5p
Megint eljött az amerikai elnökválasztási időszak legszórakoztatóbb eseménye, a televíziós vita. Donald Trump és Hillary Clinton nem vacakolt sokat, rendesen egymásnak mentek az eseményen, az amerikai gazdaság, a feketék problémái, a terrorizmus, és a nemzetbiztonsági kérdések mellett Clinton egészségéről és Trump adóbevallásáról is szó esett. Ez volt az idei első televíziós elnökjelölti vita.
Donald Trump és Hillary Clinton az elnökjelöltek első tévés vitáján. (EPA/JUSTIN LANE)

A vita első nagy témaköre az volt, hogyan lehet fellendíteni az amerikai gazdaságot. Trump ismét Kínát okolta az amerikai munkahelyek elvesztéséért. Emellett ostorozta az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt (NAFTA), amelyet még Hillary Clinton férje, Bill Clinton írt alá elnökként.

Amikor a demokrata jelölt azt válaszolta, hogy férje elnöksége fellendítette az amerikai gazdaságot, Trump közbeszólt: az elmúlt években Hillary Clinton miért nem arról beszélt, hogy a NAFTA milyen károkat okozott az országnak. Trump többször félbeszakította Clintont, aki válasz helyett az újságírókat kérte fel Trump állításainak ellenőrzésére.

Hillary Clinton infrastrukturális beruházásokat és minimálbér-emelést, valamint a középosztály segítését ígérte. Clinton elképzeléseire Trump úgy válaszolt, hogy ő a külföldre telepedett vállalakozások hazahozatalát valósítaná meg, s ezzel sok-sok új munkahelyet teremtene.

Mindketten máshogy lépnének a terroristák ellen

Hillary Clinton szerint szorosabb együttműködésre van szükség a szövetségesekkel a terrorizmus elleni küzdelemben. A demokraták elnökjelöltje a vitában azt mondta, a hírszerzés erősítésére, a muszlim közösségekkel történő erőteljesebb együttműködésre, a NATO szerepének erősítésére összpontosítana.

Az amerikai elnökválasztásról írt Privátbankár.hu-s cikkeket itt, itt és itt lehet megtalálni. >>>

Az iráni atomalku tető alá hozása szerinte azt mutatja, hogy külügyminiszterként erős politikus volt. Azt ígérte, ha elnökké választják, tiszteletben tartja majd az Egyesült Államok kétoldalú szerződéseit szövetségeseivel, például Japánnal.

Trump szerint az Egyesült Államok nem lehet a világ csendőre, ráadásul úgy véli, hogy Barack Obama és Hillary Clinton teremtett lehetőséget az Iszlám Állam terrorszervezet felemelkedésére.

Szerinte ugyanis Barack Obama elnök és Hillary Clinton külügyminiszter hatalmi vákuumot teremtett Irakban, s ezzel lehetővé tette a dzsihadista terrorszervezet felemelkedését.

Clinton itt emlékeztette arra, hogy Irakot a republikánus George W. Bush elnöksége idején rohanták le és a (később idő előttinek bizonyult) csapatkivonásról is Bush elnök döntött. Ő fokozná az amerikai légicsapásokat az Iszlám Állam állásai ellen, és a terrorszervezet vezetőit likvidálná.

Clinton nem kér bocsánatot az email-botrányért

A nemzetbiztonsággal kapcsolatos kérdésre Clinton az Egyesült Államokat érő kibertámadások elleni határozott fellépést ígért, és ismét Oroszországot vádolta az amerikai állami és magán számítógépes rendszerek elleni támadásokkal.

Sűrű időszaka lesz az elnökjelölteknek, a hétfői összecsapás csak az első volt a novemberi nyolcadikai választásig esedékes három tévés vitából.

Trump szerint egyelőre még senki sem bizonyította, hogy valóban Oroszország állt volna a Demokrata Párt számítógépes rendszerének feltörése mögött.

Hillary Clinton vállalja a felelősséget, de nem kér bocsánatot az email-botrányért, amelyet külügyminiszterként saját magánszerverének hivatalos célú használatával okozott. Mint mondta, hibát követett el, és ma már bizonyára másként cselekedne.

Trump szerint viszont Clinton szándékosan vett igénybe magánszervert és szándékosan töröltette elektronikus leveleit. A republikánus elnökjelölt szerint ez alkotmányellenes volt.

Kikerül végre a sokat emlegetett adóbevallás

Donald Trump az adóbevallása nyilvánosságra hozatalát is megígérte a tévévitában. Hillary Clinton szerint dokumentumok bizonyítják, hogy Trump kibújt az adófizetés alól, amikor kaszinói voltak Atlantic Cityben, s nem áldozott közügyekre vagy jótékonyságra egyetlen centet sem.

Arra a kérdésre, hogy mikor hozza nyilvánosságra az adóbevallását, Trump elmondta, hogy amint az adóhatóság befejezte a munkát közzéteszi majd. A milliárdos egyébként azt is kiemelte, hogy mindezt ügyvédei tanácsa ellenére teszi.

Clinton nem elég erős az elnökséghez?

Donald Trump szerint Hillary Clintonban nincs elég életerő ahhoz, hogy elnök legyen, de támogatja őt, ha mégis őt választják meg elnöknek.

Trump a vita végén azt állította: demokrata vetélytársából hiányzik az életerő, és bár van tapasztalata, de ez rossz tapasztalat, mert sorozatban hozott rossz döntéseket.

Hillary Clinton a maga részéről külügyminiszterként tett utazásait, tárgyalásait, megállapodásait említette, mint bizonyítékot tapasztalataira és arra, hogy megvan benne az életerő. Trump a vitavezető többszöri kérdésére végül hajlandó volt kimondani, ha Clinton nyeri az elnökválasztást, kész teljes mértékben támogatni őt.

A fogadóirodák reakciója alapján egyébként egyelőre úgy tűnik, hogy Hillary Clinton jött ki győztesen az első tévévitából – írja a Reuters. Ez nagyon jól jön a demokrata elnökjelöltnek, mivel Donald Trump nem is olyan régen minden eddiginél közelebb járt hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG