4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A vezető amerikai konzervatív folyóiratot Trump Irán elleni gazdasági szankciói Roosevelt elnök 1941-es Japán elleni blokádjára emlékezteti. A szerző szerint Roosevelt háborút akart Japánnal és megalázta a távol-keleti országot, hogy a provokáció hatására inkább az lőjön először. Most ugyanilyen Pearl Harbor típusú támadás jöhet Irán részéről is. Káncz Csaba jegyzete.
„Szemtől szemben” jelentésű perzsa felirat Haszan Róháni iráni államfő és Donald Trump amerikai elnök arca között a Szazandegi iráni napilap címlapján Teheránban 2019. április 9-én, egy nappal azt követően, hogy az Egyesült Államok terrorista szervezetnek minősítette az iráni hadsereg Forradalmi Gárda nevű szervezeti egységét. Válaszul Irán Legfelső Nemzetbiztonsági Tanácsa ugyancsak terrorista szervezetnek nyilvánította az amerikai hadsereget. Ez az első eset, hogy egy állam fegyveres erőit vagy annak egy részét így minősítik Washingtonban. (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Pontosan egy évvel azután, hogy a Trump kormányzat kivonult a 2015-ös iráni nukleáris megállapodásból (JCPOA), Irán tegnap válaszul részben szintén felmondta azt. A Fehér Ház a tavalyi lépésével ellene ment a nemzetközi jognak, hiszen a JCPOA az ENSZ BT 2231-es határozata alapján annak része lett – de ez Trumpot a legkevésbé sem zavarta. Izrael volt az első, amely órákkal az iráni döntés után miniszterelnöki szinten bejelentette, hogy nem fogja hagyni a perzsa államnak atomfegyver kifejlesztését.

Megszűnt a kétoldalú kommunikáció

A politikai feszültség már így is meredeken emelkedett az elmúlt napokban. Vasárnap a Fehér Ház jelentette be, hogy megbízható hírszerzési információk szerint Teherán az Irakban és Szíriában tartózkodó amerikai erők ellen készít elő támadást. Egy amerikai forrás szerint valójában az izrael hírszerzés riadóztatta Washingtont a készülő cselekményre. A Pentagon ezért az elmúlt órákban a térségbe vezényelte a USS Abraham Lincoln anyahajót és négy B-52-es nehézbombázót.

Abban nincsen semmi rendkívüli, hogy a Perzsa-öbölben amerikai hadihajók cirkálnak, de az már aggasztó, hogy Washington és Teherán között befagytak a kommunikációs csatornák, amely aggasztóan növeli az összeütközés kockázatát. Az európai diplomaták most attól tartanak, hogy John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó rezsimváltásra törekszik és ez csak az iráni keményvonalasokat erősíti.

Káncz Csaba

Pearl Harbor mintájára?

Washingtonban a neokonzervatívok újra ütik a harci dobokat, de ez még a fehér nacionalistáknak sem tetszik. Egyik főideológusuk szerint a kőlajárak felrobbannának egy konfliktus esetén, az pedig elsöpörné Trump kormányzatát. A The American Conservative is szkeptikusan és aggodalmaskodva ír Trump gazdasági szankcióiról, amely a lapot Franklin Roosevelt elnök 1941-es Japán elleni blokádjára emlékezteti. A szerző szerint Roosevelt háborút akart Japánnal és megalázta a távol-keleti országot, hogy a provokáció hatására inkább az lőjön először - most ugyanilyen Pearl Harbor típusú támadás jöhet Irán részéről is.

Washington manőverei Szíriában és Iránnal kapcsolatban Moszkvát is egyre inkább belerángatja a közel-keleti konfliktusba. Valóban, az orosz haditengerészet még az idén közös hadgyakorlatot tervez Iránnal a Perzsa-öbölben. Ha kitör a konfliktus Washington és Teherán között, Amerika nem tudja megakadályozni a Hormuzi-szoros iráni lezárását, márpedig ott a világ olajszállításainak 25 százaléka halad át. Az orosz SS-NX-26 Yakhont típusú rakéták a hangsebesség 2,9-szeresével haladnak (mintegy 3500 kilométerrel óránként), és ezek ellen nem tud fellépni az amerikai haditengerészet - márpedig Teherán számos ilyen rakétát telepített a szoros északi partjára.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG