3p

Az oroszok szerint ukrán terrortámadás történt, az ukránok szerint saját légvédelmük ölte meg az orosz civileket? De mit mutatnak a bizonyítékok?

A legutóbbi jelentések szerint immár 24 halálos áldozata van az orosz-ukrán határ közelében fekvő Belgorod orosz városát ért szombati támadásnak. Az orosz hatóságok szerint 108 sebesültje is van a támadásnak, amelyben 37 lakóház is károkat szenvedett.

De pontosan mi is történt, milyen fegyverek okozták ezt a pusztítást? Ahogy azt az orosz-ukrán háború kapcsán megszokhattuk, a részletek ügyében már jóval homályosabb a kép, a két háborúzó fél pedig erőteljesen ellentmond egymásnak.

Az oroszok szerint az ukránok drónokat, illetve RM-70-es rakétavetőket, valamint Vilka-rakétakilövő rendszereket használtak a támadáshoz, amelyekkel tudatosan civil célpontokat, többek között egy karácsonyi vásárt vettek célba. Bár azt is elismerték, hogy a támadás elhárítása érdekében bevetett légvédelmi eszközök, illetve a lelőtt eszközök darabjai is hullhattak a városra, ennek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, később pedig az ilyen jelentéseket részben el is tűntették a médiából.

Az ukránok ezzel szemben azt állítják, hogy a támadás kizárólag "legitim, háborús célpontok", elsősorban katonai célra használható eszközöket gyártó üzemek ellen irányult, a polgári áldozatokért pedig a "felelőtlenül" és "inkompetens módon" bevetett orosz légvédelmi eszközök felelősek. A közösségi médiában olyan találgatások is megjelentek, hogy a lehulló roncsok mellett meghibásodott, célpontjaik helyett a városba becsapódó orosz légvédelmi rakéták is követelhettek áldozatokat.

A nyílt források alapján dolgozó, The Intel Crab néven publikáló elemző X-en megjelenő bejegyzésében próbált a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján rendet vágni az egymásnak ellentmondó információk dzsungelében.

Az elemző azt írja, hogy a robbanások, károk helyszíneiről készült felvételek többségénél nem látszik egyértelmű becsapódási kráter, így ezeket valószínűsíthetően inkább lehulló roncsdarabok, törmelékek okozták. Azt, hogy ukrán eszközök vagy orosz légvédelmi rakéták darabjai voltak-e ezek, azt csak ezek vizsgálatával lehetne megállapítani.

Tűz van, roncsok vannak, becsapódási kráter azonban itt sincs: lángoló autókat locsol egy orosz tűzoltó Belgorod orosz terület azonos nevű székhelyén 2023. december 30-án.  Fotó: MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma
Tűz van, roncsok vannak, becsapódási kráter azonban itt sincs: lángoló autókat locsol egy orosz tűzoltó Belgorod orosz terület azonos nevű székhelyén 2023. december 30-án. Fotó: MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma

Vannak azonban olyan felvételek is, amelyek inkább direkt becsapódásra utalnak, ám azt megintcsak nem lehet ennyi információból pontosan megítélni, milyen eszközök és honnan érkeztek. Az mindenesetre tény, hogy a Csehország által szállított RM-70-es rakétakilövők hatótávolságán még akkor is kívül esik Belgorod, ha ezeket közvetlenül a határra telepítették volna, márpedig ott valószínűleg azonnal felfedezték és megsemmisítették volna ezeket az oroszok. A Vilka-M rendszer sem képes ilyen csapásra papíron, ám korábban voltak olyan híresztelések,hogy az ukránok képesek voltak az ezekhez használatos rakéták hatótávolságát és pontosságát megnövelni.

Azt is hozzáteszi azonban a szakértő, hogy az sem valószínű, hogy a károkat S-300-as orosz légvédelmi rakéták közvetlen becsapódása okozta volna, hiszen ezek jóval nagyobb pusztítást végeztek volna - ahogy az akár a válaszul többek közt Harkiv ellen végrehajtott orosz csapások esetén is jól látható.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG