<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Hónapokig ne álmodozzon senki arról, hogy az euró 300 forint alá fog erősödni, londoni befektetési szakértők a lélektani határ fölé teszik az árfolyamot. Szerintük a rezsicsökkentés megnyomja az inflációt, kamatemelésre késztetve a jegybankot.

A forintgyengülés ellenére várhatóan folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési ciklusa - jósolták helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.


A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői szerint nyilvánvalóan óvatosságra ad okot az, hogy a forint a 300 forint/eurós határ felett jár, és alulteljesít a többi közép- és kelet-európai valutához képest: a lengyel zlotyval szemben például tavaly április óta nem mért árfolyamszintekre gyengült.

Az MNB nem elsősorban az abszolút kockázati mérőszámokat figyeli, hanem azt, hogy a magyar kockázatjelzők rosszabbak-e a térségi gazdaságok mutatóinál. Így a zloty-forint páros mozgása várhatóan kelt valamelyes aggodalmat, de valószínűleg még nem annyit, amennyi elég lenne az MNB monetáris enyhítési ciklusának leállításához - vélekedtek a Morgan Stanley elemzői.

Euró=305-310 forint

Más nagy londoni házak ugyanakkor hosszabb távlatban sem zárják ki a 300 forint/euró feletti árfolyamok fennmaradását. A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői befektetőknek összeállított legutóbbi helyzetértékelésükben gyengítették a következő hónapokra szóló forintárfolyam-előrejelzésüket, tekintettel az általuk várt további MNB-kamatcsökkentésre, valamint arra a véleményükre, hogy a magyar jegybank toleránsabbá vált a gyengébb forinttal szemben. A cég most háromhavi távlatban 305 forintos euróárfolyamot vár az eddig erre az időtávra érvényben tartott 300 forint/eurós prognózis helyett, és fenntartotta a hat és a tizenkét hónapra szóló, 305 és 310 forintos eurót valószínűsítő becslését.

A Goldman Sachs elemzői szerint a gyengébb forint mellett a jelenlegi közműdíjcsökkentésekből eredő későbbi erőteljes bázishatások is felhajtóerőt gyakorolnak majd a tizenkét havi magyarországi inflációs rátákra, ami a pozitív reálkamat gyors eróziójával jár.

A cég várakozása szerint mindez és a külső finanszírozási kilátásokkal kapcsolatos, ehhez kapcsolódó aggályok végül kamatemelésre késztetik az MNB-t.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG