<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az amerikai gazdaság mérsékelt ütemben növekszik, a munkaerőpiaci helyzet pedig jó, közölte idei első ülése után az amerikai jegybank.

Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete, amely idei első ülése után kiadott közleményében megismételte, hogy az amerikai gazdaság mérsékelt ütemben növekszik, a munkaerőpiaci helyzet pedig jó.

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán véget ért kétnapos ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a tavaly október 30. óta érvényes 1,50-1,75 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot. A döntés egyhangú volt.

A kamatdöntés kihirdetése után nem nagyon mozdultak meg az amerikai állampapírok hozamai, az irányadó New York-i tőzsdeindexek viszont napi csúcsra ugrottak, a dollár pedig tartotta erejét az euróval és a jennel szemben.

A nyíltpiaci bizottság decemberhez hasonlóan ezúttal is úgy értékelte, hogy a jelenlegi kamatszint megfelelő a gazdaság tartós növekedésének támogatásához, ideértve a foglalkoztatottság bővülését és az infláció emelkedését a 2 százalékos célszám felé. A bizottság nem is tett említetést a Kínában gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járványról és az abból fakadó gazdasági kockázatokról, köztük azokról a félelmekről, miszerint a járvány miatt tovább lassul a világ második legnagyobb gazdaságában a növekedés.

A Fed döntéshozói megvitatták, hogy mikor és hogyan állítsák le a tavaly októberben elindított ideiglenes kincstárjegyvásárlási programot, és mivel helyettesítsék majd tartósan, aminek révén biztosítani tudják a szövetségi pénzkamatlábak feletti ellenőrzés fenntartását. Konkrétumokat, új irányvonalat azonban nem vázoltak fel a közleményben.

A Fed október óta havi 60 milliárd dollár értékben vásárol rövid lejáratú amerikai állampapírokat a bankoktól, hogy biztosítsa a megfelelő likviditást. Ez legalább áprilisig érvényben is marad, csakúgy, mint az ehhez kapcsolódó visszavásárlási megállapodás.

Ezzel összefüggésben azonban a FOMC öt bázisponttal, 1,60 százalékra emelte a bankok kötelező tartalékon felüli tartalékaira fizetett kamatot (IOER). Erre a technikai kiigazításra azért volt szükség, hogy a szövetségi kamatlábakat a célsáv közepe körül tartsák.

A Fed döntései megfeleltek az elemzői várakozásoknak, mivel a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a gazdaság továbbra is növekedési pályán halad, nincs jele az infláció olyan gyors emelkedésének, amely miatt a Fednek esetleg kamatot kellene emelnie.

A Federal Reserve tavaly három alkalommal - júliusban, szeptemberben és októberben - hajtott végre kamatcsökkentést, minden alkalommal 25 bázisponttal, hogy támogassa az amerikai gazdaság növekedését.

Jerome Powell Fed-elnök azonban már júliusban jelezte, hogy a 2008 októbere óta először végrehajtott kamatvágás egy "ciklus közepi kiigazítás", és nem egy hosszú lazítási ciklus kezdete. Az utóbbi néhány hónapban pedig többször megismételte, hogy az amerikai gazdaság jól teljesít, de a Fed kész minden eszközzel beavatkozni, ha a növekedését fenyegető kockázatok valóssá válnak.

A Fed monetáris döntéshozó testülete 2008 decemberétől hét éven keresztül tartotta gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten, a 0,0-0,25 százalékos sávban az irányadó kamatot. A kamatemelési ciklust 2015 decemberében indította el, és 2018 végéig kilenc alkalommal hajtott végre 25-25 bázispontos kamatemelést. A 2018-as évben négyszer is emelte a kamatot a nyíltpiaci bizottság, utoljára 2018 decemberében, amikor is 2,25-2,50 százalékra húzta fel az irányadó kamatsávot.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG