<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Hónapokig ne álmodozzon senki arról, hogy az euró 300 forint alá fog erősödni, londoni befektetési szakértők a lélektani határ fölé teszik az árfolyamot. Szerintük a rezsicsökkentés megnyomja az inflációt, kamatemelésre késztetve a jegybankot.

A forintgyengülés ellenére várhatóan folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési ciklusa - jósolták helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.


A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői szerint nyilvánvalóan óvatosságra ad okot az, hogy a forint a 300 forint/eurós határ felett jár, és alulteljesít a többi közép- és kelet-európai valutához képest: a lengyel zlotyval szemben például tavaly április óta nem mért árfolyamszintekre gyengült.

Az MNB nem elsősorban az abszolút kockázati mérőszámokat figyeli, hanem azt, hogy a magyar kockázatjelzők rosszabbak-e a térségi gazdaságok mutatóinál. Így a zloty-forint páros mozgása várhatóan kelt valamelyes aggodalmat, de valószínűleg még nem annyit, amennyi elég lenne az MNB monetáris enyhítési ciklusának leállításához - vélekedtek a Morgan Stanley elemzői.

Euró=305-310 forint

Más nagy londoni házak ugyanakkor hosszabb távlatban sem zárják ki a 300 forint/euró feletti árfolyamok fennmaradását. A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői befektetőknek összeállított legutóbbi helyzetértékelésükben gyengítették a következő hónapokra szóló forintárfolyam-előrejelzésüket, tekintettel az általuk várt további MNB-kamatcsökkentésre, valamint arra a véleményükre, hogy a magyar jegybank toleránsabbá vált a gyengébb forinttal szemben. A cég most háromhavi távlatban 305 forintos euróárfolyamot vár az eddig erre az időtávra érvényben tartott 300 forint/eurós prognózis helyett, és fenntartotta a hat és a tizenkét hónapra szóló, 305 és 310 forintos eurót valószínűsítő becslését.

A Goldman Sachs elemzői szerint a gyengébb forint mellett a jelenlegi közműdíjcsökkentésekből eredő későbbi erőteljes bázishatások is felhajtóerőt gyakorolnak majd a tizenkét havi magyarországi inflációs rátákra, ami a pozitív reálkamat gyors eróziójával jár.

A cég várakozása szerint mindez és a külső finanszírozási kilátásokkal kapcsolatos, ehhez kapcsolódó aggályok végül kamatemelésre késztetik az MNB-t.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint békére szólított az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:42
A miniszter Lengyelországban van az EBESZ ülésén.  
Makro / Külgazdaság Valami gyanús történik Spanyolországban: újabb levélbombát találtak
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:56
Azután, hogy az ukrán nagykövetségen kisebb sérülést okozott egy levélbomba, a spanyol miniszterelnök és védelmi miniszter irodájában pedig a szűrésen akadt fent, ismét küldtek egyet. 
Makro / Külgazdaság Kapott egy felemás hírt az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 15:48
Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és  jövedelmek októberben.
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG