2p
Több piacmozgató makrogazdasági adat jelenik meg világszerte, az inflációs jelentésekből és a külkereskedelmi forgalmat mérő statisztikákból lesz több a szokásosnál. Napról napra: mutatjuk, mi vár ránk.

Hétfőn a harmadik negyedéves japán bruttó hazai termék (GDP) adatának publikálásával veszi kezdetét a hét. Kínában megjelenik a novemberi külkereskedelmi mérleg adata, Németországban az októberi ipari termelés statisztikája, a Sentix gazdaságkutató pedig ismerteti decemberi eurózónás hangulatindexét.

És nálunk?

Idehaza is több fontos makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten, köztük az államháztartás novemberi egyenlege, a novemberi infláció és a Privátbankár Árkosár árindexe - azt is megtudjuk, mitől fékezett be váratlanul a magyar ipar októberben. Részletek >>>

Európában az eurózónás tagországok pénzügyminiszterei találkoznak, hogy megvitassák 2015-ös költségvetési terveiket. Az Európai Központi Bank (EKB) nem sokkal később adatokat ad ki eszközfedezetű kötvényvásárlási (ABS) programjának eddigi eredményeiről. Az Egyesült Államokban közben újabb vita várható a kongresszusban az amerikai költségvetésről.

Kedden a német és a francia októberi külkereskedelmi forgalom statisztikája jelenik meg, ezeket leszámítva a nagy-britanniai októberi ipari és feldolgozóipari termelés adata lesz fontosabb.

Szerdán a kínai, csütörtökön a német és a francia fogyasztói árak novemberi változásáról jelennek meg új számok. Ezeket egészíti ki csütörtökön a novemberi amerikai kiskereskedelmi forgalom statisztikája, és a szokásos heti amerikai munkanélkülisegély-igénylések számának változása.

Pénteken ismét több makrogazdasági adatra lehet számítani. Spanyolországban és Franciaországban kiadják a novemberi inflációs adatot. Kínában a novemberi ipari termelés, az Egyesült Államokban a novemberi termelői árindex jelenik meg.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat délelőtt ismerteti az eurózónás foglalkoztatottságra vonatkozó 2014-es harmadik negyedéves felmérését, illetve az eurózónás októberi ipari termelés számait. Délután a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem decemberi amerikai fogyasztói hangulatmutatója lesz az utolsó fontosabb heti makrogazdasági adat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG