3p
Totális sikert aratott a Falcon Heavy tesztje, de rövidebbek lettek egy rakétával.
Forrás: SpaceX live feed

Ahogy arról korábban már írtunk, minden képzeletet felülmúló sikert aratott a SpaceX legújabb rakétájának, a Falcon Heavy-nek a tesztrepülése. Bár az időjárás némiképp közbeszólt, magyar idő szerint este 21:45-kor komplikációk nélkül szökkent a jelenleg forgalomban lévő legnagyobb rakéta az űrbe, és pályára is állította a szokatlan csomagját: Elon Musk cseresznyepiros Tesla Roadsterét és utasát, Starmant.

A két oldalsó hajtómű briliánsan vissza is tért a küldetésről, a középső, második fokozattal azonban a visszaérkezés előtt pár pillanattal megszakadt a kapcsolat. Elon Musk magyar idő szerint hajnali egykor adott sajtótájékoztatót, ahol megerősítette az aggodalmakat: a visszaérkező rakétában nem maradt elég üzemanyag a teljes lassuláshoz, így bár akadály nélkül vette a légkörbe visszatérést, 500 km/órás sebességgel csapódott a tengerbe a kijelölt leszállódrón mellett. A rakéta összetört, emellett a  drónban (amely egyébként az Of course I love you nevet viseli) is károk keletkeztek.

Még így is teljes siker

Az elvesztett rakéta ellenére maximális sikerként könyvelhető el a Falcon HV tesztje, ezzel a SpaceX ugyanis bizonyította, hogy képesek olyan eszközt készíteni, ami tényleg eljuttathatja az embert a Marsra. A harmadik fokozatot hat órával a kilövés után gyújtották be (erre van közvetlenül rászerelve a Tesla és a benne ülő bábu), majd, miután a Mars felé irányították, adtak neki egy plusz lökést. Mivel az űrben nincs légellenállás, így most teljes sebességgel halad a Mars irányába - várhatóan 7-8 hónap múlva ér majd oda.

Igaz, a végső löketet egy hangyányit túlszámolták, és bár nem volt cél, hogy a rakomány leszálljon vagy pályára álljon a Mars körül, csak a bolygó pályáját kell kereszteznie, ezt egy picit távolabb teszi majd meg a Vörös Bolygótól. Cserébe a Tesla elliptikus pályájának aphéliuma (a Naptól legtávolabb eső pontja) egy másik égitesthez, a Mars és a Jupiter közt húzódó aszteroida-övben található Ceres kisbolygóhoz közel esik majd. Így, ha mást nem, azt is bizonyították, hogy akár a Marsnál messzebb is juthatunk a Falcon Heavy-vel.

Érdekesség, hogy bár az aszteroida övben több milliárd törmelék, aszteroida és kisbolygó kering, ezek mégsem veszélyeztetik a naprendszer belső bolygóit – és ezáltal minket –, ugyanis a Jupiter tömegvonzása gondoskodik arról, hogy egy se szökjön meg és vegye célba a Földet. Reméljük, ez menti majd meg Starman-t is a hosszú úton.

A Jupiter gravitációs mezejének hatása az aszteroida öv elemeinek mozgására. Forrás: sajri.astronomy.cz

Irány a Mars! Nagyot álmodott a Tesla vezér

Lassan két év telt el Musk látnoki előadása óta. Akkor a felrobbanó rakéta és a pénzhiány sem törhette derékba másfél évtized álmát: Elon Musk Mexikóban tartott előadást az emberek Marsra juttatásáról, amire a tervek szerint a következő évtizedben sor kerülhet. Jobb rakéták, Mars-kolóniák és egy hatalmas űrlift – a Tesla-vezér terve, már amennyiben megvalósul, nagyobb mérföldkő lehet, mint a Holdra szállás. A Privátbankár.hu cikkét itt olvashatod. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG