5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai tőzsdék emelkednek, de Párizs a választási eredmények után sem jobban, mint a többi. A BUX-ot egyértelműen a kormányinfó küldte lejtőre, az OTP és a Mol kapott egy rúgást, no meg a forint is. Növöget a Duna House, algoritmusok helyettesítik a devizakereskedőket, indul az amerikai gyorsjelentési szezon.

Európában a német tőzsdeindex 0,6, a francia 0,5, a brit 0,3 százalékkal megy fel, az amerikai határidős indexek stagnálnak. Kontinensünkön természetesen főleg a francia és brit politikára figyelnek hétfőn, de az USA-ban is eldőlhet a héten Joe Biden elnök újbóli indulásának kérdése. A hét fő eseménye az amerikai fogyasztói árindex lehet csütörtök délután, a konszenzus 3,1 százalékot vár éves szinten, alacsonyabbat az előző havi 3,3 százaléknál.

A főbb vállalati hírek, hogy a Paramount Global beleegyezik a Skydance-szel való egyesülésbe, míg a Boeing bűnösnek vallotta magát egy büntetőjogi vádban, amiért súlyos pénzbírságot kap. Elkezdődik az amerikai gyorsjelentési szezon is, csütörtökön a Delta Air Lines és a Pepsico jön, majd pénteken a nagybankok, mint a JP Morgan, a Citi és a Wells Fargo.

Az OTP-részvény öt napja. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az OTP-részvény öt napja. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Beletenyereltek a magyar tőzsdébe

A csak hajszállal nulla alatt kezdő BUX index a kormányinfó bejelentéseinek hatására gyors esésbe kezdett, 72 ezer pont környékéről 71 ezer közelébe, így 1,4 százalékkal van lejjebb a péntekinél. Az OTP 2,2, a Mol 2,0, a Telekom 0,8, a Richter csak 0,1 százalékkal esik. Az Opus 1,0, az ANY Nyomda 3,5 százalékkal lett olcsóbb, négy százalékkal javít viszont a Duna House.

A forint is gyengült, az euró 394,40, ami 1,7 forinttal több a péntek estinél. Az olaj egy százalékkal esik, az európai földgáz 1,6 százalékkal drágább lett. A fémeknek vélhetően a dollárerősödés ártott meg, az arany 0,7, az ezüst 1,3 százalékkal esik.

Kedden jön a magyar infláció

Pénteken a kereskedési időszak nagy részében a 392-393-as sávban oldalazott a forint az euró ellenében, ma már 394,40 az árfolyam és folyamatosan emelkedik. Ebben az euró gyengülésének és a kormány új különadóinak is lehet szerepe.

A múlt hét második felében a magyar devizát a dollár gyengélkedése is jelentősen segítette. Hétfőn az államháztartási adatok kerülhetnek a fókuszba itthon, de a hazai közeg elsősorban a keddi inflációs adatokra figyel majd – írta az Erste Befektetési Zrt.

Árfolyamok és grafikonok

Az elemzők júniusra csökkenő, 3,9 százalékos hazai éves inflációval számolnak.

Miért nem örülnek a francia részvényesek?

Annak ellenére, hogy a franciaországi választásokon elmaradt a szélsőjobb győzelme, és ez sok helyütt nagy fellélegzést okozott a kontinensünkön, az euró árfolyama 0,4 százalékot esett. Franciaország ugyanis a “politikai instabilitás felé tart”, miután egyik politikai párt sem szerzett elég parlamenti helyet ahhoz, hogy egyedül kormányozzon – foglalta össze a Bloomberg.

Az ország pénzügyei feszítettek, a francia államkötvények árfolyamai lecsúsztak, alulteljesítették a német társaikat. A francia tőzsdeindex csak annyit emelkedik, amennyit a többi nyugat-európai mutató, igaz, az utóbbi hetekben már nagy kilengéseket láthattunk mindkét irányba.

Növöget a Duna House

Folytatni tudta az első negyedévben mutatott dinamikus növekedést a második negyedév során is a Duna House, a hálózati jutalékbevételek mértéke meghaladta a négymilliárd forintot, ami éves alapon közel 33, negyedéves alapon pedig 2,1 százalékos javulásnak felel meg – írta a K&H Értékpapír.

Láthatóan volumenoldalon is felfutás mutatkozik, így erősödő trend figyelhető meg a magyar ingatlanpiacon is. Lengyelországban nem látni egyelőre nagy erőt, de euróalapon az olasz hitelközvetítési volumen is 28 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

Szakad a bitcoin, vagy nem szakad?

A hétvégi enyhe emelkedés, stagnálás után hétfőn reggel ismét jelentősebb, 2-3 százalékos mínuszban álltak a vezető kriptovaluták, de azután magukhoz tértek. A bitcoin jelenleg stagnál 57 800 dollárnál, az ether két százalékkal emelkedik, 3074 dollárra.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A német kormány folytatja a rendőrség által lefoglalt bitcoinok eladását, vélhetően emiatt a piac reggel pánikszerű állapotban volt, sok volt a pesszimista hang a közösségi médiában is. A “félelem és mohóság” kriptovaluta-hangulatindex a hétvégén 26-on is állt, másfél éve a legalacsonyabb szinten.

Algoritmusok helyettesítik a kereskedőket

A devizakereskedőket egyre inkább az “algók” (számítógépes programok, algoritmusok) váltják fel a Bloomberg szerint. Egyes devizapiacokon a kereskedés több mint 75 százalékát már a gépek bonyolítják, a Wall Street óriáscégei is erre igyekeznek felkészíteni rendszereiket.

Ez az új világ azonban nem mentes a hátrányoktól sem. Mivel a munka nagy részét gépek végzik, a kereskedési részlegek sokkal kevesebbet keresnek egy-egy devizaüzleten, mint korábban. Emberi beavatkozók nélkül pedig megnő a kockázata annak, hogy valami balul sülhet el, különösen a szélsőséges volatilitás (árfolyam-ingadozás) időszakaiban.

Megbüntették a Forrást

Az MNB 15 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Forrás nyRt.-t, mert piaci manipulációt tapasztalt annak sajátrészvény-vásárlásai során. “Hamis, félrevezető jelzéseket adhatott a befektetőknek a Forrás/T és Forrás/OE részvények forgalmát, keresletét és kínálatát, illetve árfolyamát illetően” – írták. Ugyanis 2022 decemberében és 2023 márciusában

jelentős darabszámú Forrás/T részvényre vonatkozó vételi megbízást adott be a Budapesti Értéktőzsdén, amely az adott értékpapírra vonatkozó előző 20 napi átlagforgalmat többszörösen, de akár több százszorosan is meghaladta.

Ezeknek a vételi megbízásoknak azonban végül csak töredéke teljesült, de így is “megtévesztő, félrevezető jelzést” adhattak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18810 18715 18890 -0,40% 18810 18825 3 519 741 100 HUF 2024-07-24 11:47:59
MOL 2854 2834 2864 0,00% 2852 2854 157 129 692 HUF 2024-07-24 11:43:16
MTELEKOM 1072 1056 1090 -1,29% 1070 1072 245 035 518 HUF 2024-07-24 11:41:24
RICHTER 9815 9770 9880 -0,30% 9815 9835 212 259 825 HUF 2024-07-24 11:37:09
OPUS 437 436 439 +0,34% 436 438 7 875 093 HUF 2024-07-24 11:44:45
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Leizzad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:43
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Ha ezt meglátja, inkább nem köszöni meg a keddi napot a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:32
Nem volt jó napja a forintunknak.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csúcsot döntöttek meg Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,31 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 73 622,19 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint!
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:07
A jelek szerint Virág Barnabás jegybanki alelnök nem tudta meggyőzni a piacot a keddi 25 bázispontos kamatcsökkentés szükségességéről, közel két óra alatt másfél egységgel gyengült a hazai fizetőeszköz az uniós pénzzel szemben.
Részvény / Deviza / Áru Erejét fitogtatva várja a forint Matolcsy Györgyék nagy bejelentését, új csúcson a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:05
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama kedd délelőtt a 390-es lélektani határ alatt körül cirkált, kérdés, ott is marad-e azt követően, hogy délután 2 órakor lehull a lepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntéséről. A tőzsdéken nincs egyértelmű irány, az újabb rekordszintre jutott BUX a maga enyhe emelkedésével a jobbak közé tartozik, hála annak, hogy a hazai blue chipek a Telekom kivételével erősödnek. Az olaj ára felfelé, a gázé lefelé menőben, az arany drágul, a kriptók viszont esnek.
Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG