Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Vagy segítetek nekünk, vagy rátok eresztek néhány millió menekültet – kissé lesarkítva ezzel az üzenettel érkezik ma Brüsszelbe a török elnök. Recep Tayyip Erdogan február végén már ízelítőt adott abból, milyen az, ha Törökország megnyitja a határokat. A görög-török határról az elmúlt egy napban több mint 1600 menedékkérőt fordítottak vissza.
Recep Tayyip Erdogan. EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Uniós vezetőkkel tárgyal ma Brüsszelben Recep Tayyip Erdogan. A török elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az EurópaI Tanács elnökével tárgyal majd a görög-török határon kialakult menekülthelyzet megoldásáról.

Törökország február végén döntött úgy, hogy nem tartóztatja fel többé a Szíriából Európába igyekvő menedékkérőket – sőt, gyakorlatilag buszokkal fuvarozta őket a görög határra. (A hivatalos verzió szerint nem képesek többé kezelni a menekültáradatot – a szerk.)

Ennek hatására több tízezren torlódtak fel a határnál, ahol számos összecsapásra is sor került a görög rendőrök és az érkezők között, egy menekült kisfiú pedig a vízbe fulladt.

Mit akar Erdogan?

A török elnök ma várhatóan válaszút elé állítja majd az uniós vezetőket – alighanem virágnyelven, körmönfont diplomáciai üzenetekbe csomagolva. A Financial Times szerint az üzenet lényege:

Segítsetek vagy újabb migrációs krízist szabadítok rátok.

Erdogan persze várhatóan semmi újat nem fog mondani, hanem gyakorlatilag megismétli majd az elmúlt években számos alkalommal hangoztatott követeléseit:

  • Vegyen át több menekültet az EU Törökországból.
  • Gyorsítsák fel a Törökországban élő menekültek ellátására szánt, hatmilliárd euró uniós segély esedékes, hárommilliárd eurós részének kifizetését.
  • Legyen előrelépés a vízum eltörlése ügyében (Törökország régóta szeretné, ha állampolgárai vízum nélkül utazhatnának be az EU-ba).
  • Modernizálják a török-uniós vámegyezményt.

Mit mond Brüsszel?

A brit üzleti lap szerint ugyanakkor egyik kérdésben sem várható áttörés.

Az EU már múlt héten elutasította azt a kérést, hogy szabadítson fel plusz egymilliárd eurót Törökország számára. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig azt mondta: hajlandó meghallgatni a török panaszokat, viszont máshogy látják a 2016-os egyezmény gyakorlati működését. (Törökország és Brüsszel négy évvel ezelőtt kötött megállapodást a migránsok feltartóztatásáról, ezt az egyezményt rúgta fel gyakorlatilag Erdogan február végén – a szerk.)

Az uniós külügyminiszterek egyúttal kikérték maguknak, hogy zsarolják őket.

(Az EU) határozottan elutasítja, hogy Törökország politikai célokra használja fel a migrációs nyomást

– fogalmaztak közleményükben.

Keményebb fellépés

Ez persze nem azt jelenti, hogy az EU ölbe tett kézzel ül:  Ursula von der Leyen – Charles Michellel és David Sassolival, az Európai Parlament elnökével közösen – maga is ellátogatott a határra múlt héten, és konkrét segítséget ígért:

  • Az uniós közösség 700 millió eurót ad a migrációs helyzet kezelésére, valamint orvosokat, gyógyszereket és sátrakat küld a határhoz,
  • Az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex a többi közt hét hajót, két helikoptert és további száz határőrt irányít a térségbe.

Ursula von der Leyen – amellett, hogy kifejezte együttérzését a menekültekkel – érezhetően keményebb hangnemet üt meg az előző uniós vezetésnél. Görögországot Európa pajzsának nevezte, és hozzátette:

A legfontosabb, hogy tartsuk fent a rendet a görög határon, amely európai határ is.

Uniós tisztviselők szerint a helyzet az elmúlt napokban némileg normalizálódott, miután a török hatóságok az életveszély miatt megtiltották a tengeri határátkelést.

A szárazföldi határon pedig a görög rendfenntartók állják útját a menedékkérőknek: ma reggelig bezárólag, 24 óra alatt több mint 1600 embert akadályoztak meg a határátlépésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy nap alatt 3000 oltást sikerült beadni - így futunk neki a mai kormányülésnek
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:21
Az új fertőzöttek száma ismét 1000 fölé emelkedett, de többet is teszteltek - a pozitív tesztek aránya 6 százalék alatti. Az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig 85-en hunytak el egy nap alatt koronavírusban.
Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Mit gondol az új amerikai elnök Trump felelősségre vonásáról? Elárulta
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 08:26
Joe Biden finoman egyetértését fejezte ki elődje felelősségre vonásával kapcsolatban.
Friss
hírlevél