3p

Az oroszok stratégiát váltottak vagy kifogytak a precíziós lőszerekből.

Január óta drasztikusan lecsökkent az orosz rakétatámadások száma Ukrajnában, írja Bendarzsevszkij Anton friss elemzésében.

A posztszovjet térség szakértője által gyűjtött adatokból kiderül: míg októberben 213, novemberben 181, decemberben pedig 257 rakétát lőtt ki az orosz hadsereg ukrajnai célpontokra, addig januárban 93-at, februárban 107-et, márciusban 81-et, áprilisban pedig még egyet sem. Utoljára március 9-én volt nagy támadás.

A szakértő szerint az orosz rakétatámadások ma már nem tömegesek, másrészt már nem az ukrán energetikai rendszer ellen, hanem leginkább vélt vagy valós katonai célpontok ellen irányulnak, harmadrészt pedig a front közelében történnek. Moszkva jellemzően már nem precíziós, hanem föld-levegő típusú rakétákat, illetve drónokat használ.

A változás hátterében az állhat, hogy az oroszok elengedték a rakétatámadások stratégiáját vagy elfogytak a precíziós lőszereik vagy másra tartalékolják a megmaradt értékes rakétáikat.

Az ukrán nemzeti energetikai cég, az Ukraenergo azt közölte, hogy a 2022/23-as fűtőszezon alatt Oroszország több mint 1200 rakétát és drónt lőtt ki ukrán energetikai célpontokra, amiből valamivel több, mint 250 rakéta és drón talált célba.

Bendarzsevszkij Anton emlékeztet, hogy a tavaly októberben indult rakétámadásoknak 4 célja volt: az ukrán energetikai rendszer kiiktatása, az ukrán légvédelem leterhelése, az ukrán gazdaság gyengítése és a lakosság megfélemlítése. Szerinte ma már kijelenthetjük, hogy egyik cél sem teljesült. Az ukrán lakosság nem fagyott meg, az energetikai rendszer túlélte a támadásokat, az áramellátás immár zavartalan az országban, a gazdaságot pedig érték ugyan komoly károk, de mostanra, többek között tartalékgenerátorok beszerzésével, alkalmazkodott a helyzethez.

Az ukrán légvédelmet tehát nem tudták túlterhelni az orosz rakétacsapások, az orosz légierő pedig továbbra sem képes támadásokra Ukrajna felett, legfeljebb közvetlenül a frontvonal mentén, írja a szakértő.

Bendarzsevszkij Antonnal márciusban készítettünk interjút, ezt itt olvashatják:

A szakértő vendégünk volt Klasszis Klubunk külpolitikai kerekasztalának is, amelynek beszámolóját itt érhetik el:     

A háború legaktuálisabb fejleményeit pedig ebben a podcastban elemeztük ki:

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG