániában száműzetésben élő Szvetlana Tyihanovszkaját.  Az elnök leszögezte a találkozó után, hogy támogatja a fehérorosz népet a demokráciáért és általános emberi jogokért folyó küzdelmükben. Mintegy válaszul Aljakszndr Lukasenka július 30-án kijelentette, hogy kész behívni az orosz csapatokat Belaruszba, ha ez szükségessé válik.

Tyihanovszkajával tegnap Londonban tárgyalt Boris Johnson brit miniszterelnök és Dominic Raab külügyminiszter.  Johnson teljeskörű támogatásáról biztosította az ellenzéki vezetőt.  

Hibrid agresszió Litvániával szemben

A belarusz rezsimnek eközben folyamatosan romlanak a diplomáciai kapcsolatai Lengyelországgal és Litvániával.  Mindkét országból már tavaly októberben visszahívta nagyköveteit és azt követeli, hogy a két ország csökkentse le diplomatái számát Minszkben.  

A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy az elmúlt hetekben a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat és menekülteket használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába. A litván LRT televíziós csatorna átfogó oknyomozó kutatásából kiderült, hogy Minszk a turizmus leple alatt támogatja ezt a migrációt. Ennek eredményeképpen az elmúlt időszakban megkétszereződött a Bagdad-Minszk repülő járatok száma.

Az oknyomozó tudósításból kiderült, hogy a belarusz hivatalnokokkal kapcsolatban álló iraki utazási irodák több ezer dollárt kérnek „letétként” az úgynevezett „turistáktól”. A Minszkbe érkezett irakiakat aztán az éj leple alatt kisbuszokkal a litván határhoz viszik. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter viszont egy rádióinterjúban világosan leszögezte, hogy a migránsok többségének esélye sincsen a politikai menedékjog megszerzésére   .

Jön a nagy hadgyakorlat is

A politikai és katonai feszültséget bő egy hónap múlva tovább emeli az idei, Zapad-21 hadgyakorlat, amely Belaruszban és Oroszországban kerül megrendezésre szeptember 10-16 között, öt helyszínen. A Zapad-21 során a tervek szerint közös rádiótechnikai felderítő (ELINT) egységeket állítanak fel a lengyel, a litván, a lett és az ukrán határ mentén. 

Moszkva és Minszk egyébként is már tavaly szeptember óta havi szinten tart közös hadgyakorlatot. Március 5-én pedig bejelentették, hogy egymás országaiban 3 állandó kiképzőközpontot állítanak fel. A szárazföldi erőké az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban lesz, a légierőé a belarusz Grodnoban, a haditengerészeté pedig az orosz exklávéban, Kalinyingrádban. Ez a legutóbbi választás egy kissé bizarrnak tűnik, mivel Belarusznak nincsen haditengerészete.

Március 18-án az orosz és belarusz légierő pilótái együtt gyakorlatoztak, köztük azt, hogy miképpen lehet az Orosz Légierő hadieszközeit átszállítani belarusz repterekre. Felmerült a lehetősége annak is, hogy orosz katonai pilóták idén már belarusz repterekről is műveleteket hajthatnak végre. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megérkezett az újabb hullám: elszabadult a járvány Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:01
Egyre gyorsabban terjed az omikron, az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám.
Makro / Külgazdaság Néppárti politikus lett az Európai Parlament új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:29
A plenáris ülésen Roberta Metsolát választották meg a képviselők új elnöknek ma délelőtt.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: ilyen az, amikor összefutunk Orbán Viktorral
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:13
A miniszterelnök a napokban Szolnokon járt, ahol éppen szembe jött vele a helyi polgármester.
Makro / Külgazdaság Kiugróan magas az új fertőzöttek aránya itthon, elhunyt 94 beteg
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 09:30
Magasan stagnál a napi halottak száma Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Keddi rossz hír: a negyedik oltás kevésbé hatékony az omikron ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 08:49
Új izraeli kutatás eredménye ez.
Makro / Külgazdaság Hátra mennek az amerikai demokraták, nem előre 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 08:02
2021-ben az amerikai választópolgárok pártpreferenciáját tekintve a demokrata párt kilenc százalékpontos előnyről öt százalékpontos hátrányba került a republikánusokkal szemben - derült ki a Gallup amerikai közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.
Makro / Külgazdaság Vágtató árak: ezért nem nyúl az áfához a kormány
Király Béla | 2022. január 18. 05:17
Az elszabadult inflációra reagálva a kormány múlt év végén előbb az üzemanyagok, majd múlt héten hat alapvető élelmiszer árát maximálta a kormány. Mindkét alkalommal a termékek kereskedőinek a vállára tette az ezzel járó terhet, maga az állam, például az áfa csökkentésével nem járul ehhez hozzá.
Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló