<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Andrej Babis cseh kormányfő Orbán Viktor szövetségese uniós szinten, egyes kampányüzeneteit pedig akár a magyar miniszterelnök is írhatta volna. A milliárdos exvállalkozó populista pártja szoros befutóra számíthat a jelenleg is zajló választáson, amelynek számos végkimenetele lehet. Ugyanakkor bármilyen kabinet alakul is majd, radikális váltás nem várható: Csehország EU-tagsága nincs veszélyben. 

A cseh politikai élet nem annyira polarizált, mint a magyar. Itt a választás nem élet-halál kérdése. Nincs két, egymással szemben álló politikai tömb. Sokan ugyan már szabadulnának Babistól, de nem minden áron 

-így jellemezte a Privátbankár.hu-nak a cseh közhangulatot Vernyik Zénó, a Libereci Műszaki Egyetem Angol Tanszékének vezetője annak apropóján, hogy pénteken és szombaton parlamenti választásokat tartanak Csehországban.

Ennek tétje, hogy a milliárdos vállalkozóból politikussá lett kormányfő, Andrej Babis és centrista, populista pártja, az ANO 2011 marad hatalmon, vagy egy kereszténydemokrata szövetség, egy liberális-konzervatív szövetség, esetleg ezek koalíciója kerül kormányra.

Egy nyelvet beszélnek: Orbán Viktor és Andrej Babis egy helyi polgárral fotózkodik Usti nad Labemben 2021. szeptember 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherEgy nyelvet beszélnek: Orbán Viktor és Andrej Babis egy helyi polgárral fotózkodik Usti nad Labemben 2021. szeptember 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbáni szólamok

Babis Orbán Viktor uniós szövetségese – a magyar kormányfő a közelmúltban tett hivatalos látogatást Prágában, Facebook oldalán pedig egyértelművé is tette, hogy neki drukkol –, egyes kampányüzeneteit pedig akár ő is írhatta volna.

A cseh miniszterelnök néhány héttel ezelőtt például az alábbi Twitter-bejegyzésekkel vette célba az ottani ellenzéket:

Biciklik autók helyett. Én nem akarom. És Ön? Adóemelések. Én nem akarom. És Ön? Azt akarják, hogy Brüsszel dönthessen mindenben. Én nem akarom. És Ön? Megbüntetnék a becsületesen, keményen dolgozó embereket. Én nem akarom. És Ön?

Babis ezt követően egy videót is közzétett, amelyen fiatalok vonulnak olyan transzparensekkel, mint „Refugees Welcome!”, „Adóztassuk meg a lakásokat!” és „Csökkentsük a nyugdíjakat!.” „Én nem akarom. És Ön?” - kommentálta a videót a cseh kormányfő.

Ezek a mondatok nagyjából jelzik Babis és az ANO 2011 értékvilágát, valamint azt, hogy milyen ígéretekkel akarják megnyerni a pénteken kezdődött és szombat estig tartó választásokat.

A BBC szerint stratégiájuk, hogy ráijesztenek az idősebb, kevésbé képzett szavazóbázisukra, és mobilizálják őket. Ennek érdekében profi, nagyon olajozott kampányt folytattak, amelyben PR-szakértők csűrtek-csavartak minden egyes tweetet és Facebook-posztot megjelenés előtt.

Szoros befutó 

A stratégia a jelek szerint – legalábbis egy szintig – működik:

a legutolsó közvélemény-kutatások szerint az ANO 2011 mintegy öt százalékkal vezet a három konzervatív-kereszténydemokrata párt szövetsége, a Spolu (Együtt) előtt. Az ANO a voksok 26, a Spolu pedig 20 százalékát szerezheti meg.   

Utánuk következik a liberális-konzervatív PirStan – az alulról szerveződő, a közvetlen demokráciát előnybe részesítő Kalózpárt, valamint a polgármesterek és függetlenek alkotta Stan szövetsége – 18, majd a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) 11 százalékkal. A szociáldemokraták, a kommunisták, valamint az Eskü (Prisaha) nevű új párt 5-5 százalékra számíthatnak.

A BBC szerint Babis valójában kétfrontos harcot vív: a Spolu és a PirStan mellett vetélytársa a jobbszélen álló SPD is, amely az EU- és bevándorlásellenes érzelmeket próbálja becsatornázni. Utóbbi párt csak akkor lépne koalícióra Babissal, ha népszavazást tartanának az EU-kilépésről – a kormányfő ebbe aligha menne bele.  

Az ANO 2011 potenciális koalíciós partnereinek száma meglehetősen korlátozott – eddig is kisebbségben kormányzott a szociáldemokratákkal, és a kommunisták külső támogatására szorult –, így győzelme esetén hosszú alkudozásra lehet majd számítani.

Elkötelezett bázis

Helyi elemzők szerint Babis megosztja a cseh társadalmat: híveit nem hatják meg az ellenzék érvei. Őket az sem tántorította el, hogy a kormányfő ellen évek óta nyomozás folyik uniós támogatásokkal kapcsolatos csalás ügyében, és valószínűleg az sem fogja eltántorítani, hogy nemrég kiderült: politikusi karrierje előtt offshore cégeken keresztül vett magának egy franciaországi kastélyt.     

Amit ellene felhoznak, az nagyrészt a városi középréteg véleménye, amit a kisvárosokban és a periférikus területeken élők nem osztanak. A gazdaságilag elmaradott térségekben élők nem csak Babisra, hanem az SPD-re és a kommunistákra is hajlandóak szavazni

-mondta Michal Klima, a prágai Metropolitan Egyetem politológusa a német Deutschlandfunknak. 

Vernyik Zénó szerint a törésvonalak nem feltétlenül a nagyvárosok és a vidék, inkább az értelmiség és a kevésbé tanult társadalmi csoportok között vannak: Babis kicsit balos, populista programja főleg utóbbiaknak szól. Elemzők szerint az időseket és a közalkalmazottakat a többi közt nyugdíj- és béremelésekkel nyerte meg magának.     

Bár Orbán Viktor és Andrej Babis uniós szinten szövetségesek, szólamaik pedig hasonlóak, sok mindenben különböznek is, mondja az egyetemi oktató.

Babis politikai vállalkozó, leginkább Berlusconihoz (az egykori olasz kormányfőhöz) hasonlít. Nem akarja lebontani a liberális demokráciát, senkinek sem lép túlzottan a lábára

-teszi hozzá.

Szerinte a csehek hajlamosak ugyan az EU-szkepticizmusra, de „nem hülyék”, azaz a többség nem akar kilépni az EU-ból. Ezt „egyébként” sem Babis, sem a centrista pártok nem szeretnék.

Azaz bármilyen kormány alakul is majd, az ország EU-tagsága továbbra sem lesz veszélyben.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
Makro / Külgazdaság Behúzta a kéziféket a magyar építőipar
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:01
Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG