1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 300 forint feletti árfolyam óriási veszélyekkel járhat egy olyan gazdaságban, ahol a devizahitelek a GDP 16 százalékát teszik ki - elemzők szerint a forint biztosan gyengülhet. London szerint Matolcsy most még hallgatni fog a piacokra.

Nem okozott meglepetést Matolcsy György jelölése a jegybank élére - mondták az elemzők, akik további kamatcsökkentésre számítanak, amely előbb-utóbb negatív hatással lehet a forint árfolyamára.

Egy igazi tündérmese

A nyughatatlan kreativitás családi vonás, Matolcsy György a közgáz elvégzése után töretlenül tört a csúcs felé. "Sziporkái veszélyesek" - mondták róla 14 éve. Az új MNB-elnök portréja >>>


4,75%-ig mehet az alapkamat

Árokszállási Zoltán

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint amíg nem válik egyértelművé, hogy Matolcsy György milyen változásokat kíván végrehajtani a monetáris politikában, addig marad a bizonytalanság és tovább gyengül a forint. Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán Viktor a rádióinterjúban említést tett arról a 16 eszközről, amelyet a jegybankok alkalmaznak a világban a gazdasági növekedés érdekében, ami arra utal, hogy az MNB is átvehet néhányat ezekből az eszközökből.

A monetáris politika legfőbb eszközének számító alapkamat tovább csökkenhet 4,75 százalékig - mondta Árokszállási Zoltán. Hozzátette azt is, hogy a 300 forintos árfolyamra ma másként tekint a piac, mint egy-két éve, azt kevésbé kockázatosnak tartja, de a 310 forint már veszélyes lehet. Matolcsy György amúgy már tegnap arról nyilatkozott, hogy a kamat további vágásával az MNB kamatterheit lehetne mérsékelni.

Döcög a külföldi példa is - mivel rajtolhat Matolcsy?

Kondrát Zsolt

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is megerősítette, hogy a piac Matolcsy Györgyöt várta, így a jelölt nem meglepetés. Ezzel együtt Matolcsy bizonytalanságot okozhat eddigi miniszteri tettei, kommunikációs stílusa és a jegybankot, illetve a monetáris politikát illető kijelentései miatt.

"Nem várom unortodox lépések gyors bejelentését, és azon belül egyáltalán nem várom a durvább lépések - kéthetes kötvény korlátozása, nagy volumenű állampapír-vásárlás - bevezetését" - fogalmazott Kondrát Zsolt. Ha ezek később előjönnek, annak negatív hatása lehet - tette hozzá.

A hitelezés felfuttatására a legvalószínűbbnek egy alacsony kamatú, hosszú lejáratú refinanszírozású hitel bevezetését tartja kívánatosnak az elemző, de ettől sem vár nagy hatást, mivel "az angol jegybank által bevezetett hasonló program is nagyon döcög". Kondrát Zsolt véleménye szerint a kamatcsökkentési sorozat megy tovább, annak előbb-utóbb negatív hatása lesz az árfolyamra.

Többet veszthetünk a gyenge forinttal

Suppan Gergely

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője elmondta: a monetáris tanácsban immár kétharmados többségbe kerülnek a "galambok", azaz a kamat további csökkentése várható, a piac most decemberre 4,25 százalékot árazott be. Ezt az inflációs folyamatok is lehetővé teszik, hiszen már tavasszal elérhető a 3 százalékos cél. Ugyanakkor az elemző figyelmeztetett arra, hogy a kamatvágás miatt a 300 forint feletti árfolyam óriási veszélyekkel járhat egy olyan gazdaságban, ahol a devizahitelek a GDP 16 százalékát teszik ki. Az említettek miatt a forint gyengülése nyomán nagyobb veszteség keletkezhet, mint amennyi nyereség az export élénkülése nyomán befolyhat - tette hozzá.

Mivel Magyarország kis, nyitott, devizában eladósodott ország, a monetáris politikában nem alkalmazhatók azok az eszközök, amelyeket a világ nagy jegybankjai bevetettek a gazdasági visszaesés megakadályozása illetve a növekedés érdekében - magyarázta Suppan Gergely, aki Varga Mihály kinevezését a piac számára pozitív üzenetként értékelte. A tárca nélküli miniszter a piac véleménye szerint kiszámíthatóbbá, átláthatóbbá és hitelesebbé teheti a gazdaságpolitikát - mondta a TakarékBank senior elemzője.

Besegíthet a hitelezésbe

Trippon Mariann

Nem okozott meglepetést Matolcsy György jelölése - közölte Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője is, aki arra számít, hogy aktívabb lesz az új elnökkel felálló Magyar Nemzeti Bank, de a klasszikus értelemben vett mennyiségi lazításra, amelyet a világ nagy jegybankjai követnek, Magyarországon nem kerül sor. Az viszont elképzelhető, hogy a bankszektor az MNB-től új feltételekkel közép- és hosszú lejáratú forrásokhoz jut, ami némileg fellendítheti a hitelezést - tette hozzá.

"Az alapkamatot minden bizonnyal tovább faragja az MNB, a lazítás orrnehéz lesz, azaz viszonylag gyorsan eljuthatunk a 4,5-4,75 százalékhoz" - fogalmazott a CIB Bank vezető elemzője. Ezzel kapcsolatban azt is kifejtette, hogy a 300 forintos árfolyam még nem, de a 310 forintos már kockázatot jelent a magas devizahitel-állomány miatt.

London nem vár azonnali unortodoxiát

Londoni elemzői vélemények szerint nem valószínű, hogy Matolcsy György azonnal unortodox intézkedéseket tenne a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén.

Timothy Ash

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a nemzetgazdasági miniszter MNB-elnöki jelölésének pénteki bejelentését kommentálva annak a véleményének adott hangot, hogy Matolcsy György rövid távon "érzékeny lesz a piaci aggályokra", és nyilván nem akarja, hogy jegybankelnöki tevékenységének kezdetét "markáns piaci eladási hullám" kísérje.

Matolcsy György éppen ezért várhatóan "a megfelelő nyilatkozatokat" teszi majd, ahogy a jelölésének bejelentése előtti napon is tette, amikor kívánatosnak nevezte ugyan az alacsonyabb MNB-kamatszintet, de hangsúlyozta azt is, hogy a monetáris enyhítésnek nem szabad veszélyeztetnie az inflációs célt - jelezte. Hozzátette: ha azonban a magyar gazdaság a választások közeledtével sem kap erőre, akkor elkerülhetetlennek tűnik, hogy a Matolcsy György vezette MNB az unortodoxia eszköztárához folyamodik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG