3p
A rendőrségi törvény mai módosítása kapcsán sokan kiáltanak rendőrállamot Bajorországban. Ahogyan az elmúlt években a Fidesz sorra vette el a Jobbik témáit, úgy a CSU is behatol ezekben a hetekben az eurószkeptikus AfD politikai szállásterületére. Macron EU reform-terveinek elvetése része a CSU stratégiájának.

A bajor tartományi parlament ma a keresztény-konzervatív CSU többségi szavazatával átviszi a „Rendőrségi feladatok törvényének” módosítását, amely ellen múlt csütörtökön 30-40 ezren tüntettek Münchenben. A módosítás lehetővé teszi, hogy ezentúl a bajor rendőrség konkrét gyanú hiányában is lehallgasson telefonokat, kinyisson leveleket, messzemenő DNS-vizsgálatokat folytasson, avagy rendőrségi besúgókat vessen be. A bajor törvényhozás rendkívül vitatott módon már tavaly bevezette a „fenyegető veszélyt”, mint új „veszélyfogalmi kategóriát”.

A tartományi választások hevében

A Frankfurter Rundshau véleménye szerint viszont ez nem egy valós igazságügyi kategória, hanem „a bajor keresztény-szociálisok egyszerűen orbanizálódnak”. Tehát „gyorsan tanultak barátjuktól, a magyar miniszterelnöktől, ennek megfelelően először lábbal tiporják a polgárjogokat, majd tekintélyelvű módon támadnak az ellenfelekre”. A kommentár szerint „a törvény módosításával a rendőrség szinte korlátlan ellenőrzési lehetőséghez jutna, így pedig a továbbiakban nevetséges volna polgárjogokról beszélni”.

A tartományi választások még öt hónapra vannak, de a politikai nézetkülönbségek hangneme már túlment minden eddig megszokott határon. Joachim Herrmann bajor CSU-s belügyminiszter a rendőrségi törvény módosításának kritikusait „hazugságpropagandával” vádolta. Az SPD bajor főnöke erre válaszul őt „arrogáns, beképzelt” alaknak nevezte.

Ahogyan az elmúlt években a Fidesz sorra vette el a Jobbik témáit, úgy a CSU is behatol ezekben a hetekben az eurószkeptikus AfD politikai szállásterületére. Aggódik, hogy elvesztheti október 14-én az abszolút többségét és az európa-politikában is napról-napra keményebb hangot üt meg. Emmanuel Macron EU reformterveinek elvetése része ennek a CSU stratégiának. Macron nem tud lépni Merkel nélkül a terveivel, a kancellárnak viszont be kell várnia a bajor választásokat, hogy a támogatáshoz mozgásteret szerezzen a kormányában.

Káncz Csaba

Az AfD Bajorország ellensége

A CSU csaknem állampártnak számított évtizedeken keresztül: 1962 és napjaink között csupán egy alkalommal (2008-2013) vesztette el abszolút többségét. A felmérések szerint jelenleg 44.5 százalékon áll, ami a többség elvesztéséhez vezetne, ezért mindenképpen el kell venni a levegőt az AfD elől, amely most 12 százalékon áll Bajorországban. A CSU behatóan tanulmányozza az új osztrák kancellár és a Fidesz kampányát, január elején Kurz és Orbán meghívást is kaptak a CSU parlameti képviselőinek tanácskozására.

A német sajtó megszerezte a CSU stratégiai anyagát, amely szerint „a párt képviseli egyedül a polgári értékeket Bajorországban”. Az anyag leszögezi, hogy „az AfD mindennek az ellensége, amely igazán bajor. Elkötelezettek vagyunk, hogy az AfD bajor-ellenessége ellen harcoljunk”. A többi pártot mélyen lenézi az anyag: az SPD-nél „a saját irányvesztettségük a program”, a szabaddemokrata FDP-nél a „felelőtlenség” az úr, míg „a Zöldek továbbra is elszántan küzdenek a multikulturalizmusért, az értéksemlegességért és az ökofundamentalizmusért”.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG