2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hónapokig ne álmodozzon senki arról, hogy az euró 300 forint alá fog erősödni, londoni befektetési szakértők a lélektani határ fölé teszik az árfolyamot. Szerintük a rezsicsökkentés megnyomja az inflációt, kamatemelésre késztetve a jegybankot.

A forintgyengülés ellenére várhatóan folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési ciklusa - jósolták helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.


A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői szerint nyilvánvalóan óvatosságra ad okot az, hogy a forint a 300 forint/eurós határ felett jár, és alulteljesít a többi közép- és kelet-európai valutához képest: a lengyel zlotyval szemben például tavaly április óta nem mért árfolyamszintekre gyengült.

Az MNB nem elsősorban az abszolút kockázati mérőszámokat figyeli, hanem azt, hogy a magyar kockázatjelzők rosszabbak-e a térségi gazdaságok mutatóinál. Így a zloty-forint páros mozgása várhatóan kelt valamelyes aggodalmat, de valószínűleg még nem annyit, amennyi elég lenne az MNB monetáris enyhítési ciklusának leállításához - vélekedtek a Morgan Stanley elemzői.

Euró=305-310 forint

Más nagy londoni házak ugyanakkor hosszabb távlatban sem zárják ki a 300 forint/euró feletti árfolyamok fennmaradását. A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői befektetőknek összeállított legutóbbi helyzetértékelésükben gyengítették a következő hónapokra szóló forintárfolyam-előrejelzésüket, tekintettel az általuk várt további MNB-kamatcsökkentésre, valamint arra a véleményükre, hogy a magyar jegybank toleránsabbá vált a gyengébb forinttal szemben. A cég most háromhavi távlatban 305 forintos euróárfolyamot vár az eddig erre az időtávra érvényben tartott 300 forint/eurós prognózis helyett, és fenntartotta a hat és a tizenkét hónapra szóló, 305 és 310 forintos eurót valószínűsítő becslését.

A Goldman Sachs elemzői szerint a gyengébb forint mellett a jelenlegi közműdíjcsökkentésekből eredő későbbi erőteljes bázishatások is felhajtóerőt gyakorolnak majd a tizenkét havi magyarországi inflációs rátákra, ami a pozitív reálkamat gyors eróziójával jár.

A cég várakozása szerint mindez és a külső finanszírozási kilátásokkal kapcsolatos, ehhez kapcsolódó aggályok végül kamatemelésre késztetik az MNB-t.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG