4p
Megvágták a kamatot, elfogadták a költségvetést, pályázunk az olimpiára és a 2-es metró meghosszabbítására.

 

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 1,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A mostani kamatvágás nem meglepetés, a folytatásról azonban alaposan megoszlanak a szakértői vélemények:

Tovább vágnak a nyáron Nem vágnak / csak ősszel vágnak
A hazai kilátásokat illetően az látszik, hogy a piac további kamatvágásokat vár a nyár folyamán, és a csökkentés végpontját 1,3% körül várja - írja Bebesy Dániel.

Az Equilor viszont gyorskommentárjában azt írja: a piaci szereplők várakozása szerint a mai lépés után a jegybank szünetet tart a kamatcsökkentési ciklusban, ezért a kamatszint leghamarabb az ősz folyamán csökkenhet ismét.

A Nézőpont Intézet elemzője pedig szintén azt írja: a mai kamatvágással várhatóan véget ér a márciusban elindított kamatcsökkentési ciklus, "a folyamat lezártnak tekinthető".
A Takarékbank elemzése ebben a kérdésben nem foglal állást, szerintük a kamatcsökkentések folytatása elsősorban attól függ, hogy az MNB csütörtökön megjelenő inflációs jelentésében a 3%-os inflációs cél középtávú eléréséhez további monetáris lazítást tart-e szükségesnek. Erre már a ma 3 órakor megjelenő MNB-közlemény is utalást tehet.

Azt hittük ezek alapján, hogy megint irodalmi elemzésre és komoly nyelvészeti intuícióra lesz szükség a jegybanki közlemény értelmezéséhez, ehelyett kerek perec leírták, mire készülnek. "A júniusi Inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében, a középtávú inflációs kilátások átfogó áttekintését követően a Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy az inflációs cél középtávú elérése további, kismértékű kamatcsökkentés irányába mutat."

--

Elfogadta a 2016-os költségvetést az Országgyűlés kedden. Oktatásra, egészségügyre nagyjából ugyanannyit költ az állam, mint idén, de nyugdíjakra és pedagógus-bérekre több pénz jut. Extrém időjárás és újabb rezsicsökkentés idén nem várható. Varga Mihály a költségvetésről szóló sajtótájékoztatón elmondta: 2016-ban a kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2 százalékos hiánnyal, 1,6 százalékos inflációval számol, és azt várja, hogy az államadósság a bruttó hazai termék (GDP) 74 százaléka alá csökken év végére.

--

Megszavazták a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvény módosítását is. A Quaestor-üggyel összefüggésben kiterjesztette kedden a parlament a banktitoknak nem minősülő adatok körét. A 146 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 27 tartózkodás mellett megszavazott törvénymódosítás értelmében nem banktitok a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nek - továbbá a részesedésével működő gazdasági társaságoknak - az MFB-vel kötött ügyleteire vonatkozó szerződés, biztosítéki szerződés, az ügyletekhez kapcsolódó igényérvényesítési eljárások irata, valamint a döntés-előkészítés és a döntéshozatal során keletkezett irat, adat.

--

A Fővárosi Közgyűlés pedig támogatta a 2-es metróvonal és a gödöllői HÉV összekötését. Egyúttal a rákoskeresztúri szárnyvonal kialakításáról szóló projekt megvalósításának koncepcióját is elfogadták. Az előterjesztéshez mellékelt, közel ötszáz oldalas megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt összköltsége több mint kétszázmilliárd forint.

--

A Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén döntött arról is, hogy támogatja azt, hogy Budapest pályázzon a 2024-es nyári olimpia és paralimpia rendezési jogára. A megvalósítási dokumentum alapján nettó 774 milliárd forintba kerülne a rendezés, és leginkább a Duna-menti helyszíneket venné igénybe, továbbá a Budapest környéki településekre költözhet ki néhány versenyszám és a selejtezők.

--

A görög válságról ma kevesebb hír érkezett, folynak a tárgyalások. Hetek óta az első komoly ajánlat - így összegezte Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője a görög reformtervet. A következő lépés szerdán jöhet - addigra kell előkészíteniük az eurózóna pénzügyminisztereinek az egyezség részleteit a 7,2 milliárd eurós hitelért cserébe. Az EKB, IMF és az Európai Bizottság képviselői szerint is majdnem egyeznek az álláspontok, a görögök szerint most náluk pattog a labda. A gazdasági ügyekért felelős uniós biztos szerint napok kérdése, hogy sor kerüljön a görög megállapodásra. Pierre Moscovici gazdasági ügyekért felelős uniós biztos annak a meggyőződésének adott hangot, hogy megszülethet a Görögország államcsődjét megakadályozó megállapodás Athénnal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG