5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Andrej Babis cseh kormányfő Orbán Viktor szövetségese uniós szinten, egyes kampányüzeneteit pedig akár a magyar miniszterelnök is írhatta volna. A milliárdos exvállalkozó populista pártja szoros befutóra számíthat a jelenleg is zajló választáson, amelynek számos végkimenetele lehet. Ugyanakkor bármilyen kabinet alakul is majd, radikális váltás nem várható: Csehország EU-tagsága nincs veszélyben. 

A cseh politikai élet nem annyira polarizált, mint a magyar. Itt a választás nem élet-halál kérdése. Nincs két, egymással szemben álló politikai tömb. Sokan ugyan már szabadulnának Babistól, de nem minden áron 

-így jellemezte a Privátbankár.hu-nak a cseh közhangulatot Vernyik Zénó, a Libereci Műszaki Egyetem Angol Tanszékének vezetője annak apropóján, hogy pénteken és szombaton parlamenti választásokat tartanak Csehországban.

Ennek tétje, hogy a milliárdos vállalkozóból politikussá lett kormányfő, Andrej Babis és centrista, populista pártja, az ANO 2011 marad hatalmon, vagy egy kereszténydemokrata szövetség, egy liberális-konzervatív szövetség, esetleg ezek koalíciója kerül kormányra.

Egy nyelvet beszélnek: Orbán Viktor és Andrej Babis egy helyi polgárral fotózkodik Usti nad Labemben 2021. szeptember 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Egy nyelvet beszélnek: Orbán Viktor és Andrej Babis egy helyi polgárral fotózkodik Usti nad Labemben 2021. szeptember 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbáni szólamok

Babis Orbán Viktor uniós szövetségese – a magyar kormányfő a közelmúltban tett hivatalos látogatást Prágában, Facebook oldalán pedig egyértelművé is tette, hogy neki drukkol –, egyes kampányüzeneteit pedig akár ő is írhatta volna.

A cseh miniszterelnök néhány héttel ezelőtt például az alábbi Twitter-bejegyzésekkel vette célba az ottani ellenzéket:

Biciklik autók helyett. Én nem akarom. És Ön? Adóemelések. Én nem akarom. És Ön? Azt akarják, hogy Brüsszel dönthessen mindenben. Én nem akarom. És Ön? Megbüntetnék a becsületesen, keményen dolgozó embereket. Én nem akarom. És Ön?

Babis ezt követően egy videót is közzétett, amelyen fiatalok vonulnak olyan transzparensekkel, mint „Refugees Welcome!”, „Adóztassuk meg a lakásokat!” és „Csökkentsük a nyugdíjakat!.” „Én nem akarom. És Ön?” - kommentálta a videót a cseh kormányfő.

Ezek a mondatok nagyjából jelzik Babis és az ANO 2011 értékvilágát, valamint azt, hogy milyen ígéretekkel akarják megnyerni a pénteken kezdődött és szombat estig tartó választásokat.

A BBC szerint stratégiájuk, hogy ráijesztenek az idősebb, kevésbé képzett szavazóbázisukra, és mobilizálják őket. Ennek érdekében profi, nagyon olajozott kampányt folytattak, amelyben PR-szakértők csűrtek-csavartak minden egyes tweetet és Facebook-posztot megjelenés előtt.

Szoros befutó 

A stratégia a jelek szerint – legalábbis egy szintig – működik:

a legutolsó közvélemény-kutatások szerint az ANO 2011 mintegy öt százalékkal vezet a három konzervatív-kereszténydemokrata párt szövetsége, a Spolu (Együtt) előtt. Az ANO a voksok 26, a Spolu pedig 20 százalékát szerezheti meg.   

Utánuk következik a liberális-konzervatív PirStan – az alulról szerveződő, a közvetlen demokráciát előnybe részesítő Kalózpárt, valamint a polgármesterek és függetlenek alkotta Stan szövetsége – 18, majd a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) 11 százalékkal. A szociáldemokraták, a kommunisták, valamint az Eskü (Prisaha) nevű új párt 5-5 százalékra számíthatnak.

A BBC szerint Babis valójában kétfrontos harcot vív: a Spolu és a PirStan mellett vetélytársa a jobbszélen álló SPD is, amely az EU- és bevándorlásellenes érzelmeket próbálja becsatornázni. Utóbbi párt csak akkor lépne koalícióra Babissal, ha népszavazást tartanának az EU-kilépésről – a kormányfő ebbe aligha menne bele.  

