<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az Egyesült Királyság kül- és biztonságpolitikája sohasem volt igazán európai.  Az amerikai-kínai stratégiai konfrontáció időszakában Londonnak, Párizsnak és Berlinnek meg kell találnia a biztonságpolitikai együttműködés új formáit.  Káncz Csaba jegyzete

Az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból messze ható következményekkel jár az európai biztonságpolitikára.  London ugyanis a kiválási folyamat végére elutasított mindenfajta intézményi kapcsolatot az EU-val a külügyek, a biztonságpolitika és a védelmi politika területein.  Holott a 2019-es Politikai Deklarációban még hitet tett a strukturált párbeszéd létrehozása mellett ezeken a területeken. 

Mindazonáltal az EU kül- és biztonságpolitikája nagy részben még mindig a kormányközi együttműködésen alapszik.  Az Egyesült Királyságot pedig továbbra is ugyanaz a stratégiai környezet veszi körül, mint eddig, függetlenül az EU-val fennálló viszonyától.

Új utakon

London megpróbálthatja erősíteni kapcsolatát Párizzsal és Berlinnel a 2003 óta fennálló, úgynevezett E3 keretében.  Az E3 az utóbbi időszakban több közös álláspontot formált és erről közleményeket adott ki, legyen az az iráni nukleáris megállapodás, a mianmari katonai hatalomátvétel, a dél-kínai-tengeri kihívás, avagy a közelgő Klímaváltozási Konferencia.

Sok múlik Boris Johnson kormányfőn is (fotó: MTI/EPA)
Sok múlik Boris Johnson kormányfőn is (fotó: MTI/EPA)

A London által idén nyilvánosságra hozott új, globális kitekintésű nemzetstratégia (“Global Britain in a competitive age”) azt vetíti előre, hogy a szigetország megpróbál egyes EU tagállamokkal elkötelezett partneri kapcsolatot kiépíteni – kétoldalúan, vagy „minilaterális” formációban.  Ez utóbbi London értelmezésében azt jelenti, hogy egyes európai országokkal ad-hoc alapon működik együtt egy bizonyos kérdésben.

Nyugat-Balkán kérdéskörében London minilaterális együttműködésre törekedhet Béccsel, Budapesttel, Zágrábbal és Ljubljanával.  A mostanában forróbbá vált Kelet-Mediterráneumban pedig a franciákkal, görögökkel, és a ciprusiakkal dolgozhat össze. 

Párizs viszonylag kényelmes helyzetben érezheti magát, mivel 2010 óta kétoldalú szerződéssel (Lancaster House Treaties) több területen erősítette meg védelmi kapcsolatát Londonnal.  Ez még olyan hiperérzékeny területet is magában foglal, mint a nukleáris fegyverek fölötti gondnokság.  Mindezen túl mindketten az ENSz Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, vétójoggal megerősítve. 

Párizs – Berlin pofozkodás

Párizs ezirányú kapcsolatai Berlinnel a 2019 januári szerződésen (Treaty of Aachen) nyugszanak, amelynek egy átfogó közös védelmi záradéka van. 

De a transzatlanti kapcsolatokat visszaerősíteni kívánó Biden elnök győzelmével kiújult az európai vita az amerikai védelem szükségességéről, illetve az úgynevezett „stratégiai autonómia” elérésének fontosságáról.  Az ütésváltás már tavaly novemberben elkezdődött, amikor a stratégiai autonómia mellett kiálló francia elnök megkérdőjelezte a német védelmi miniszter korábbi szavait, miszerint „Európa a jövőben is rá lesz utalva Amerika katonai támogatására”.  Macron ráadásul sértő módon hozzátette, hogy a kancellár „szerencsére” más vonalat visz.

Berlin válasza nem késett sokat.  Rá egy hétre a hamburgi katonai akadémián elmondott beszédében Annegret Kramp-Karrenbauer hangsúlyozta, hogy „a legfontosabb szövetségesünk a biztonság és védelmi politikában továbbra is az Egyesült Államok”.  Kijózanító tények – tette hozzá -, hogy az USA nukleáris és hagyományos képességei nélkül Németország és Európa nem tudja magát megvédeni. 

A miniszter hozzátette, hogy az amerikai hadsereg katonai képességei teszik ki a NATO-képesség 75 százalékát.  A ballisztikus rakéták elleni elfogó-képességek terén ez egyenesen 100 százalék.  Kiemelte még az amerikai nukleáris elrettentést és a kontinesünkön tartózkodó 80 ezer amerikai katona jelentőségét is.

London, Párizs és Berlin erősít a Dél-kínai-tengeren

A német külügyminisztérium szeptember 2-án hozta nyilvánosságra az ország első geopolitikai stratégiáját az Indo-Pacifikus térségre vonatkozóan. A 40 oldalas dokumentum révén Németország lett Franciaország után a második európai állam, amely hivatalos stratégiát tesz közzé az egyre forrongóbb térséggel kapcsolatban. Berlin az új kurzus szerint „aktív hozzájárulást” ígér a régió nemzetközi politikai rendjének fenntartásához.

Berlin márciusi bejelentése, hogy augusztusra a Bayern nevű fregattját elküldi az indo-csendes-óceáni térségbe, egy fontos jelzésnek tekinthető London és Párizs felé, amelyek már a térségben katonai képességekkel rendelkeznek. 

A hónap elején Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter látogatta meg Guam csendes-óceáni szigetét.  A Guam szigetét uraló amerikai Andersen légitámaszpontnak kulcsszerepe lehet egy esetleges Kína elleni katonai konfliktusban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: durva fotót posztolt Zelenszkij a háborúról
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 15:34
Kiégett lakóház, előtte két ember. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG