<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Még csak pár napja, hogy meghalt a a Kubát 50 éven át vezető Fidel Castro, és úgy tűnt, túl sok minden nem változik, hisz 2008 óta öccse, Raul kormányoz. Azonban ő sem mondható fiatalnak, 85 éves, és azt állítja, hogy második öt éves terminusa végén, 2018 februárjában visszavonul. Lássuk az utódot.

Arra persze nem kell gondolni, hogy szabad választások lesznek: a rendszer elvileg fennmarad, és megvan a várható új vezető is, aki most alelnök, Miguel Diaz-Canel. Ő viszont modernizálná a médiát és lehetővé tenné a kubaiak számára a széleskörű internet hozzáférést. Lehet, hogy ő lesz a kubai Gorbacsov?

Óvatos

Diaz-Canel 2013-ban lett alelnök, ami a kubai rendszerben azt jelenti, hogy ha az elnök lemond vagy meghal, automatikusan ő lép előre a vezető pozícióba. Az alelnök 56 éves, tehát igazi ifjonc a Castro-fivérekhez képest, sőt, már a forradalom után született. Nagy szószólója a sajtószabadságnak és az internet elterjesztésének, viszont messze nincs olyan karizmája, hírneve, mint a Castro-testvéreknek volt, így kérdés, miben tud változtatni, és egyáltalán hogy fogadják a kubaiak.

Eddig mindenesetre igazodott a kommunista párt fő irányvonalához, és kerülte, hogy gazdasági és politikai reformról nyilatkozzon. Még az Egyesült Államokkal való kapcsolatról sem beszélt, amely pedig sokat javult két éve, amikor Obama és Raul Castro látványosan kibékültek és jórészt helyreállították országaik kapcsolatát. Kétségtelen, hogy mást nem is tehet előre az új vezető, ahogy Gorbacsov sem mutathatta meg, mire készül, mielőtt hatalomra kerül, csak sejteni lehetett, hogy lazább lesz, mint elődei.

A párt és a hadsereg bizalma

Korábban is voltak már utód-jelöltek, de azok elvéreztek a párton belüli hatalmi harcokban, de az is lehet, hogy a még magukat elég erősnek érző Castro-fivérek nem akartak egy túl erős jelöltet. Az utóbbi években azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ők sem halhatatlanok, így muszáj lesz megfelelő utódról gondoskodni. Diaz-Canel alkalmazkodónak bizonyult, gondosan ügyelt arra, hogy ne tűnjön úgy, mintha idő előtt Raul Castro posztjára vágyna. Így gyakran a háttérben maradt, beszédei szürkék, jellegtelenek voltak, még a politikai elit sem ismerte nagyon, nem hogy a sokórás Castro-beszédeken nevelkedett kubai nép.

A kubaiak által karizmatikusnak tartott Fidel és az uralma alatt végig hadügyminiszterként funkcionáló, tehát a katonai vezetésben feltétlen tiszteletnek örvendő Raul Castro után egy civil lesz az elnök, aki el kell, hogy nyerje a hadsereg bizalmát. Ahhoz, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen, Raul Castro nem vonul vissza teljesen a politikai életből, hanem még 3 évig a kommunista párt főtitkára marad, már ha öccséhez hasonló hosszú életnek néz elébe.

Médiaszabadság?

Diaz-Camel Santa Clara városában született, és ott indult politikai pályája is: 1994-ben városi párttitkár lett. 2003-tól Holguin tartomány első titkára lett, és egyúttal bekerült a párt 14 tagú politikai bizottságába is, ami a kommunista pártok legfelső vezető testülete.2009-ben már miniszteri posztot kapott Havannában, 2013 februárjától pedig az ország alelnöke.

Az egyetlen, amiben eddig eltért más vezetőpolitikusoktól, és ez nem kevés, hogy dinamikusabb és nyitottabb médiát emleget, mint célt, és az internetről sem úgy beszél, mint ami fenyegetés a hatalomnak, hanem szeretné azt minél inkább elterjeszteni. A Reuters szerint 2015-ben még csak a kubai háztartások 5,6 százaléka rendelkezett internettel, mobilnet vagy Wi-Fi alig volt. Nemrég azonban a kormány sok nyilvános helyen ingyen Wi-Fi jeladót létesített, de nem tudni, mennyi volt ebben Diaz-Camel szerepe.

Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG