<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A nyári turistaszezon kezdetével és az egyre gyakoribbá váló szabadtéri rendezvényekkel sajnos nőhet a ramming, vagyis gázolásos támadások száma. A személyes biztonságtudatossági alapelvek betartása mellett, a lehetséges védelmi eszközök között kiemelt szerepet kaphatnak a modern, innovatív technológián alapuló műszaki megoldások. A mostani technológiát magyar kéz alkotta, és ha minden jól megy, hamarosan a levegőből vigyáznak majd ránk.
Terrorelhárítási Központ (TEK) rendőrei kiképzésen vesznek részt budapesti bázisukon 2013. július 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A nyári turistaszezon kezdetével rengeteg, nagy embertömeggel járó szabadtéri eseményt és fesztivált rendeznek meg világszerte, de ilyenkor megtelnek a városok sétálóutcái is turistákkal, fagyizókkal, éttermek teraszain üldögélőkkel. A nagy tömegeket vonzó rendezvényeket és a szezonálisan forgalmas helyeket ugyanakkor a szélsőséges csoportok, mentális problémákkal küzdő elkövetők is előszeretettel veszik célba, ahogy az történt például a franciaországi Nizzában és a németországi Münsterben, de hasonló támadásokat hajtottak végre tavaly Londonban is.

De vajon miért kedvelik ezt a támadási formát az elkövetők? Miért hallunk egyre többet ezekről a támadásokról? A válasz a kivitelezés egyszerűségében rejlik: nem szükséges semmilyen különleges képesség, mindössze gépjárművezetői és némi technikai ismeret, ezt közölte a Quadron Kibervédelmi Kft. a Privátbankár.hu-val. Bár ma már egyre többet tehetünk az emberek védelme érdekében, a teljes biztonság még mindig illúzió – ez az új megoldás azonban már legalább javít valamit az arányokon.

Terrorbiztos városokat építünk?

A hatóságok, valamint a közterületek tervezésével és építésével foglalkozó cégek felismerték a potenciális veszélyt, és komoly erőforrásokat irányítottak a kockázatok csökkentésére. Ma már sok helyen alakítanak ki biztonságos zónákat, ahová a támadók nem tudnak behatolni gépjárműveikkel: különböző városképbe illő módon – utcabútorok, növényzet, szintkülönbség – vagy alkalmi akadályokkal, betontömbökkel igyekeznek megvédeni a potenciális célpontként szolgáló embertömeget.

A Quadron szakértője, Tengely Ákos egy új, drónokon alapuló megoldást fejlesztett ki, amivel tovább fokozható a védelem. Elmondása szerint ugyanakkor a technológia adta védelem mellett magunkat is fel kell készítenünk. Így ha százszázalékos védettségről nem is beszélhetünk, érdemes tisztában lennünk a lehetséges veszéllyel és azokkal a biztonságtudatossági alapelvekkel, amelyek ismerete segíthet túlélni egy támadást, fűzte hozzá Tengely Ákos.

Mire figyeljünk, ha utazunk?

A QUADRON szakértője az alábbi tanácsok megfogadását javasolja:

  • Győződjünk meg arról, hogy úti célunk biztonságos! Figyeljük az aktuális híreket, és kerüljük azokat a területeket, ahol fennáll egy potenciális támadás veszélye.
  • Ha nagyobb rendezvényen veszünk részt, keressünk védett területeket, és próbáljunk azon belül tartózkodni. Ismerjük meg a rendezvény adottságait, térképezzük fel a menekülési útvonalakat. Tartózkodjunk a tömeg szélén. Legyen „B” tervünk.
  • Legyünk gyanakvók. Tartsuk szemmel a környezetünket, gyanús mozgások – pl. nagy sebességgel érkező jármű - nem odaillő, szokatlan események, tárgyak érzékelése esetén hagyjuk el a helyszínt. Ha gyanúsat látunk, értesítsük a hatóságokat.

Ha megtörtént a baj: ne ess pánikba!

Egy esetleges támadás során a tömegpánik, az egymást taposó emberek megsokszorozzák az áldozatok, sérültek számát. Ilyen esetben maradjunk nyugodtak, húzódjunk biztonságos helyre, például egy oszlop vagy fal mögé - nem biztos, hogy az a jó irány, amerre a rémült tömeg tart. Menekülés során figyeljünk hozzátartozóinkra, legfőképp a gyerekekre, őket ölben menekítsük. Törekedjünk arra, hogy a helyszínt minél előbb elhagyjuk. A menekülés során az épületek mellett haladjunk, így legalább az egyik oldalunk védve van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
Makro / Külgazdaság Nagyon messzi vidékre látogatott el Áder János
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 08:16
A köztársasági elnök afrikai "turnén" van. Ghánában magyar projektet tekintett meg. Ma Kenyába utazik tovább.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló