BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 9. 13:18

Vagy segítetek nekünk, vagy rátok eresztek néhány millió menekültet – kissé lesarkítva ezzel az üzenettel érkezik ma Brüsszelbe a török elnök. Recep Tayyip Erdogan február végén már ízelítőt adott abból, milyen az, ha Törökország megnyitja a határokat. A görög-török határról az elmúlt egy napban több mint 1600 menedékkérőt fordítottak vissza.

Recep Tayyip Erdogan. EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Uniós vezetőkkel tárgyal ma Brüsszelben Recep Tayyip Erdogan. A török elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az EurópaI Tanács elnökével tárgyal majd a görög-török határon kialakult menekülthelyzet megoldásáról.

Törökország február végén döntött úgy, hogy nem tartóztatja fel többé a Szíriából Európába igyekvő menedékkérőket – sőt, gyakorlatilag buszokkal fuvarozta őket a görög határra. (A hivatalos verzió szerint nem képesek többé kezelni a menekültáradatot – a szerk.)

Ennek hatására több tízezren torlódtak fel a határnál, ahol számos összecsapásra is sor került a görög rendőrök és az érkezők között, egy menekült kisfiú pedig a vízbe fulladt.

Mit akar Erdogan?

A török elnök ma várhatóan válaszút elé állítja majd az uniós vezetőket – alighanem virágnyelven, körmönfont diplomáciai üzenetekbe csomagolva. A Financial Times szerint az üzenet lényege:

Segítsetek vagy újabb migrációs krízist szabadítok rátok.

Erdogan persze várhatóan semmi újat nem fog mondani, hanem gyakorlatilag megismétli majd az elmúlt években számos alkalommal hangoztatott követeléseit:

  • Vegyen át több menekültet az EU Törökországból.
  • Gyorsítsák fel a Törökországban élő menekültek ellátására szánt, hatmilliárd euró uniós segély esedékes, hárommilliárd eurós részének kifizetését.
  • Legyen előrelépés a vízum eltörlése ügyében (Törökország régóta szeretné, ha állampolgárai vízum nélkül utazhatnának be az EU-ba).
  • Modernizálják a török-uniós vámegyezményt.

Mit mond Brüsszel?

A brit üzleti lap szerint ugyanakkor egyik kérdésben sem várható áttörés.

Az EU már múlt héten elutasította azt a kérést, hogy szabadítson fel plusz egymilliárd eurót Törökország számára. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig azt mondta: hajlandó meghallgatni a török panaszokat, viszont máshogy látják a 2016-os egyezmény gyakorlati működését. (Törökország és Brüsszel négy évvel ezelőtt kötött megállapodást a migránsok feltartóztatásáról, ezt az egyezményt rúgta fel gyakorlatilag Erdogan február végén – a szerk.)

Az uniós külügyminiszterek egyúttal kikérték maguknak, hogy zsarolják őket.

(Az EU) határozottan elutasítja, hogy Törökország politikai célokra használja fel a migrációs nyomást

– fogalmaztak közleményükben.

Keményebb fellépés

Ez persze nem azt jelenti, hogy az EU ölbe tett kézzel ül:  Ursula von der Leyen – Charles Michellel és David Sassolival, az Európai Parlament elnökével közösen – maga is ellátogatott a határra múlt héten, és konkrét segítséget ígért:

  • Az uniós közösség 700 millió eurót ad a migrációs helyzet kezelésére, valamint orvosokat, gyógyszereket és sátrakat küld a határhoz,
  • Az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex a többi közt hét hajót, két helikoptert és további száz határőrt irányít a térségbe.

Ursula von der Leyen – amellett, hogy kifejezte együttérzését a menekültekkel – érezhetően keményebb hangnemet üt meg az előző uniós vezetésnél. Görögországot Európa pajzsának nevezte, és hozzátette:

A legfontosabb, hogy tartsuk fent a rendet a görög határon, amely európai határ is.

Uniós tisztviselők szerint a helyzet az elmúlt napokban némileg normalizálódott, miután a török hatóságok az életveszély miatt megtiltották a tengeri határátkelést.

A szárazföldi határon pedig a görög rendfenntartók állják útját a menedékkérőknek: ma reggelig bezárólag, 24 óra alatt több mint 1600 embert akadályoztak meg a határátlépésben.

Makro / Külgazdaság A nagy kísérlet: így állhat helyre az élet Európában
Wéber Balázs | 2020. április 9. 06:04
Ausztria, Csehország és Dánia lazít elsőként a koronavírus okozta karanténon Európában. Kísérletük kötéltánc: úgy akarják újraindítani a gazdasági-társadalmi életet, hogy közben kordában akarják tartani a járványt.
Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
hírlevél