Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Vagy segítetek nekünk, vagy rátok eresztek néhány millió menekültet – kissé lesarkítva ezzel az üzenettel érkezik ma Brüsszelbe a török elnök. Recep Tayyip Erdogan február végén már ízelítőt adott abból, milyen az, ha Törökország megnyitja a határokat. A görög-török határról az elmúlt egy napban több mint 1600 menedékkérőt fordítottak vissza.
Recep Tayyip Erdogan. EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Uniós vezetőkkel tárgyal ma Brüsszelben Recep Tayyip Erdogan. A török elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az EurópaI Tanács elnökével tárgyal majd a görög-török határon kialakult menekülthelyzet megoldásáról.

Törökország február végén döntött úgy, hogy nem tartóztatja fel többé a Szíriából Európába igyekvő menedékkérőket – sőt, gyakorlatilag buszokkal fuvarozta őket a görög határra. (A hivatalos verzió szerint nem képesek többé kezelni a menekültáradatot – a szerk.)

Ennek hatására több tízezren torlódtak fel a határnál, ahol számos összecsapásra is sor került a görög rendőrök és az érkezők között, egy menekült kisfiú pedig a vízbe fulladt.

Mit akar Erdogan?

A török elnök ma várhatóan válaszút elé állítja majd az uniós vezetőket – alighanem virágnyelven, körmönfont diplomáciai üzenetekbe csomagolva. A Financial Times szerint az üzenet lényege:

Segítsetek vagy újabb migrációs krízist szabadítok rátok.

Erdogan persze várhatóan semmi újat nem fog mondani, hanem gyakorlatilag megismétli majd az elmúlt években számos alkalommal hangoztatott követeléseit:

  • Vegyen át több menekültet az EU Törökországból.
  • Gyorsítsák fel a Törökországban élő menekültek ellátására szánt, hatmilliárd euró uniós segély esedékes, hárommilliárd eurós részének kifizetését.
  • Legyen előrelépés a vízum eltörlése ügyében (Törökország régóta szeretné, ha állampolgárai vízum nélkül utazhatnának be az EU-ba).
  • Modernizálják a török-uniós vámegyezményt.

Mit mond Brüsszel?

A brit üzleti lap szerint ugyanakkor egyik kérdésben sem várható áttörés.

Az EU már múlt héten elutasította azt a kérést, hogy szabadítson fel plusz egymilliárd eurót Törökország számára. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig azt mondta: hajlandó meghallgatni a török panaszokat, viszont máshogy látják a 2016-os egyezmény gyakorlati működését. (Törökország és Brüsszel négy évvel ezelőtt kötött megállapodást a migránsok feltartóztatásáról, ezt az egyezményt rúgta fel gyakorlatilag Erdogan február végén – a szerk.)

Az uniós külügyminiszterek egyúttal kikérték maguknak, hogy zsarolják őket.

(Az EU) határozottan elutasítja, hogy Törökország politikai célokra használja fel a migrációs nyomást

– fogalmaztak közleményükben.

Keményebb fellépés

Ez persze nem azt jelenti, hogy az EU ölbe tett kézzel ül:  Ursula von der Leyen – Charles Michellel és David Sassolival, az Európai Parlament elnökével közösen – maga is ellátogatott a határra múlt héten, és konkrét segítséget ígért:

  • Az uniós közösség 700 millió eurót ad a migrációs helyzet kezelésére, valamint orvosokat, gyógyszereket és sátrakat küld a határhoz,
  • Az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex a többi közt hét hajót, két helikoptert és további száz határőrt irányít a térségbe.

Ursula von der Leyen – amellett, hogy kifejezte együttérzését a menekültekkel – érezhetően keményebb hangnemet üt meg az előző uniós vezetésnél. Görögországot Európa pajzsának nevezte, és hozzátette:

A legfontosabb, hogy tartsuk fent a rendet a görög határon, amely európai határ is.

Uniós tisztviselők szerint a helyzet az elmúlt napokban némileg normalizálódott, miután a török hatóságok az életveszély miatt megtiltották a tengeri határátkelést.

A szárazföldi határon pedig a görög rendfenntartók állják útját a menedékkérőknek: ma reggelig bezárólag, 24 óra alatt több mint 1600 embert akadályoztak meg a határátlépésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb front nyílt az amerikai-kínai küzdelemben
Káncz Csaba | 2021. március 8. 19:01
Biden elnöki rendelete szerint 100 napon belül kell felülvizsgálni az USA stratégiai szállítási láncait és legfontosabb készleteit, beleértve a ritkaföldfémeket. Ahogyan egy évszázada a kőolaj megváltoztatta országok sorsát, úgy most a 17 ritkaföldfém, a lítium és a kobalt játszhat hasonló szerepet. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Veszélyes kombó: gyorsuló infláció, gyengülő forint
Privátbankár.hu | 2021. március 8. 17:37
Kedden kiderül, mekkora volt az infláció februárban. Arra lehet számítani, hogy az előző hónapok stagnálása után a KSH akár fél százalékponttal magasabb, azaz 3,2 százalékos második havi pénzromlásról számol be. Közben a forint egyre csak gyengül, az euróval szemben vészesen megközelítette a tavaly áprilisban felállított történelmi, 370-es mélypontját. Az okokat és a kilátásokat boncolgatta kollégánk a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Elektronikusan várják az egészségügyben dolgozók kérvényeit
Kormos Olga | 2021. március 8. 14:38
Többezer egészségügyi szakdolgozó nem írta alá az új jogviszonyt tartalmazó munkaszerződését, ám akik aláírták, azok most már kérvényezhetik munkáltatójuknál, hogy vállalhassanak másod- vagy harmadállást. Tehát a kezdeti teljes tiltás után ez a lehetőség mégis nyitva maradt, igaz, szűkösebb keretek és szigorú szűrőrendszer közé szorítva.
Makro / Külgazdaság Segítség érkezhet az egyre túlterheltebb állami egészségügybe
Privátbankár.hu | 2021. március 8. 12:59
A meghatározó magánegészségügyi szolgáltatókat egyesítő PRIMUS Egyesület már ma tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal annak érdekében, hogy március közepétől bekapcsolódhassanak az állami járványkezelésbe önköltséges alapon, profit nélkül. Szükség is van erre, hiszen a Covid-osztályok túlterheltek, s még a rezidenseket is átvezényelhetővé tették. 
Makro / Külgazdaság 539,7 milliárd forintos mínuszban az államháztartás
Privátbankár.hu | 2021. március 8. 11:40
Ez az első két hónap mérlege. Ha csak a februári deficitet nézzük, az 738,5 milliárd forintos - második havi hiány még nem volt ilyen nagy, amióta elérhető a vonatkozó adat.
Makro / Külgazdaság Hat és fél éve nem látott szintre emelkedik a benzin ára
Privátbankár.hu | 2021. március 8. 11:13
Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyag és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára is 6-6 forinttal megy feljebb. Utoljára hat és fél évvel ezelőtt, 2014 augusztusában kellett az autósoknak ennyire mélyen a zsebükbe nyúlniuk.
Makro / Külgazdaság Menekült nincs, az Orbán-kormány mégis rengeteg pénzt költ a menekültválságra
Privátbankár.hu | 2021. március 8. 08:01
Öt év alatt több mint 600 milliárd forint ment el a menekültválságra és terrorellenes intézkedésekre, miközben ez már évről évre egyre kisebb problémát okoz.
Makro / Külgazdaság Ritka vírusmutációt azonosítottak Olaszországban
MTI | 2021. március 8. 07:45
Ismét szigorítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Olaszország több tartományában hétfőtől, miközben emelkedik a kórházban kezelt betegek száma, a halottaké pedig megközelítette a 100 ezret.
Makro / Külgazdaság Hamarabb drágulhat a cigaretta
MTI | 2021. március 8. 06:43
Várhatóan rövidesen emelkedni fog a dohánycikkek ára Magyarországon. Jelzésértékű, hogy a kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve a trafikok már decemberben elkezdtek árat emelni, ezért az iparági várakozások szerint a közelgő április 1-jei adóváltozás hatása is lassan érezhető lesz - írja hétfői számában a Világgazdaság.
Makro / Külgazdaság Jönnek a szuperkórházak Magyarországon? - interjú egy vezető építész tervezővel
Mester Nándor | 2021. március 7. 18:53
Igazi élő fák, robotok és nem fáradt, kedves és felkészült orvosok és ápolók. Éttermek, üzletek, fitnesz és hotelminőség. Európában van, ahol már nem álom ez, mert működik. És nem feltétlenül csak a magán egészségügyben. Magyarország is efelé halad, bár nem ilyen tempóban. Az egészségplázákat tervező irodák tudják ezt a legjobban. Az egyik építésziroda szakértője most elmondta, mire figyelnek az ilyen központok megalkotásánál. Nem győztünk csodálkozni.
Friss
hírlevél