Az ANO 2011 potenciális koalíciós partnereinek száma meglehetősen korlátozott – eddig is kisebbségben kormányzott a szociáldemokratákkal, és a kommunisták külső támogatására szorult –, így győzelme esetén hosszú alkudozásra lehet majd számítani.

Elkötelezett bázis

Helyi elemzők szerint Babis megosztja a cseh társadalmat: híveit nem hatják meg az ellenzék érvei. Őket az sem tántorította el, hogy a kormányfő ellen évek óta nyomozás folyik uniós támogatásokkal kapcsolatos csalás ügyében, és valószínűleg az sem fogja eltántorítani, hogy nemrég kiderült: politikusi karrierje előtt offshore cégeken keresztül vett magának egy franciaországi kastélyt.     

Amit ellene felhoznak, az nagyrészt a városi középréteg véleménye, amit a kisvárosokban és a periférikus területeken élők nem osztanak. A gazdaságilag elmaradott térségekben élők nem csak Babisra, hanem az SPD-re és a kommunistákra is hajlandóak szavazni

-mondta Michal Klima, a prágai Metropolitan Egyetem politológusa a német Deutschlandfunknak. 

Vernyik Zénó szerint a törésvonalak nem feltétlenül a nagyvárosok és a vidék, inkább az értelmiség és a kevésbé tanult társadalmi csoportok között vannak: Babis kicsit balos, populista programja főleg utóbbiaknak szól. Elemzők szerint az időseket és a közalkalmazottakat a többi közt nyugdíj- és béremelésekkel nyerte meg magának.     

Bár Orbán Viktor és Andrej Babis uniós szinten szövetségesek, szólamaik pedig hasonlóak, sok mindenben különböznek is, mondja az egyetemi oktató.

Babis politikai vállalkozó, leginkább Berlusconihoz (az egykori olasz kormányfőhöz) hasonlít. Nem akarja lebontani a liberális demokráciát, senkinek sem lép túlzottan a lábára

-teszi hozzá.

Szerinte a csehek hajlamosak ugyan az EU-szkepticizmusra, de „nem hülyék”, azaz a többség nem akar kilépni az EU-ból. Ezt „egyébként” sem Babis, sem a centrista pártok nem szeretnék.

Azaz bármilyen kormány alakul is majd, az ország EU-tagsága továbbra sem lesz veszélyben.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Innentől kezdve kivárnak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:27
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 7 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az MBH Bank szakértője szerint egy ideig kivárhat az MNB a további kamatcsökkentésekkel.
Makro / Külgazdaság MNB: a kormánynak megvan a „beavatkozási mozgástere” a hiánycél eléréséhez
Dobos Zoltán | 2024. június 18. 18:27
A monetáris politika új szakaszának megkezdését jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után. A központi bank egyúttal frissítette az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is.
Makro / Külgazdaság Szokatlan számok: riadójelzés jött az orosz gázellátásról
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 15:11
Két év óta először, a múlt hónapban az orosz gáz súlya nagyobb volt Európa ellátásában az amerikai szállításoknál, ami rávilágít, mennyire kiszolgáltatottak az itteni országok a nagy szomszédnak.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés, amire az ország várt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:02
Óvatosan, de ismét vágott az alapkamaton a jegybank.
Makro / Külgazdaság Szóra bírták Orbán Viktor miniszterét Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:04
Bóka János sok érdekes részletet árult el a közelgő magyar uniós elnökségről és a most zajló politikai játszmákról is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor karjába lökhették Brüsszelben Giorgia Melonit - mégiscsak összejöhet a jobbos szuperpárt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 10:44
Ursula von der Leyenékra jobbról is, balról is berágtak, ez pedig esélyt adhat Orbán Viktornak is a brüsszeli helyezkedés során.
Makro / Külgazdaság Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely javaslatára
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:42
Áll az újraszavazás elébe.
Makro / Külgazdaság Új szavazás jöhet Budapesten a főpolgármesterről - a Kúria előtt Karácsony Gergely javaslata!
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:23
Annak ellenére kérte a regnáló főpolgármester az új választást, hogy az újraszámlálás után is ő nyert Vitézy Dáviddal szemben, még ha 324 helyett csak 41 szavazattal is. Vitézy Dávid felveszi az elé dobott kesztyűt.
Makro / Külgazdaság Mennyire hozhatja vissza a német gazdaságot az életbe a Foci-Eb?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:16
Erről is esett szó azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Netanjahu döntött: feloszlik a háborús kabinet
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:35
Megbízható információk szerint Benjámin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke feloszlatta azt a hattagú háborús kabinetet, amely a Hamász október eleji terrortámadás óta vezette országát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG