<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A belarusz elnök tegnap belengette, hogy az EU-s szankciókra válaszul elzárhatja az országon áthaladó gázvezetéket. De valójában milyen erősek a lapjai Lukasenkának ebben a játszmában? Kisokos következik.

A Guardian kisokosban szedte össze, mit kell tudni a belarusz határválság legújabb fordulatáról. Az Uniót vagy Oroszországot érintheti rosszabbul a Jamal-Európa gázvezeték elzárása? Miért hallgat Putyin? A legfontosabb kérdésekre válaszolunk.

Mi az a Jamal-Európa gázvezeték?

A gázvezeték a Gazprom tulajdonában áll, hossza több mint 4 ezer kilométer. Az északnyugat-szibériai Jamal-félsziget, illetve Nyugat-Szibéria óriási kapacitású gázmezőit köti össze Lengyelországgal és Németországgal, Belaruszon áthaladva. A vezeték közvetlenül nincs kapcsolatban más európai országokkal, de szerepe megkerülhetetlen a hatalmas német gáztárolók feltöltésében, ezeknek készleteit pedig a német ipari és lakossági felhasználók mellett más országok energiacégei és kereskedőcégek is használják.

Miért fontos ez a vezeték?

Továbbra is Oroszországból érkezik az Európában felhasznált földgáz legnagyobb része, és a tavalyi szállítások nagyjából ötöde Belaruszon keresztül jutott el céljához, elsősorban a Jamal-Európa vezetéken. A gázvezeték szerepe így megkerülhetetlen mind Európa gázellátása, mind Oroszország bevételeinek szempontjából. Ha Lukasenka az EU által kilátásba helyezett szankciókra válaszul tényleg elzárja a vezetéket, az komoly fejtörést okozhat az európai gázszolgáltatóknak, főleg hogy a korábbi ellátási nehézségek miatt a kontinens gáztárolói a tél előtt szokásosnál jóval kisebb mértékben vannak feltöltve.

Mi történik, ha Belarusz tényleg elzárja a gázcsapot?

Az európai gázárak már most is rekordközeli magasságban járnak a fosszilis energiahordozók iránti kereslet a járvány első szakaszában történt visszaesése utáni hirtelen megugrása miatt. Az ellátás bármilyen további zavara további áremelkedést hozhat, ami a lakossági fogyasztók mellett a nagy mennyiségű gázt felhasználó (és olyan állami beavatkozásokkal sem védett, mint például a magyarországi rezsicsökkentés) ipari cégeket is igen súlyosan érintheti. Ezek közül több már korábban kénytelen volt felfüggeszteni termelését, az árak további emelkedése, de akár már a mostani szintek hosszú távú fennmaradása is újabb üzemeket kényszeríthet hasonló lépésekre vagy drasztikus áremelésre.

Moszkva egyelőre nem kommentálta Lukasenka fenyegetőzését, pedig Oroszországot is érzékenyen érintené a gázszállítás leállítása (Fotó: DPA/TASZSZ)
Moszkva egyelőre nem kommentálta Lukasenka fenyegetőzését, pedig Oroszországot is érzékenyen érintené a gázszállítás leállítása (Fotó: DPA/TASZSZ)

Hogyan reagált Oroszország?

Oroszországtól egyáltalán nem áll távol, hogy a gázszállításokat politikai nyomásgyakorlásra használja. 2009-ben a gázármegállapodásról szóló tárgyalások összeomlása után az oroszok leállították az Ukrajnába szánt gáz szállítását, amire Ukrajna a többi európai országnak szánt gáz visszatartásával válaszolt. Lukasenka fenyegetésére viszont egyelőre semmilyen reakció nem érkezett Moszkvából. Ennek a két ország szoros kapcsolata mellett az is lehet az oka, hogy bár az  európai gázexportban felmerülő zavarok nem jönnének jól Oroszországnak, az orosz gáz legnagyobb felvásárlója Ázsia, ahol szintén hatalmas a kereslet. Egy újabb gázvezeték-válság pedig adna egy-két ütőkártyát Moszkva kezébe a tranzitországokat nem érintő Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetése körüli huzavonában is.

Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint ezért Ukrajna soha nem fog megbocsátani - Joe Biden üzent az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 20:20
Az orosz-ukrán háború 401. napja volt a pénteki. Hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz elárulta, mi Németország feladata a háborúban
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 19:42
Több évig tarthat még Oroszország Ukrajna elleni háborúja Olaf Scholz német kancellár szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is levelet írt: ezt kérte Ursula von der Leyentől
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 17:57
Az ukrán gabona kapcsán ragadott tollat több miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Nincs ok a pánikra? Brüsszelnél a labda az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 17:36
A magyar kormány két minisztere is optimistának tűnik. 
Makro / Külgazdaság Amerika kiakadt: megdöbbentő módszerrel szerezne új fegyvereket Oroszország?
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 16:59
Komoly vádakkal illette Oroszországot az amerikai nemzetbiztonság.
Makro / Külgazdaság Nem akárkit utasítottak vissza az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 16:16
Még saját legközelebbi szövetségesének kérésére sem gondolkozik tűzszüneten Oroszország.
Makro / Külgazdaság A nap képe: úgy tűnik, Novák Katalinnak kellemes péntekje van
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 15:27
A köztársasági elnök éppen Törökországban van, a mai nap képe is innen érkezett. 
Makro / Külgazdaság Most tényleg bajban vannak a csehek?
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 14:22
Rossz hírt kapott a V4-es ország.
Makro / Külgazdaság Magyarország szomszédja újabb amerikai katonákat hívna a háború szomszédságába?
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 13:58
A románok szeretnék, hogy a Fekete-tenger térségében
Makro / Külgazdaság Májustól jön a szuperbérlet Németországban
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 12:36
Hozzájárult a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) pénteken az általános drágulás hatásainak ellensúlyozását szolgáló kedvezményes közlekedési bérlet intézményének felújításához, a helyi és a térségi közösségi közlekedésben országszerte érvényes bérletet így májustól bevezetik.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG