TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mi magyarázza, hogy olyan rengeteg a tömeges áldozatokkal járó lövöldözés az USA-ban? Talán a lakosság mentális állapota, ahogy Donald Trump utalt rá? Vagy az etnikai sokszínűség? Általában a magas bűnözési ráta? A New York Times szerint más a megoldás.

Az USA-ban 1966 és 2012 között 90 lőfegyveres tömeggyilkosság történt, sokkal több, mint bármely más országban. A következő a Fülöp-szigetek volt 18 esettel, azután Oroszország következik. Az erről szóló tanulmány a legalább négy halálos áldozattal járó lövöldözéseket vette számításba a New York Times szerint. (Adam Lankford, The University of Alabama.)

Az USA, még ha vannak is döccenők, egy jól bevált demokrácia, kedvelt zenék és filmek exportőre, a külpolitika zászlóvivője. Hogy lehet, hogy ennyi tömeggyilkosság folyik az országban? – tették fel a kérdést.

A napokban történt templomi lövöldözés kapcsán Donald Trump elnök azt mondta, az amerikai lakosság mentális állapota aggasztó. Ám a cikk szerint ez nem igaz, sem a mentális problémákkal küzdő emberek, sem az ellátásukkal foglalkozó szakemberek száma nem tér el jelentősen a hasonló fejlettségű országokban tapasztaltaktól.

Talán az amerikai társadalom szokatlanul erőszakos. Vagy a rasszok szerinti sokszínűség az oka? A cikk szerint ezeket a magyarázatokat is hasonlóképpen megcáfolták a nemzetközi összehasonlítások, és végül egyetlen egy összefüggés maradt állva.

Mégpedig az, hogy minél több lőfegyver van egy országban, annál több lövöldözéses tömeggyilkosság történik. Amerikában 270 millió fegyver lehet, más országokban legfeljebb az ötöde-hatoda, 46 millió (Indiában). A tömeggyilkosságok száma az USA-ban kilencven volt, másutt legfeljebb az ötöde, 18.

Az amerikaiak csak a világ lakosságának 4,4 százalékát teszik ki, de a fegyverek 42 százalékával rendelkeznek és a lőfegyveres tömeggyilkosságok 31 százalékát követték el az említett időszakban. A lakosság arányában csak Jemenben volt több lőfegyveres vérengzés, mint az USA-ban – és ebben az országban van a második legtöbb lőfegyver fejenként és átlagosan az USA után.

Sem az általános bűnözési rátával, sem az erőszakos videojátékokkal, sem az öngyilkosságok számával nem sikerült a fegyveres gyilkosságokat összefüggésbe hozni. Bár a kilencvenes években volt egy erős bűnözési hullám, ma már az USA-ban sincs több bűncselekmény, mint más hasonló országokban. Viszont sokkal erőszakosabbak: ha valakit New Yorkban kirabolnak, 54-szer nagyobb az esély rá, hogy meg is ölik, mint Londonban.

A 2013-as évben Amerikában lőfegyverrel 21 175 öngyilkosságot, 11 208 gyilkosságot követtek el és 505-en haltak meg fegyverbalesetben. Ugyanebben az évben Japánban, melynek lakossága csak mintegy harmada az USA-énak, csak 13 halálesetet okozott lőfegyver.

Hol nagyobb a terror?

Sokak emlékezete rövid, korábban, a nyolcvanas-kilencvenes években sokkal több volt a terror áldozatainak száma, az utóbbi években ehhez képest viszonylag alacsony a fenyegetettség. Egyes európai terrorszervezetek lelkén például több ezer áldozat vére szárad. Egyes más kontinenseken fekvő régiókban pedig tízszer annyi terrorcselekmény történik, mint kontinensünkön – írtuk korábban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél