3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Romániában a lakosság 76, Magyarországon 75 százaléka támogatja az euró bevezetését, egyelőre hiába. Bulgáriában, ami hamarosan az eurózóna tagjává válhat, 49 százalékos a csatlakozás támogatottsága.

Az euró bevezetését a lakosság átlagosan az 58 százaléka támogatja a közös uniós valuta bevezetését, 41 százalékuk ellenzi ezt. A támogatóknál kisebb, 53 százalék azok aránya, akik szerint országuk az euróövezeti csatlakozása pozitív következményekkel járna - idézte az Eurobarometer felmérésének eredményeit a kolozsvári központú magyar nyelvű hírportál, a Maszol. A kutatásban azokat az uniós országokat (Románia, Magyarország, Bulgária, Svédország, Lengyelország, Csehország) vonták be, amelyekben még nem az euró a fizetőeszköz. Negatív hatásokra a válaszadók 44 százaléka számít. A megkérdezettek 59 százaléka véli úgy, hogy az euróövezet országai profitáltak abból, hogy lemondtak a nemzeti valutájukról, 33 százalékuk ennek az ellenkezőjét gondolja.

Véleményt mondtak a lakosok
Véleményt mondtak a lakosok
Fotó: Pixabay

Romániában az emberek a hat ország átlagánál sokkal pozitívabban viszonyulnak az euróhoz. A megkérdezettek 65 százaléka vár pozitív hatásokat az euró majdani bevezetésétől, 33 százalékuk rosszra számít. Még többen vannak, 76 százalék az arányuk azoknak, akik szeretnék, hogy Románia csatlakozzon az euróövezethez. Az ezt ellenzők táborának aránya 23 százalék. A romániaiak 36 százaléka szerint az ország készen áll az euró bevezetésére. A valóság az, hogy az euróövezeti csatlakozás kritériumai alapján Románia és Magyarország áll a legtávolabb a közös uniós valuta bevezetésétől, azzal a különbséggel, hogy a jelenlegi magyar kormány nem is forszírozza a csatlakozást.

Magyarországon az euró bevezetését támogatók aránya 75 százalék, ami egy százalékponttal marad el a romániai értéktől. Az ettől pozitív következményekre számítók aránya hajszálpontosan megegyezik a két országban. Magyarországon kisebb az ellenzők tábora és a hatásokat illetően pesszimistáké is – 20, illetve 30 százalék.

A magyaroknak csak 21 százaléka mondta azt, hogy a gazdaság készen áll az euró bevezetésére, 72 százalékuknak ezzel ellentétes a véleménye. A magyarok pont ugyanolyan arányban tartanak áremeléstől az euró bevezetése miatt, mint a románok, a mihamarabbi bevezetést pedig kevesebben (39 százalék) szeretnék. Bármily meglepő, a magyarok sokkal kevésbé tartják a forintot nemzeti identitásuk részének, mint a románok a lejt. Magyarországon az emberek 28 százaléka, míg Romániában 48 százaléka szerint jár identitásvesztéssel az euróövezeti csatlakozás. A nemzetközi átlag pedig 47 százalék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG