<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Toronymagasan az Egyesült Államok nyújtja a legnagyobb támogatást Ukrajnának az orosz invázió kezdete óta. Ennek több mint fele katonai jellegű segítség, ami átszámítva több mint négymilliárd eurót tett ki egyetlen hónap alatt. Az Egyesült Államokat Lengyelország és Nagy-Britannia követi, GDP-arányosan ugyanakkor Észtország a legbőkezűbb Ukrajnával.  Magyarország a 23. a mintegy 30 országot tartalmazó listán.

Az Egyesült Államok Ukrajna legnagyobb támogatója, derül ki a Kieli Világgazdasági Intézet tegnap nyilvánosságra hozott tanulmányából.

Amerika a fő fegyverszállító

A német gazdasági kutatóintézet azokat a nyilvános katonai, pénzügyi és humanitárius támogatásokat összegezte, amelyeket egyes államok ajánlottak fel Ukrajna számára az orosz invázió kezdete, február 24-e és március 27-e között.

A kimutatás szerint Washington átszámítva összesen 7,6 milliárd euró (mintegy 2800 milliárd forint) támogatást ígért oda Ukrajnának. Ebből 4,4 milliárd euró (1600 milliárd forint) katonai, 3,2 milliárd euró (1200 milliárd forint) pedig humanitárius jellegű segítség.

Ami a katonai támogatás részleteit illeti, John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője tegnap például azt közölte, hogy Ukrajna harci repülőgépeket és alkatrészeket kapott az Oroszország elleni háborúhoz. Korábban pedig a többi közt Stinger légvédelmi rakéták, Javelin páncéltörő rakéták, támadásra is használható drónok, valamint lőszerek szállítását jelentette be Washington.

Egy amerikai katona készül egy Stinger légvédelmi rakéta kilövésére a Saber Strike 22 hadgyakorlaton az észtországi Rutjánál 2022. március 10-én. Fotó: EPA/VALDA KALNINAEgy amerikai katona készül egy Stinger légvédelmi rakéta kilövésére a Saber Strike 22 hadgyakorlaton az észtországi Rutjánál 2022. március 10-én. Fotó: EPA/VALDA KALNINA

Ráadásul a fenti összeg feltételezhetően nem a teljes summa, hiszen ez a kimutatás csak a nyilvánosságra hozott támogatásokat tartalmazza.

Nem tudunk teljes képet adni, mivel pont a katonai támogatások Ukrajnának nem mindig transzparensek

- mondta Christoph Trebesch, a kieli intézet kutatási igazgatója.

Moszkva: beláthatatlan következmények

Ukrajna amerikai felfegyverzése persze korántsem újdonság: a NATO-tagországok már a háború előtt több ezer tonna fegyvert és lőszert szállítottak Ukrajnába – az ukrán hadsereg komoly ellenálló-képessége tehát nem kis részben a modern nyugati haditechnikának köszönhető.     

Moszkva múlt héten mindenesetre diplomáciai csatornákon figyelmeztette Washingtont:

a fegyverszállítások "olajat jelentenek a tűzre", és „beláthatatlan következményekhez” vezethetnek.  

Visszatérve a listára, az Egyesült Államok után Lengyelország Ukrajna legnagyobb támogatója, 963 millió euróval. Igaz, ennek nagy része (908 millió euró) pénzügyi segítség, a hadiipari támogatás mindössze 54,5 millió euró.

A harmadik helyen Nagy-Britannia áll: a szigetország átszámítva 721 millió euró támogatást ajánlott fel Ukrajnának, amelyből 482 millió euró a humanitárius, 204 millió a katonai, 34 millió pedig pénzügyi jellegű segítség.

A top 10 támogató ország között van még – sorrendben – Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország, Észtország, Kanada és Japán.

Magyarország az utolsó harmadban 

A 30 országot (és az EU-t) tartalmazó listán Magyarország a 23. helyet foglalja el:

hazánk az említett időszakban 6 millió euró (2,2 milliárd forint) támogatást jelentett be Ukrajnának a német tanulmány szerint, ami ebben az esetben teljes egészében humanitárius támogatást jelent.

A 30 ország között egyébként hét olyan van (Magyarország mellett Franciaország, Japán, Málta, Ciprus, Írország és Szlovénia), amely önállóan semmilyen hadi jellegű támogatást nem helyezett kilátásba Ukrajnának az említett időszakban.

Az ilyen típusú segítséget tekintve az Egyesült Államokat az EU (az Európai Bizottság és az Európai Tanács által felajánlott támogatások), majd Észtország követi 1 milliárd, illetve 220 millió euróval.          

Észtország a legbőkezűbb  

Érdekesség, hogy ha a nyújtott segítség mértékét az adott állam GDP-jéhez mérjük – tehát azt nézzük, hogy lehetőségeihez képest mely ország segített a legjobban –, akkor messze Észtország vezeti a listát:

a balti állam a GDP-jének 0,79 százalékát ajánlotta fel Ukrajna támogatására.

Utána következik Lengyelország (0,18 százalék) és Litvánia (0,06 százalék). Az Egyesült Államok 6., Németország a 12. a sorban.

A földrajzi közelség Oroszországhoz vagy Ukrajnához nyilvánvalóan nagy szerepet játszik néhány kelet-európai ország elkötelezettségében (a segítségnyújtást tekintve)

- véli Christoph Trebesch. Magyarország nem tartozik ezen államok közé, hiszen ebben a rangsorban is a 23. helyen áll.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet, a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG