<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Totális sikert aratott a Falcon Heavy tesztje, de rövidebbek lettek egy rakétával.
Forrás: SpaceX live feed

Ahogy arról korábban már írtunk, minden képzeletet felülmúló sikert aratott a SpaceX legújabb rakétájának, a Falcon Heavy-nek a tesztrepülése. Bár az időjárás némiképp közbeszólt, magyar idő szerint este 21:45-kor komplikációk nélkül szökkent a jelenleg forgalomban lévő legnagyobb rakéta az űrbe, és pályára is állította a szokatlan csomagját: Elon Musk cseresznyepiros Tesla Roadsterét és utasát, Starmant.

A két oldalsó hajtómű briliánsan vissza is tért a küldetésről, a középső, második fokozattal azonban a visszaérkezés előtt pár pillanattal megszakadt a kapcsolat. Elon Musk magyar idő szerint hajnali egykor adott sajtótájékoztatót, ahol megerősítette az aggodalmakat: a visszaérkező rakétában nem maradt elég üzemanyag a teljes lassuláshoz, így bár akadály nélkül vette a légkörbe visszatérést, 500 km/órás sebességgel csapódott a tengerbe a kijelölt leszállódrón mellett. A rakéta összetört, emellett a  drónban (amely egyébként az Of course I love you nevet viseli) is károk keletkeztek.

Még így is teljes siker

Az elvesztett rakéta ellenére maximális sikerként könyvelhető el a Falcon HV tesztje, ezzel a SpaceX ugyanis bizonyította, hogy képesek olyan eszközt készíteni, ami tényleg eljuttathatja az embert a Marsra. A harmadik fokozatot hat órával a kilövés után gyújtották be (erre van közvetlenül rászerelve a Tesla és a benne ülő bábu), majd, miután a Mars felé irányították, adtak neki egy plusz lökést. Mivel az űrben nincs légellenállás, így most teljes sebességgel halad a Mars irányába - várhatóan 7-8 hónap múlva ér majd oda.

Igaz, a végső löketet egy hangyányit túlszámolták, és bár nem volt cél, hogy a rakomány leszálljon vagy pályára álljon a Mars körül, csak a bolygó pályáját kell kereszteznie, ezt egy picit távolabb teszi majd meg a Vörös Bolygótól. Cserébe a Tesla elliptikus pályájának aphéliuma (a Naptól legtávolabb eső pontja) egy másik égitesthez, a Mars és a Jupiter közt húzódó aszteroida-övben található Ceres kisbolygóhoz közel esik majd. Így, ha mást nem, azt is bizonyították, hogy akár a Marsnál messzebb is juthatunk a Falcon Heavy-vel.

Érdekesség, hogy bár az aszteroida övben több milliárd törmelék, aszteroida és kisbolygó kering, ezek mégsem veszélyeztetik a naprendszer belső bolygóit – és ezáltal minket –, ugyanis a Jupiter tömegvonzása gondoskodik arról, hogy egy se szökjön meg és vegye célba a Földet. Reméljük, ez menti majd meg Starman-t is a hosszú úton.

A Jupiter gravitációs mezejének hatása az aszteroida öv elemeinek mozgására. Forrás: sajri.astronomy.cz

Irány a Mars! Nagyot álmodott a Tesla vezér

Lassan két év telt el Musk látnoki előadása óta. Akkor a felrobbanó rakéta és a pénzhiány sem törhette derékba másfél évtized álmát: Elon Musk Mexikóban tartott előadást az emberek Marsra juttatásáról, amire a tervek szerint a következő évtizedben sor kerülhet. Jobb rakéták, Mars-kolóniák és egy hatalmas űrlift – a Tesla-vezér terve, már amennyiben megvalósul, nagyobb mérföldkő lehet, mint a Holdra szállás. A Privátbankár.hu cikkét itt olvashatod. >>>

Makro / Külgazdaság Több mint 100 Leopard 1-es megy Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 20:00
Ez jelentős segítség, bár ezek már elég régi darabok lesznek.
Makro / Külgazdaság Az ukránok állítólag könnyedén lőhetnek orosz területet is
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 19:40
Egyes donyecki falvakban sikeres az orosz gőzhenger, legalábbis ezt mondják az oroszok.
Makro / Külgazdaság Nyolcszor annyi halott lehet Törökországban, mint az első nap jósolták
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 16:10
A WHO szakértője nyilatkozott a földrengés áldozatainak lehetséges számáról.
Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG