BUX
35 932.39
+0.52%
+185.00
OTP
10 920.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 866.00
+2.41%
+44.00
RICHTER
6 695.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2019. december 19. 13:00

Donald Trump a harmadik amerikai elnök Andrew Johnson és Bill Clinton után, akivel szemben megindul az úgynevezett impeachment eljárás. A két másik ex-elnökhöz hasonlóan azonban valószínűleg ő is hivatalában maradhat, a Szenátust ugyanis a republikánusok uralják.

Donald Trump érkezik a Fehér Házba a mai napon. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Az Egyesült Államokban legfelsőbb szinten meglehetősen ritka az impeachment (alkotmányjogi felelősségre vonási) eljárás, amelynek során a törvényhozás megpróbálja elmozdítani a hatalomból az aktuális elnököt.

Johnson, Clinton...

Az első impeachmentre még a XIX. században, 1868-ban került sor, amikor Andrew Johnsont próbálta ily módon leváltani az amerikai képviselőház. A Szenátus azonban végül hajszállal – egy szavazat többséggel – felmentette az Egyesült Államok 17. elnökét.

A következő alkotmányos felelősségre vonásra több mint száz évet kellett várni: 1998 októberében Bill Clintont ellen indított ilyen eljárást az amerikai kongresszus alsóháza a híres Lewinsky-ügyben. A demokrata párti elnököt azonban néhány hónappal később szintén felmentette a szenátus, így ő is hivatalban maradhatott.

... most pedig Trump...

Ezúttal pedig Donald Trump republikánus elnök ellen indított ilyen eljárást a demokrata többségű képviselőház: először 230:197 arányban azt fogadták el, hogy az elnök felelősségre vonható hatalommal való visszaélés miatt, majd 229:198 arányban megszavazták az eljárás lefolytatását a második vádpontban, a kongresszus akadályozása címén is.

Az első vádpont gyakorlatilag arról szól, hogy Trump megpróbált nyomást gyakorolni Ukrajnára a demokratapárti riválisa, Joe Biden egykori amerikai alelnök és annak fia elleni vizsgálat megindítása érdekében hatalommal való visszaélés miatt.

A második vádpont lényege pedig az, hogy az elnök megtagadta az együttműködést az ellene kezdeményezett impeachment ügyében, bizonyító erejű dokumentumokat tartott vissza, és akadályozta segítőit a tanúskodásban.

De nagyon nem kell félnie

Nagyon valószínű ugyanakkor, hogy – Andrew Johnsonhoz és Bill Clintonhoz hasonlóan – Donald Trump is hatalmon maradhat. Az impeachmentről ugyanis a Szenátus mondja ki a végső szót, márpedig ebben a testületben a republikánusok vannak többségben.

A Szenátusban szabályszerű tárgyalást folytatnak majd le. Ennek vezetője az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts lesz, a szenátorok pedig egyszerre látják majd el az esküdtek és a bírák feladatát.

Az eljárás minimum több hetet fog igénybe venni, de hogy pontosan mennyit, azt senki sem tudja. A demokraták reményei szerint jövő februárra, azaz az előválasztások kezdetére lezárul az ügy.

Ki mivel érvel?

A képviselőházi szavazást megelőző vitán a republikánusok azt bizonygatták, hogy az elnök ellen felhozott vádpontok alaptalanok és nem bizonyítottak. Szerintük az eljárással a demokraták a jövő évi választásokat akarják befolyásolni.

A hatalomról van szó. Donald Trumpnak van hatalma, a demokraták pedig akarják a hatalmat

- hangsúlyozta Matt Gaetz floridai republikánus képviselő.

A demokraták szerint viszont Donald Trump korrupt módon visszaélt a hatalmával, amikor a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében azt vetette fel, hogy Kijev indítson vizsgálatot a demokraták egyik elnökjelöltje, Joe Biden volt alelnök és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben.

A demokrata törvényhozók állítása szerint az elnök ezzel idegen hatalmat buzdított arra, hogy beavatkozzék az amerikai választási folyamatba, és egyben veszélybe sodorta az amerikai nemzet biztonságát is.

Trump nem aggódik

Az amerikai elnök mindenesetre nem izgulja túl az eljárást. A tegnapi szavazás után azt mondta:

Nem aggódok. Az ember nem csinál semmi rosszat, mégis eljárás alá vonják. (...) A szenátorok majd meghozzák a helyes döntést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Friss
hírlevél