<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A nyári turistaszezon kezdetével és az egyre gyakoribbá váló szabadtéri rendezvényekkel sajnos nőhet a ramming, vagyis gázolásos támadások száma. A személyes biztonságtudatossági alapelvek betartása mellett, a lehetséges védelmi eszközök között kiemelt szerepet kaphatnak a modern, innovatív technológián alapuló műszaki megoldások. A mostani technológiát magyar kéz alkotta, és ha minden jól megy, hamarosan a levegőből vigyáznak majd ránk.
Terrorelhárítási Központ (TEK) rendőrei kiképzésen vesznek részt budapesti bázisukon 2013. július 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A nyári turistaszezon kezdetével rengeteg, nagy embertömeggel járó szabadtéri eseményt és fesztivált rendeznek meg világszerte, de ilyenkor megtelnek a városok sétálóutcái is turistákkal, fagyizókkal, éttermek teraszain üldögélőkkel. A nagy tömegeket vonzó rendezvényeket és a szezonálisan forgalmas helyeket ugyanakkor a szélsőséges csoportok, mentális problémákkal küzdő elkövetők is előszeretettel veszik célba, ahogy az történt például a franciaországi Nizzában és a németországi Münsterben, de hasonló támadásokat hajtottak végre tavaly Londonban is.

De vajon miért kedvelik ezt a támadási formát az elkövetők? Miért hallunk egyre többet ezekről a támadásokról? A válasz a kivitelezés egyszerűségében rejlik: nem szükséges semmilyen különleges képesség, mindössze gépjárművezetői és némi technikai ismeret, ezt közölte a Quadron Kibervédelmi Kft. a Privátbankár.hu-val. Bár ma már egyre többet tehetünk az emberek védelme érdekében, a teljes biztonság még mindig illúzió – ez az új megoldás azonban már legalább javít valamit az arányokon.

Terrorbiztos városokat építünk?

A hatóságok, valamint a közterületek tervezésével és építésével foglalkozó cégek felismerték a potenciális veszélyt, és komoly erőforrásokat irányítottak a kockázatok csökkentésére. Ma már sok helyen alakítanak ki biztonságos zónákat, ahová a támadók nem tudnak behatolni gépjárműveikkel: különböző városképbe illő módon – utcabútorok, növényzet, szintkülönbség – vagy alkalmi akadályokkal, betontömbökkel igyekeznek megvédeni a potenciális célpontként szolgáló embertömeget.

A Quadron szakértője, Tengely Ákos egy új, drónokon alapuló megoldást fejlesztett ki, amivel tovább fokozható a védelem. Elmondása szerint ugyanakkor a technológia adta védelem mellett magunkat is fel kell készítenünk. Így ha százszázalékos védettségről nem is beszélhetünk, érdemes tisztában lennünk a lehetséges veszéllyel és azokkal a biztonságtudatossági alapelvekkel, amelyek ismerete segíthet túlélni egy támadást, fűzte hozzá Tengely Ákos.

Mire figyeljünk, ha utazunk?

A QUADRON szakértője az alábbi tanácsok megfogadását javasolja:

  • Győződjünk meg arról, hogy úti célunk biztonságos! Figyeljük az aktuális híreket, és kerüljük azokat a területeket, ahol fennáll egy potenciális támadás veszélye.
  • Ha nagyobb rendezvényen veszünk részt, keressünk védett területeket, és próbáljunk azon belül tartózkodni. Ismerjük meg a rendezvény adottságait, térképezzük fel a menekülési útvonalakat. Tartózkodjunk a tömeg szélén. Legyen „B” tervünk.
  • Legyünk gyanakvók. Tartsuk szemmel a környezetünket, gyanús mozgások – pl. nagy sebességgel érkező jármű - nem odaillő, szokatlan események, tárgyak érzékelése esetén hagyjuk el a helyszínt. Ha gyanúsat látunk, értesítsük a hatóságokat.

Ha megtörtént a baj: ne ess pánikba!

Egy esetleges támadás során a tömegpánik, az egymást taposó emberek megsokszorozzák az áldozatok, sérültek számát. Ilyen esetben maradjunk nyugodtak, húzódjunk biztonságos helyre, például egy oszlop vagy fal mögé - nem biztos, hogy az a jó irány, amerre a rémült tömeg tart. Menekülés során figyeljünk hozzátartozóinkra, legfőképp a gyerekekre, őket ölben menekítsük. Törekedjünk arra, hogy a helyszínt minél előbb elhagyjuk. A menekülés során az épületek mellett haladjunk, így legalább az egyik oldalunk védve van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgeti a kormány, hogy néhány napon belül aláírják a megállapodást az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 14:59
Most éppen a területfejlesztési miniszter államtitkára beszélt minderről.
Makro / Külgazdaság 25 millió eurót költ az EU Putyin egyik barátjának demokráciájára
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 14:30
Megtámogatja az Európai Bizottság a fehérorosz demokráciát.
Makro / Külgazdaság Átírták a számokat: erősebb lett az európai gazdaság, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 13:44
Közzétette a harmadik negyedéves végleges GDP-adatokat az Eurostat.
Makro / Külgazdaság Mit lép Moszkva az olajársapkára? Három válaszlépést is mérlegelnek a Kremlben
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 12:18
Készül az orosz válaszlépés, de még nincs végleges döntés.
Makro / Külgazdaság Puccs készült Németországban: háromezer rendőr és terrorelhárító csapott le
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:26
A berlini tartományi bíróság egyik szélsőjobboldali kötődésű bíráját is lekapcsolták a nagyszabású akcióban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG