<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 A világ egyik legpazarlóbb iparága ez, hiszen ma már havonta vagy kéthetente érkeznek az üzletekbe az új kollekciók, miközben a tavaly vagy tavalyelőtt vett felső is még ott lapul a szekrényben, talán, ha egyszer volt rajtunk.

Egy mesterségesen felgyorsított „dobd el és vegyél másikat” szisztémában érdekeltek a kereskedők. Arról pedig fogalmunk sincs, most éppen hány tonna ruhanemű utazik éppen Kínából vagy Kambodzsából a világ minden tájára, mint ahogy azzal sem vagyunk tisztában, szükségünk van-e ezekre – és ennyire?

Majd ha 3D-ben nyomtatják a nadrágod

Túlfogyasztás, impulz vásárlás, környezetszennyezés – sokak szerint errefelé tart a divatipar.  Ugyanakkor a technológia fejlődése és a profitéhség megállíthatatlan.

Mit hoz a jövő innovációban a divat számára? Mind a készruha kivitelezésben, mind pedig az anyaghasználatban megfigyelhetők újabb találmányok, egyre többen keresik a különleges szabadalommal gyártott ruhadarabokat, valamint fontos szemponttá vált a környezettudatosság és a lebomló anyaghasználat is.

 A világ egyik legnagyobb iparágáról beszélünk, egyes előrejelzések szerint 2030-ra akár a 3,3 billió dollárt is elérheti a forgalom értéke – olvasható egy szakmai összeállításban. - A mesterséges intelligencia legújabb fejlesztéseitől a 3D nyomtatás fellendüléséig ma már számos technológiai és alapanyag fejlesztéssel találkozhatunk a divatban.

 Tengeri moszatból, almapektinből

Az Algiknit vállalat például textíliát és szálakat gyárt tengeri moszatból. A kész kötöttáru biológiailag lebomló, és természetes pigmentekkel festhető.

Az ipari hulladék is népszerű alapanyag egyes ruhagyártók körében, jóllehet, az almapektint gyakran eldobják a gyártási folyamat végén. A Frumat kifejlesztett egy új technológiát, ami lehetővé teszi az almapektin felhasználását fenntartható és komposztálható anyagok előállítására. Az ilyen típusú vegán almabőr mérgező vegyszerek nélkül festhető.

Egy másik, erőteljes irányvonal a smart, okos textíliák egyre gyakoribb használata. A ruhadarabok különlegessége, hogy szorosan illeszkednek a testhez, így érzékelik viselőjének testtartását és mozgását.

Pazarló iparág a divatipar. Fotó: Pixabay
Pazarló iparág a divatipar. Fotó: Pixabay

Hardver a cipődben

Egy kutató csoport hardver- és szoftver rendszert épített be cipőkbe és szőnyegekbe, a nyomásérzékelők adatainak valós időben történő mérésére és értelmezésére. A gépi tanulási rendszere szinte 100 százalékos pontossággal jelezte előre az okos textilszőnyegen álló egyén mozgásait és pózait. Ráadásul ezeket az intelligens textíliákat, az okosórákkal és egyéb kütyükkel ellentétben, nem kell be- vagy kikapcsolni.

Ezek a kütyük az ingereket észlelő érzékelők kombinációján keresztül működnek. Ez azt jelenti, hogy a technológia mindig elérhető, például hangutasítással vagy a pulzusszám változásával. Mivel a funkcionalitás be van építve a ruha alapszerkezetébe, nincs szükség vezetékekre. Ez lehetővé teszi, hogy az „okos” anyag rugalmas és kényelmes maradjon.

Amikor a NASA ad ihletet

A funkcionalitás is egyre elterjedtebb, nemcsak a sportoláshoz használt ruhadarabokban, de újabban a városi öltözetek kapcsán is megjelenik. A Columbia is élén jár az innovatív technológiák alkalmazásában. A népszerű márka tavaly mutatta be az Omni-Heat™ Infinity új, innovatív hőmegtartó és hővisszaverő technológiáját, amelyet a NASA egyes ruhadarabjai ihlettek.

 Az Infinity megnövelt méretű, arany színű pöttyei ez eddig megszokotthoz képest is nagyobb arányban képesek visszaverni és megtartani a mozgás közben termelt testhőt. Így az alatta elhelyezett szintetikus béléssel kiegészítve, magasabb szintű szigetelő hatást és melegérzetet nyújt a leghidegebb napokon is. 

 “Magyarországon is egyre többen keresik az olyan ruhadarabokat, amelyek speciálisak és előtérbe helyezik a funkcionalitást. Már nem mindig elég, hogy valami jól nézzen ki, a vásárlók visszajelzései alapján egyre népszerűbbek a különleges technikákon alapuló darabokat, amelyek megkönnyítik a sportolást vagy enyhítik a hidegebb napokat” - nyilatkozta a témában Kun Álmos, a magyar tulajdonú Dockyard marketing vezetője.

Márkahűség, vásárlási élmény, digitalizáció 

Egyre több új márka kerül be a piacra, a túlélés érdekében a vállalkozásoknak ki kell használni a digitális lehetőségeket, továbbá a fenntarthatóságra és a fogyasztói elkötelezettségre is összpontosítaniuk kell - ez jelenleg az iparág három legnagyobb lehetősége.

A fenntarthatóság akkor érdekli a vásárlót – ez már e sorok írójának véleménye – ha az pozitív  kapcsolatban van az árral, pláne ma - vagy ha a hirdetésekben állandóan és nagyon ügyesen felhívják rá a figyelmet, hangsúlyozva ennek fontosságát. De így is  csak egy bizonyos szűk, tudatos vásárlói réteget ér el ez a hívószó.

A mesterséges intelligencia megkönnyíti az online divatvásárlást, míg az AR (Augmented Reality - kiterjesztett valóság) egyedi élményeket hoz a fizikai értelemben is létező ruhaboltokba, újszerű és vonzó vásárlási módokat biztosítva ezzel.

Az új technológia csökkentheti az iparág környezeti lábnyomát azáltal, hogy támogatja a környezetbarát anyagok fejlesztését, optimalizálja a termelést a hulladék minimalizálása érdekében. A fogyasztók nagy része számára ugyanakkor a márka ma is a legfontosabb választási szempont a vásárlás során.

Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG