4p
Londoni pénzügyi elemzők szerint a jelenlegi inflációs környezetben legalább a jövő év végéig változatlan marad a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata.
Augusztusban zéróra lassult a tizenkét havi összevetésben számolt infláció a júliusban mért 0,4 százalék után. Részletek >>>>

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői - akik a tényleges adatnak pontosan megfelelő, vagyis zéró éves inflációt valószínűsítettek előzetes becslésükben - az augusztusi inflációs adatok közzététele utáni értékelésükben valószínűtlennek nevezték, hogy a monetáris politika bármilyen módon reagálna a friss inflációs számokra.

A ház szerint a középtávú magyar inflációs kilátások jórészt változatlanok. A JP Morgan londoni elemzői 2016 első negyedében 2,5 százalékig gyorsuló, a jövő év közepére 2 százalék körüli ütemre lassuló, majd 2016 végén ismét 2,5 százalék környékén mozgó éves inflációs ütemeket várnak. A cég a jövő év egészében 2,3 százalékos átlagos inflációval számol Magyarországon. A ház közgazdászai szeptemberre már negatív, mínusz 0,1 százalékos tizenkét havi inflációt jósolnak az utóbbi időben végbement további energiaár-csökkenések miatt. Számításaik szerint ebben a hónapban az üzemanyagok kiskereskedelmi ára már eddig 2,8 százalékkal csökkent havi összevetésben, éves összehasonlításban pedig az üzemanyag-árindex 15 százalékot esett.

Októbertől jöhet az emelkedés

A JP Morgan elemzői szerint ha az olajárak a mostani szinten stabilizálódnak, októbertől ismét emelkedésnek indulhat a magyarországi infláció. A cég az idei év végén 2,2 százalékos tizenkét havi inflációt vár jelenlegi modellje alapján, tekintettel az olajárcsökkenés intenzitásának enyhülésére, és arra, hogy az élelmiszerár-infláció várhatóan visszatér a normális szezonális mederbe.

A JP Morgan londoni elemzői szerint az MNB előrejelzéseitől tartósabban és az inflációs kosár tartalmának széles körére kiterjedően elmaradó inflációra, a gazdasági növekedést terhelő, egyre nagyobb lefelé ható kockázatokra és az eurójegybank (EKB) részéről újabb mennyiségi enyhítési ciklusra lenne szükség ahhoz, hogy az MNB monetáris tanácsa szükségesnek lássa a további kamatcsökkentést.

Még sokáig nem nyúlnak az alapkamathoz

A ház alapeseti előrejelzési forgatókönyve ennek alapján továbbra is az, hogy az MNB legalább 2016 végéig a jelenlegi 1,35 százalékon tartja alapkamatát.

A cég elemzői hozzátették: az MNB likviditási eszköztárában tervezett módosítások önmagukban is tartósan laza monetáris kondíciókat eredményeznek az irányadó MNB-alapkamatnál alacsonyabb rövid távú kamatok révén.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az inflációs adatok keddi ismertetése után szintén arra a következtetésre jutottak, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció lassulása aligha okoz ijedelmet a monetáris politika döntéshozóinak körében, mivel a lassulást nagyrészt az energiaárak meredekebb esése okozta.

A ház elemzői kiemelték, hogy az ilyen volatilitást kiszűrő maginfláció csak kismértékben lassult.

Mire számítanak mások?

A Capital Economics londoni elemzői szerint ugyanakkor a nyomott infláció és a gazdasági növekedés lassulásának gyarapodó jelei azt valószínűsítik, hogy a monetáris politika enyhe marad. A ház mindent egybevetve azt várja, hogy az MNB az idén és 2016 egészében is változatlanul hagyja alapkamatát.

A Goldman Sachs (GS) befektetési bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői keddi előrejelzésükben 2016 második felének végére valószínűsítették az MNB első, "puhatolózó" jellegű kamatemelését. A ház szerint azonban a magyar jegybank egyelőre folytatja a monetáris kondíciók enyhítését a szakpolitikai eszköztár hamarosan esedékes átalakításával, amelynek révén várhatóan csökkennek a rövid távú kamatok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG