<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Totális sikert aratott a Falcon Heavy tesztje, de rövidebbek lettek egy rakétával.
Forrás: SpaceX live feed

Ahogy arról korábban már írtunk, minden képzeletet felülmúló sikert aratott a SpaceX legújabb rakétájának, a Falcon Heavy-nek a tesztrepülése. Bár az időjárás némiképp közbeszólt, magyar idő szerint este 21:45-kor komplikációk nélkül szökkent a jelenleg forgalomban lévő legnagyobb rakéta az űrbe, és pályára is állította a szokatlan csomagját: Elon Musk cseresznyepiros Tesla Roadsterét és utasát, Starmant.

A két oldalsó hajtómű briliánsan vissza is tért a küldetésről, a középső, második fokozattal azonban a visszaérkezés előtt pár pillanattal megszakadt a kapcsolat. Elon Musk magyar idő szerint hajnali egykor adott sajtótájékoztatót, ahol megerősítette az aggodalmakat: a visszaérkező rakétában nem maradt elég üzemanyag a teljes lassuláshoz, így bár akadály nélkül vette a légkörbe visszatérést, 500 km/órás sebességgel csapódott a tengerbe a kijelölt leszállódrón mellett. A rakéta összetört, emellett a  drónban (amely egyébként az Of course I love you nevet viseli) is károk keletkeztek.

Még így is teljes siker

Az elvesztett rakéta ellenére maximális sikerként könyvelhető el a Falcon HV tesztje, ezzel a SpaceX ugyanis bizonyította, hogy képesek olyan eszközt készíteni, ami tényleg eljuttathatja az embert a Marsra. A harmadik fokozatot hat órával a kilövés után gyújtották be (erre van közvetlenül rászerelve a Tesla és a benne ülő bábu), majd, miután a Mars felé irányították, adtak neki egy plusz lökést. Mivel az űrben nincs légellenállás, így most teljes sebességgel halad a Mars irányába - várhatóan 7-8 hónap múlva ér majd oda.

Igaz, a végső löketet egy hangyányit túlszámolták, és bár nem volt cél, hogy a rakomány leszálljon vagy pályára álljon a Mars körül, csak a bolygó pályáját kell kereszteznie, ezt egy picit távolabb teszi majd meg a Vörös Bolygótól. Cserébe a Tesla elliptikus pályájának aphéliuma (a Naptól legtávolabb eső pontja) egy másik égitesthez, a Mars és a Jupiter közt húzódó aszteroida-övben található Ceres kisbolygóhoz közel esik majd. Így, ha mást nem, azt is bizonyították, hogy akár a Marsnál messzebb is juthatunk a Falcon Heavy-vel.

Érdekesség, hogy bár az aszteroida övben több milliárd törmelék, aszteroida és kisbolygó kering, ezek mégsem veszélyeztetik a naprendszer belső bolygóit – és ezáltal minket –, ugyanis a Jupiter tömegvonzása gondoskodik arról, hogy egy se szökjön meg és vegye célba a Földet. Reméljük, ez menti majd meg Starman-t is a hosszú úton.

A Jupiter gravitációs mezejének hatása az aszteroida öv elemeinek mozgására. Forrás: sajri.astronomy.cz

Irány a Mars! Nagyot álmodott a Tesla vezér

Lassan két év telt el Musk látnoki előadása óta. Akkor a felrobbanó rakéta és a pénzhiány sem törhette derékba másfél évtized álmát: Elon Musk Mexikóban tartott előadást az emberek Marsra juttatásáról, amire a tervek szerint a következő évtizedben sor kerülhet. Jobb rakéták, Mars-kolóniák és egy hatalmas űrlift – a Tesla-vezér terve, már amennyiben megvalósul, nagyobb mérföldkő lehet, mint a Holdra szállás. A Privátbankár.hu cikkét itt olvashatod. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő ok hátráltatja az ukrán ellenoffenzívát, dagad a Waters-botrány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg Európát a mai olasz választás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 25. 18:05
Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor barátai, akik átvehetik Olaszország irányítását
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 17:01
Ma tartják a parlamenti választásokat a dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Mi köze az Eiffel-toronynak Putyinhoz?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 15:01
Ki hitte volna akárcsak egy éve, hogy Putyin miatt rövidebb ideig lesz kivilágítva a világ leghíresebb tornya, turisztikai látványossága? Márpedig ettől a héttől az Eiffel-torony egy órával korábban lekapcsolja a díszkivilágítást a háború miatt életbe léptetett energiatakarékossági intézkedések részeként. 
Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG