4p
A választás legvalószínűbb következményeként a demokraták szoros felügyeleti mechanizmus alá foghatják az olyan hiperérzékeny ügyeket, mint az orosz választási beavatkozás, Trump pénzügyei és a Hasogdzsi-gyilkosság Isztambulban. Az elmúlt két évben az amerikai társadalom két, jól körülhatárolható harci törzsre szakadt, amelyet homlokegyenesen különböző értékítéletek mozgatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Donald Trump

A mai amerikai időközi választást kiemelt nemzetközi figyelem övezi. Jelenleg ugyanis a Kongresszus mindkét házában - a Szenátus és a Képviselőház - republikánus többség van, ennek további sorsa pedig az elkövetkező órákban dől el. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a demokratáknak mintegy 87 százalékos esélyük van, hogy a 36 helyből 23-at megszerezzenek, amellyel a képviselőházban többséget szereznének.

Rekord részvétel

Ez már csak azért is kiemelt jelentőségű - és Trump azért ölt az időközi kampányba olyan nagy energiákat -, mert a Képviselőház két privilégiummal rendelkezik: egyrészt a törvényjavaslatok innen indulhatnak, másrészt a Képviselőház jogkörébe tartozik az elnök alkotmányos vád alá helyezése (impeachment). A Szenátusban viszont csupán 16 százalékos eséllyel tudnak áttörni a demokraták. Ennek köszönhetően az érdeklődés is kiemelkedő: a Floridai Egyetem választási projektje alapján majdnem 32,4 millió ember adott már le korai szavazatot péntek estig, amely, több, mint 50 százalékkal haladja meg a 2014-es 20,5 millió előszavazatot.

A mai választásnak közvetlen kihatása lesz Trump azon képességére, hogy mennyire szabadon formálja belpolitikai és külpolitikai terveit. Ha a várakozások szerint a demokraták áttörnek a Képviselőházban, akkor a Fehér Háznak a jövőben például jóval nehezebb lesz egyezményeket kötnie az elszabadult hajóágyúként viselkedő Szaúd-Arábiával. De a legmesszemenőbb következmények Trump számára azok, hogy a demokraták szoros felügyeleti mechanizmus alá fognák az olyan hiperérzékeny ügyeket, mint az orosz választási beavatkozás, Trump pénzügyei és a Hasogdzsi-gyilkosság Isztambulban.

Quo vadis Amerika?

A mai választás nem csupán egy népszavazás Trump elnökségéről. Sokkal inkább adhat választ arra a kérdésre, hogy a nép szerint Amerika milyen irányba induljon el. Két éve a vidéki Amerika általában, a rozsdaövezet pedig különösképpen felmutatta a középső ujját a pénzügyi- és a politikai elit felé, akik részéről csak lesajnálást érzett ezidáig.

Nos, az elmúlt két évben az amerikai társadalom már két, jól körülhatárolható harci törzsre szakadt, amelyet homlokegyenesen különböző képzetek és értékítéletek mozgatnak. Trump és csapata ki nem mondva a fehérek domináns jellegét szeretnék még az utolsó pillanatban megőrizni az USA-ban. A demokrata narratíva szerint ez képtelenség, hiszen Amerika nem egy etnikumra alapozódott, hanem egy értékrendszerre.

Káncz Csaba

A két tábor között napról napra nő a szakadék, hiszen a demokraták értelmezése szerint Trump folyamatosan hazudozik, összeesküvés elméleteket terjeszt, valamint aláássa az állami intézmények függetlenségét és tekintélyét. Ezzel pedig ellehetetleníti a demokratikus vitát, hiszen még az alapkérdésekről sincsen megegyezés.

Összességében a mai választás középtávú kihatásáról elmondható, hogy az komoly kisugárzással lesz nemcsak az elnöki ciklus hátralévő részére – mindenekelőtt a Fehér Ház törvényhozási eredményességére –, de a 2020-as elnökválasztásra is. Kizárt, hogy egy esetleges kongresszusi földcsuszamlás – mindkét házban demokrata többség – esetén Trump legyen a republikánusok hivatalos jelöltje a következő elnökválasztáson. Az elméletileg lehetséges másik két forgatókönyv esetén – demokrata többség a Képviselőházban tandemben a republikánus szenátusi fölénnyel, illetve mindkét házban marad a jelenlegi republikánus többség – viszont borítékolható Trump újbóli elnökjelöltsége.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG