<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.

Az energiaválság példátlan lendületet adott a megújuló energiaforrások piacának, a következő öt évben megduplázódhatnak a kapacitások - hangsúlyozza a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) keddi jelentésében. A világ a következő öt évben akkora kapacitásokat fejleszthet megújuló energiaforrásokból, mint az elmúlt húsz évben összesen - tette hozzá beszámolójában az IEA.

Kína 2021-ben több megújulóenergia-termelő kapacitást telepített, mint a világ többi része együttvéve. Fotó: Depositphotos
Kína 2021-ben több megújulóenergia-termelő kapacitást telepített, mint a világ többi része együttvéve. Fotó: Depositphotos

A szervezet előrejelzései szerint 2025-ig a nap- és a szélenergia az elektromosság elsődleges forrásává válik, megdöntve a szén vezető szerepét. A nemzetközi közösség Oroszország ukrajnai háborújának megindítását követően döntött úgy, hogy felszámolja függését a fosszilis energiahordozóktól. Ennek érdekében további lépések történtek kormányzati szinten, különösen Európában, amely igyekszik kiváltani az orosz energiahordozókat.

A világ megújuló energiaforrásainak kapacitásnövekedése 2022 és 2027 között elérheti a 2400 gigawattot (GW) - írta a Nemzetközi Energiaügynökség. Ez a mennyiség megegyezik Kína jelenlegi elektromos kapacitásával, és egyharmaddal több, mint amennyit a szakértők egy évvel korábban vártak.

Az IEA igazgatója, Fatih Birol szerint "az energiaválság történelmi fordulópontnak bizonyulhat egy tisztább és biztonságosabb globális energetikai rendszer felé". Birol hozzátette: fontos a lendület fenntartása, ha meg akarjuk őrizni a reményt, hogy 1,5 Celsius fok alatt tarthatjuk a felmelegedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest.

A jelentés szerint 2022 és 2027 között megháromszorozódhatnak a napenergia feldolgozását célzó kapacitások. Az áruházak és a lakóépületek tetején ugrásszerűen megnőhet a napelemek száma. Ugyanebben az időszakban kétszeres kapacitásnövekedés várható a szélerőművek területén, jelentős részben a szárazföldön. A bioenergia iránti kereslet 22 százalékkal emelkedhet, különösen az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, Indonéziában és Indiában, ahol a kormány támogatja ezt az energiaforrást.

(MTI)

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG