BUX
36 575.56
+0.75%
+273.00
OTP
10 950.00
+0.64%
+70.00
MOL
1 823.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 115.00
+1.21%
+85.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 19. 13:00

Donald Trump a harmadik amerikai elnök Andrew Johnson és Bill Clinton után, akivel szemben megindul az úgynevezett impeachment eljárás. A két másik ex-elnökhöz hasonlóan azonban valószínűleg ő is hivatalában maradhat, a Szenátust ugyanis a republikánusok uralják.

Donald Trump érkezik a Fehér Házba a mai napon. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Az Egyesült Államokban legfelsőbb szinten meglehetősen ritka az impeachment (alkotmányjogi felelősségre vonási) eljárás, amelynek során a törvényhozás megpróbálja elmozdítani a hatalomból az aktuális elnököt.

Johnson, Clinton...

Az első impeachmentre még a XIX. században, 1868-ban került sor, amikor Andrew Johnsont próbálta ily módon leváltani az amerikai képviselőház. A Szenátus azonban végül hajszállal – egy szavazat többséggel – felmentette az Egyesült Államok 17. elnökét.

A következő alkotmányos felelősségre vonásra több mint száz évet kellett várni: 1998 októberében Bill Clintont ellen indított ilyen eljárást az amerikai kongresszus alsóháza a híres Lewinsky-ügyben. A demokrata párti elnököt azonban néhány hónappal később szintén felmentette a szenátus, így ő is hivatalban maradhatott.

... most pedig Trump...

Ezúttal pedig Donald Trump republikánus elnök ellen indított ilyen eljárást a demokrata többségű képviselőház: először 230:197 arányban azt fogadták el, hogy az elnök felelősségre vonható hatalommal való visszaélés miatt, majd 229:198 arányban megszavazták az eljárás lefolytatását a második vádpontban, a kongresszus akadályozása címén is.

Az első vádpont gyakorlatilag arról szól, hogy Trump megpróbált nyomást gyakorolni Ukrajnára a demokratapárti riválisa, Joe Biden egykori amerikai alelnök és annak fia elleni vizsgálat megindítása érdekében hatalommal való visszaélés miatt.

A második vádpont lényege pedig az, hogy az elnök megtagadta az együttműködést az ellene kezdeményezett impeachment ügyében, bizonyító erejű dokumentumokat tartott vissza, és akadályozta segítőit a tanúskodásban.

De nagyon nem kell félnie

Nagyon valószínű ugyanakkor, hogy – Andrew Johnsonhoz és Bill Clintonhoz hasonlóan – Donald Trump is hatalmon maradhat. Az impeachmentről ugyanis a Szenátus mondja ki a végső szót, márpedig ebben a testületben a republikánusok vannak többségben.

A Szenátusban szabályszerű tárgyalást folytatnak majd le. Ennek vezetője az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts lesz, a szenátorok pedig egyszerre látják majd el az esküdtek és a bírák feladatát.

Az eljárás minimum több hetet fog igénybe venni, de hogy pontosan mennyit, azt senki sem tudja. A demokraták reményei szerint jövő februárra, azaz az előválasztások kezdetére lezárul az ügy.

Ki mivel érvel?

A képviselőházi szavazást megelőző vitán a republikánusok azt bizonygatták, hogy az elnök ellen felhozott vádpontok alaptalanok és nem bizonyítottak. Szerintük az eljárással a demokraták a jövő évi választásokat akarják befolyásolni.

A hatalomról van szó. Donald Trumpnak van hatalma, a demokraták pedig akarják a hatalmat

- hangsúlyozta Matt Gaetz floridai republikánus képviselő.

A demokraták szerint viszont Donald Trump korrupt módon visszaélt a hatalmával, amikor a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében azt vetette fel, hogy Kijev indítson vizsgálatot a demokraták egyik elnökjelöltje, Joe Biden volt alelnök és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben.

A demokrata törvényhozók állítása szerint az elnök ezzel idegen hatalmat buzdított arra, hogy beavatkozzék az amerikai választási folyamatba, és egyben veszélybe sodorta az amerikai nemzet biztonságát is.

Trump nem aggódik

Az amerikai elnök mindenesetre nem izgulja túl az eljárást. A tegnapi szavazás után azt mondta:

Nem aggódok. Az ember nem csinál semmi rosszat, mégis eljárás alá vonják. (...) A szenátorok majd meghozzák a helyes döntést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Óriásit zuhant az ásványvíz- és üdítőforgalom, amikor betört az országba a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 11. 07:33
Egészen addig csak nőttek az eladások, aztán jött a hirtelen zuhanás.
Makro / Külgazdaság Tömeges erőszak Chicagóban, megugrott a gyilkosságok száma az USA-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 11. 07:31
Most Chicagóban lövöldöztek és fosztogattak. Az 50 legnagyobb amerikai városban csaknem negyedével nőtt a gyilkosságok száma idén.
Makro / Külgazdaság Lövöldöztek a Fehér Háznál, félbeszakadt Trump sajtótájékoztatója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 06:45
Az amerikai elnöknek ideiglenesen távoznia kellett a teremből.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok eldugott vadászházára is adott 7 millió forintot az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 11. 06:07
Egy jó kapcsolatokkal rendelkező milliárdos és az Erste Group volt bankvezérének közös cége is kapott 7 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást egy lovászpatonai szálláshely fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság Ez a titokzatos személy lehet Szerbia új kormányfője
Varga Szilveszter | 2020. augusztus 10. 19:04
Egy csendes szombat este egyszer csak megjelent a képernyőn egy "titokzatos személy". Kint áll szerencsétlen a legnagyobb hőségben, egy kukoricatábla mellett, és sok éve nem tapasztalt sikerekről beszél, elvégre átlag felett termett a búza, jut belőle kivitelre is bőven. A gyanútlan tévénéző aligha sejti, hogy ezzel megkezdődött az egyik “titokzatos személy” felfuttatása a médiában, mert lehet, hogy ő lesz az új miniszterelnök, és az mégsem járja, hogy senki ne ismerje az országban.
Makro / Külgazdaság Végre elárulta Orbán Viktor, mennyi pénzt kapunk Brüsszelből
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 17:03
Magyarország az uniós mentőcsomagból és költségvetésből összesen mintegy 40,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, továbbá 10 milliárd euró hitelt vehet fel. Szerinte nincsenek veszélyben az uniós forrásaink.
Makro / Külgazdaság Megalapíthatták a céget, amelyik átmenti az indexeseket egy új portálhoz
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 15:44
A Van Másik Kft.-t a napokban jegyeztette be a szerkesztőség egyik munkatársa.
Makro / Külgazdaság Kína tajtékzik – a TikTok és az amerikai nemzetbiztonság
Káncz Csaba | 2020. augusztus 10. 15:14
A TikTok tulajdonosa már holnap beperli a Trump-kormányzatot az elnöki rendelet miatt. A CIA szerint semmifajta bizonyíték nincs arra, hogy Peking valaha is hozzáfért volna a felhasználói adatokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A magyar uniós biztos is beolvasott a belorusz elnöknek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 14:44
Várhelyi Olivér aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezte a tüntetők elleni erőszakot a fehérorosz elnökválasztások éjszakáján. Ötven civil és 39 rendőr megsérült, háromezer embert letartóztattak.
Makro / Külgazdaság Vírus: újabb szomorú rekordok dőltek meg Amerikában
Wéber Balázs | 2020. augusztus 10. 09:52
Brazíliában átlépte a 100 ezret a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és hivatalosan már több mint hárommillióan kapták el a fertőzést. Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma már az ötmilliót is meghaladta.
hírlevél