1p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Bár az összes költségvetési tartalékot fel kell használnunk hozzá, de az Európai Bizottság előrejelzése szerint jövőre 3 százalék alatt marad a GDP-arányos államháztartási hiány Magyarországon. A deficit azonban évről évre nő, 2014-re újra a határ fölé emelkedhet. Most akkor kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól?

A bizottság által készített gazdasági elemzés értékelése szerint idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány. 2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik Magyarországon a deficit - szerepel a brüsszeli testület szerdán közzétett, őszi prognózisában.

Magyarország GDP-je 2012-ben 1,2 százalékkal esik vissza az Európai Bizottság előrejelzése szerint. Továbbra is csak az export bővül, a 2 százalékos éves növekedés azonban nem éri el a 2011-es növekményt.

2013

A kormány 2,7 százalékos deficitet vár 2013-ra. A Bizottság előrejelzésében az áll: a gazdasági növekedés alacsonyabb lesz a kormány által vártnál, a hatékonyabb adóbeszedésből a kormány által várt 0,5 százalék helyett legfeljebb a GDP 0,1 százalékának megfelelő többletbevétel érhető el, az EU-val és IMF-fel kötendő megállapodás esetleges hatásai pedig egyáltalán nem vehetőek figyelembe a nagyfokú bizonytalanság miatt. A GDP fél százalékának megfelelő kockázatot lát a tervezett intézkedések megvalósulásában a Bizottság: elsősorban a gyógyszerkasszában, a közlekedésben és az oktatásban lehet kisebb a megtakarított összeg a kormány által vártnál.

A Bizottság azt is írja: a 2,9 százalékos hiány csak akkor teljesülhet, ha a kormány teljes mértékben felhasználja 1,75 százalékára rúgó költségvetési tartalékot.

2013-ban 0,3 százalékkal bővülhet a gazdaság - a kormány 0,9 százalékot vár. Az exportpiacok javulása hozhatja az enyhe növekedést, a beruházások aránya tovább csökkenhet, ahogy a háztartások fogyasztása is a csökkenő reálbérek következményeként.

2014

2014-re a GDP-arányos deficit 2,5 százalékra növekedését várja a Bizottság: ennek hátterében a pedagógus életpálya-modellel kapcsolatos növekvő kiadások és a növekvő kamatkiadások állnak. A jegybank 2013-as veszteségeit 2014-ben a GDP fél százalékának megfelelő összeggel kell majd feltölteni a prognózis szerint - bár a Bizottság nem veszi figyelembe, hogy a jegybank mégis kikerül a tranzakciós adó érintettjei közül addig, amíg erről nem születik meg a jogszabály. Ezeket a hatásokat csak részben ellensúlyozza a gazdasági kilábalás és a strukturális reformoktól várható többletbevétel.

2014-ben 1,3 százalékkal bővülhet a GDP, ebben az exportpiacok további javulása és az autóipari gyárak bővítése játszhat közre. Javulhat a hitelezési környezet, ami a beruházások szintjét emelheti, a növekvő foglalkoztatottság és a csökkenő infláció a belső fogyasztást javíthatja.

Miért fontos ez?

Hogy mit jelent mindez a túlzottdeficit-eljárás tekintetében? Az Ecofin márciusban azt kérte Magyarországtól, hogy a hiányt csökkentse 2013-ban "tartósan és jóval a 3%-os referenciaérték alá". Ennek azonban Magyarország nem tesz teljesen eleget, kétségtelen viszont, hogy a 2011-ben elért szufficit (ezt egyedi tételekkel érte el a kormány, amit az Ecofin nem fogadott el) után Magyarország egymást követő két évben teljesítheti a deficitre vonatkozó konvergencia-kritériumokat, ilyet 2004 óta nem produkáltunk. Ezt méltányolhatja a testület, ugyanakkor a hangsúly eddig is azon volt, hogy a hiányt tartósan kell a 3%-os szint alatt tartani. Márpedig a nagy ellátó rendszerek reformja nem történt meg, a költségvetési "pénznyelőket" nem sikerült elzárni, az adósság így - főleg a várt növekedés elmaradásával - folyamatos kiigazítások híján növekedésnek is indulhat. Nem véletlen, hogy a Bizottság 2014-re újra 3% feletti deficittel számol. Éppen ezért szeretne az Ecofin olyan strukturális reformokat látni, melyek megakadályozzák az adósság újratermelődését, ehhez azonban olyan intézkedésekre lenne szükség, melyek a költségvetés kiadási oldalát is érintik, csakhogy a kormány eddig főleg a bevételi oldalra összpontosított (adóbeszedés hatékonysága, plusz adók).

A kormány megemelt hiánycélja idén és jövőre is 2,7%, a Bizottság prognózisa viszont arról árulkodik, Brüsszelben nem hiszik, hogy jóval a referenciaszint alá tudjuk szorítani a deficitet. Nagy kérdés, hogyan értékeli majd mindezt az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, egyáltalán nem lenne meglepő, ha amolyan "semmilyen választ" adna erre az Ecofin. A legvalószínűbb, hogy marad az eljárás, de szankciókat nem kapunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most jó Oroszországban pszichológusnak lenni?
Elek Lenke | 2024. február 22. 15:01
Oroszországban nő a gyermekpszichológusok és az alkoholfüggőség elleni küzdelem specialistái iránti kereslet – adja hírül a Kommerszant nevű tekintélyes orosz napilap. 
Makro / Külgazdaság Baj van Svédországban: történelmi mélypontra süllyedt a nők termékenységi rátája
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:51
Huszonkét éves negatív rekordot döntött meg tavaly Svédországban a népesség növekedése - derült ki a svéd statisztikai hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott számadataiból.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: ő lehet az új köztársasági elnök
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:06
Az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz.
Makro / Külgazdaság Beindult az orosz gőzhenger, újabb település került a kezükre
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:46
Elfoglalták a donyecki régióban lévő Pobjeda települést az Ukrajnát támadó orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben mind Avgyijivkánál, mind Donyecknél folytatták az előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium szerint.
Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG