<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A belarusz elnök tegnap belengette, hogy az EU-s szankciókra válaszul elzárhatja az országon áthaladó gázvezetéket. De valójában milyen erősek a lapjai Lukasenkának ebben a játszmában? Kisokos következik.

A Guardian kisokosban szedte össze, mit kell tudni a belarusz határválság legújabb fordulatáról. Az Uniót vagy Oroszországot érintheti rosszabbul a Jamal-Európa gázvezeték elzárása? Miért hallgat Putyin? A legfontosabb kérdésekre válaszolunk.

Mi az a Jamal-Európa gázvezeték?

A gázvezeték a Gazprom tulajdonában áll, hossza több mint 4 ezer kilométer. Az északnyugat-szibériai Jamal-félsziget, illetve Nyugat-Szibéria óriási kapacitású gázmezőit köti össze Lengyelországgal és Németországgal, Belaruszon áthaladva. A vezeték közvetlenül nincs kapcsolatban más európai országokkal, de szerepe megkerülhetetlen a hatalmas német gáztárolók feltöltésében, ezeknek készleteit pedig a német ipari és lakossági felhasználók mellett más országok energiacégei és kereskedőcégek is használják.

Miért fontos ez a vezeték?

Továbbra is Oroszországból érkezik az Európában felhasznált földgáz legnagyobb része, és a tavalyi szállítások nagyjából ötöde Belaruszon keresztül jutott el céljához, elsősorban a Jamal-Európa vezetéken. A gázvezeték szerepe így megkerülhetetlen mind Európa gázellátása, mind Oroszország bevételeinek szempontjából. Ha Lukasenka az EU által kilátásba helyezett szankciókra válaszul tényleg elzárja a vezetéket, az komoly fejtörést okozhat az európai gázszolgáltatóknak, főleg hogy a korábbi ellátási nehézségek miatt a kontinens gáztárolói a tél előtt szokásosnál jóval kisebb mértékben vannak feltöltve.

Mi történik, ha Belarusz tényleg elzárja a gázcsapot?

Az európai gázárak már most is rekordközeli magasságban járnak a fosszilis energiahordozók iránti kereslet a járvány első szakaszában történt visszaesése utáni hirtelen megugrása miatt. Az ellátás bármilyen további zavara további áremelkedést hozhat, ami a lakossági fogyasztók mellett a nagy mennyiségű gázt felhasználó (és olyan állami beavatkozásokkal sem védett, mint például a magyarországi rezsicsökkentés) ipari cégeket is igen súlyosan érintheti. Ezek közül több már korábban kénytelen volt felfüggeszteni termelését, az árak további emelkedése, de akár már a mostani szintek hosszú távú fennmaradása is újabb üzemeket kényszeríthet hasonló lépésekre vagy drasztikus áremelésre.

Moszkva egyelőre nem kommentálta Lukasenka fenyegetőzését, pedig Oroszországot is érzékenyen érintené a gázszállítás leállítása (Fotó: DPA/TASZSZ)Moszkva egyelőre nem kommentálta Lukasenka fenyegetőzését, pedig Oroszországot is érzékenyen érintené a gázszállítás leállítása (Fotó: DPA/TASZSZ)

Hogyan reagált Oroszország?

Oroszországtól egyáltalán nem áll távol, hogy a gázszállításokat politikai nyomásgyakorlásra használja. 2009-ben a gázármegállapodásról szóló tárgyalások összeomlása után az oroszok leállították az Ukrajnába szánt gáz szállítását, amire Ukrajna a többi európai országnak szánt gáz visszatartásával válaszolt. Lukasenka fenyegetésére viszont egyelőre semmilyen reakció nem érkezett Moszkvából. Ennek a két ország szoros kapcsolata mellett az is lehet az oka, hogy bár az  európai gázexportban felmerülő zavarok nem jönnének jól Oroszországnak, az orosz gáz legnagyobb felvásárlója Ázsia, ahol szintén hatalmas a kereslet. Egy újabb gázvezeték-válság pedig adna egy-két ütőkártyát Moszkva kezébe a tranzitországokat nem érintő Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetése körüli huzavonában is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel tényleg nyugdíjba vonult? Visszadobott egy állásajánlatot
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 17:47
Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát - közölte szerdán a volt német kancellár irodája.
Makro / Külgazdaság Ha megtanulunk együtt élni a járvánnyal, egész jó évünk lehet
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 16:58
Folytatódhat gazdaság helyreállítása, idén a bővülési ütem Európában meghaladhatja a 4 százalékot, Magyarországon akár 4,5 százalékot is - vélik a Raiffeisen bank elemzői.
Makro / Külgazdaság Ideges skandinávok - Putyin tervbe vette nukleáris erőinek megerősítését a térségben
Káncz Csaba | 2022. január 19. 15:26
Az orosz kutatási anyag szerint a további eszkaláció esetén a Kreml megerősíti stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén. A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kunetz Zsombor: megvan a negyedik oltás szakmai ajánlása, de nem sokra megyünk vele
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:23
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi menedzser szúrta ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis megemlíti a negyedik oltás szakmai ajánlását, de sokra nem mennek vele az orvosok.
Makro / Külgazdaság Újabb fertőző kór ütötte fel a fejét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:39
Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Makro / Külgazdaság Megint fontos szintre drágul a benzin
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:16
A benzinért 4, a gázolajért bruttó 3 forinttal kell többet fizetnie a benzinkutaknak péntektől, aminek következtében nem engedhetik meg maguknak, hogy a február 15-éig 480 forintos hatósági árak alá menjenek.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló