3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy szervezet 10 éve elkezdte felmérni az amerikaiak lelkiállapotát, mennyire nyugodtak vagy aggódnak, mekkora stressznek vannak kitéve. Kiderült, hogy az időszak nagy részében egyre nyugodtabbak voltak, de az eldurvuló elnökválasztási kampány, majd az új elnök első heteinek zűrzavara teljesen kikészítette őket.

Amit mi már jó rég megszoktunk, a jóléthez és nyugalomhoz szokott amerikaiaknak példátlan helyzet. Van ugyan 4 évente elnökválasztás, és a kedélyek fel is korbácsolódnak valamelyest, de a többség számára ez a demokráciával járó normál versengés, melynek eredményét elfogadják és a továbbiakban nem foglalkoznak vele. Most azonban olyan eldurvult kampány és turbulens elnökcsere zajlott, amilyet az amerikaiak még sosem éltek át.

Már kezdtek megnyugodni

Az APA, az amerikai pszichológusok szövetsége 10 éve kezdte felmérni reprezentatív felmérések alapján, hogy milyen az amerikaiak általános lelkiállapota, mekkora a stressz. Arra jutottak, hogy normál esetben három dolog okoz stresszt a többségnél: a pénz, a munka, és a gazdaság helyzete. A fiatalabbak az egyetem elvégzésére felvett diákhitel miatt aggódnak, az idősebbek a nyugdíj miatt, a várható gazdasági helyzet miatt pedig mindenki (ne felejtsük el, hogy az időszak nagy részében hatott még a 2008-as válság, csak az utóbbi 1-2 évben mennek újra jól a dolgok).

Az évente 50 ezer dollár alatt keresők jobban aggódnak, mint akik ennél több jövedelemre tesznek szert (szerény 15 millió forint, havonta bruttó 1,2 millió, jaj de sajnáljuk őket, mondhatnánk, de hát számukra természetes adottság a jólét). Mindazonáltal a 10 év folyamán fokozatosan csökkent a nyugtalankodás, ahogy javult a gazdaság, egész addig, amíg meg nem jelent Trump, mint elnökjelölt, és el nem durvult a kampány tavaly nyáron. Az amerikaiak 52 százaléka, úgy a demokraták, mint a republikánusok, rettegni kezdtek a szokatlan elnökválasztástól.

Eldurvult a helyzet

A Bloomberg szerint a januárban készített felmérés még rosszabb helyzetet mutatott: immár 57 százalék félt, pedig azt lehetett várni, hogy az augusztusban eldurvult kampány hatása majd lecseng a választások után, ahogy ez mindig lenni szokott. Most nem így volt, ment az adok-kapok, és megy még most is, csak most már nem csak a két oldal csatározik egymással, hanem a republikánusok egymással is, héják a galambokkal, a titkosszolgálatok a kormányzattal. Csupa olyan jelenség, amit sok országban már ismernek, ahogy mi magunk is.

Csoportok szerint

A felmérés még kor és bőrszín szerint is megvizsgálta a hatásokat, nem beszélve a politikai hovatartozásról. A feketék 70, az ázsiaiak 58, a latin-amerikai származásúak 57, míg a fehérek 41 százaléka tartott a választások eredményétől. A demokraták 76, a republikánusok 59 százaléka félt (ezek szerint Trumptól többen, de hát ő is volt a kiszámíthatatlanabb és szokatlanabb). Ami a kor szerinti megoszlást illeti: a fiatalok sokkal jobban aggódtak, mint szüleik és nagyszüleik (az ifjúság igen nagy arányban Clinton-párti volt). A városiak jobban aggódtak, mint a vidékiek, de ez sem meglepő, hisz a vidék szavazott Trumpra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG