Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kollégánk a Trend Fm műsorának nyilatkozott a jövő évi minimálbérről, inflációról, a járványügyi korlátozásokról ezen a héten várható kormányzati döntésről és az adóváltozásokról.

Mekkora lehet az infláció jövőre

A Magyar Nemzeti Bank 3,5 százalékot vár középértéken, az idei évhez hasonlóan, 2022-re pedig már 3 százalékot. Mindegyik érték a jegybanki inflációs toleranciasávon belül van. Főleg az élelmiszerek árváltozása, illetve a jövedéki adó emelése (dohány) húzza az árakat a jegybanki magyarázat szerint, bár tavaly ebben a termékcsoportban nagyobb volt az infláció. Valamint a tartós fogyasztási cikkeknél megjelent a gyengébb forint árfolyamhatása. Az üzemanyagok viszont visszahúzzák, kisebb a kereslet az olajra a világpiacon a recesszió miatt.

Előre tekintve továbbra is a pandémia alakulása fogja meghatározni a gazdasági folyamatokat. Kérdés, hogy a keresleti piac felfutása milyen árkorrekcióra készteti a kínálati oldalon lévőket, igyekeznek-e minél gyorsabban visszanyerni a 12-25 hónapnyi veszteségeiket. Ha igen, akkor ez látszani fog az árak emelkedésében. A gazdasági fellendülés biztos, hogy lökést fog adni az olajpiacnak, szóval ebben az esetben számíthatunk a benzinárak emelkedésére. Nagy kérdés az élelmiszerpiac, itt a kínálatot a pandémia mellett az időjárás, a klímaváltozás is befolyásolja.

Arra nem számít kollégánk, hogy a havi árváltozások visszaesnének 0-1 százalék közelébe, ehhez a gazdaság teljes leállása kellene, azt viszont mindenáron el akarja kerülni az Orbán-kormány.

Járványügyi intézkedések

Az eddigi kormányzati nyilatkozatok alapján arra van nagyobb esély, hogy fennmaradnak a szigorítások. Az esetszámok egyelőre nem alakulnak biztatóan. De a kormánynak mérlegre kell tennie a társadalmi elvásárokat is: egy karácsonyt, szilvesztert senki nem szeretne a négy fal között tölteni. Ma azért annak van a nagyobb esélye, hogy nem lesz elég a 30 nap a járvány megfékezésére.

Minimálbér

Minden korábbinál több bizonytalanságot hordoz a mostani tárgyalás, máshonnan nézve azonban szó nincs bizonytalanságról, hiszen a járvány itt van köztünk, ahhoz vagyunk kénytelen alkalmazkodni. A minimálbérnek indikátor szerepe van a cégek bérpolitikájában: ha nem akarják hagyni, hogy a minimálbér emelés összenyomja a bérskálát, akkor muszáj a magasabb bérszinteken követni a legkisebb bér növekedését. Az elmúlt években 8-10 százalékos béremelés volt, de volt év, amikor még magasabb. Az adatok megítélésekor nehézséget okoz, hogy a statisztikai hivatal módszertana csak az öt főnél nagyobb vállalkozásokat veszi figyelembe, ráadásul idén a bérezésnek is idomulnia kellett a járványhoz, a részmunkaidős kifizetések pedig jelentősen torzítják az összképet. Míg a korábbi években 13-14 százalékot is elérte, tavaly 10-12 százalékos volt havi szinten a bruttó béremelkedés mértéke, idén 9-10 százalék között mozog. Ha hitetünk ennek a statisztikának, akkor már ez is szép eredmény az ismert körülményekhez képest.

De a cégek már a járvány második hullámával küzdenek. Ennek mélysége azonban más, mint az elsőé volt. Akkor a riadalom miatt a termelés is leállt sok helyen, az emberek visszafogták a költekezésüket, amit főleg a tartós iparcikkeknél, szolgáltatásoknál lehetett érezni – ebbe a korlátozások is vastagon belejátszottak. Egyedül az élelmiszerkereskedelem tűnt ellenállónak, de hát enni kell.

Most azért kisebb a pandémia hatása ezekre a folyamatokra. A szolgáltatások, ha időzárasan is, de elérhetőek, az ipar felől nem érkezett hír nagytömegű leállásokról.

De ettől még a vállalatok mindent el fognak követni, hogy ne nagyon rugaszkodjon el a valóságtól a bérdinamika. Nem kérdés, hogy szükség van a magyar fizetések emelésére, közeledni kell a nyugat-európai átlaghoz, hogy meg lehessen tartani a munkaerőt.

A legfrissebb hírek szerint a munkaadók a reálbérek megőrzését tekintik célnak. A jegybank aktuális inflációs jelentése alapján ez 3,5 százalék körüli emelést jelentene 2021-re. Ha a kormány előrejelzéséből indulunk ki, akkor pedig csak 3 százalékosat. A munkavállalók nyilvánvalóan ennél nagyobb emelésben érdekeltek. Az biztos, hogy nem lesz újabb hat éves megállapodás, a felek egy évre előre tudnak tekinteni. Kérdés, hogy a kormány mit tud ehhez hozzátenni, például a bérterhek csökkentésével. Itt a szochó csökkentése jöhet szóba, a munkavállalók pedig az szja csökkentését szorgalmazzák. Még az is lehet, hogy nem január elsejével kerül sor a béremelésekre, a munkaadók legalábbis ezt is bedobták, de azért várjuk meg a munkavállalók álláspontját is ez ügyben.

A végső szót a kormány fogja kimondani. Ha mindent mérlegre teszünk – szükség van a bérek felzárkóztatására, ugyanakkor a gazdasági helyzet most nem tesz lehetővé 10 százalék közeli béremelést – akkor kollégánk szerint valahol 4-6 százalék között fognak megállapodni a felek.

Adóváltozás

Egészen két héttel ezelőttig az volt munkatársunk álláspontja, hogy érdemi változás nem lesz az adórendszerben, leszámítva a kisadózó vállalkozások tételes adójának szigorítását. Ám Parragh László, az MKIK elnöke közben letett egy javaslatcsomagot a kormányfő asztalára, amiben nagy horderejű változások vannak: az iparűzési adó befizetési kötelezettség elengedése 2021-re (sőt, már 2020-ra is ezt javasolja a kamarai elnök), az egyéb önkormányzati adók szintjének befagyasztása, valamint a társasági adó csökkentése 5 százalékra a mostani 9 százalékról, szintén egy évre, jövőre.

Ezek a javaslatok kétségtelenül kedvezőbb helyzetbe hoznák a cégeket, bár iparűzési adót a korrigált árbevétel után kell fizetni, márpedig ahol nincs árbevétel, adóalap sem keletkezik. A tao-nál pedig a nominális kulcs kevésbé számít, inkább az effektív kulcs, ami az igénybe vehető kedvezmények miatt alacsonyabb, mint a nominális.

Az iparűzési adó csökkentését, újragondolását egyébként régóta szorgalmazzák az ágazati érdekképviseletek. Az ipa ugyanis aránytalanul terheli a cégeket, ilyen adónemre ráadásul nem is nagyon van példa külföldön. A kamarai javaslatról nem lehet azt állítani, hogy ebben az ügyben adófilozófiai fordulatot hozna, ez egy radikális lépés lenne, hogy két évi befizetést egyszerűen vonjanak el az önkormányzatoktól. Amelyek a gépjárműadó rájuk eső részének elvonásával már kaptak egy nagy pofont.

Ami az egyéb intézkedéseket, már elfogadott adótörvényeket illeti, folytatódik a jövedéki termékek adójának igazítása az uniós elvárásokhoz. Az adóadminisztrációban előremutató változások lesznek, már az áfabevallás-tervezetek elkészítése is bekerül az adóhivatali körbe. Javulnak a kata konkurensének szánt kisvállalati adó feltételei, bár ebben az áttörésre még várni kell.  De főleg az adózók életét, adminisztrációs kötelezettségein javító intézkedések lesznek jövőre.

A beszélgetést is hallgathatják meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Közeleg március 1.: a MOK megfogalmazta aggályait
Kormos Olga | 2021. január 25. 18:31
Alig egy hónap van hátra március 1-ig, e napon az eddig érvényben lévő egészségügyi közalkalmazotti szerződések és munkaviszonyok megszűnnek, helyettük – amennyiben a munkavállalók az új szerződéseket aláírják – az új, egészségügyi szolgálati munkaviszony lép életbe. A Magyar Orvosi Kamara megfogalmazta ezzel kapcsolatos aggályait.
Makro / Külgazdaság Növekedett a szakadék a szegények és gazdagok között a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 18:21
Az egyenlőtlenség vírusa nevet viselő dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a járvány csaknem az összes országban növelheti az egyenlőtlenséget, aminek következtében a szegénységben élőknek legalább 14-szer annyi időbe fog kerülni, hogy visszajussanak a járvány előtti szintre, mint az ezer leggazdagabb ember.
Makro / Külgazdaság Mely légitársaságok lehetnek a járvány győztesei?
F. Szabó Emese | 2021. január 25. 16:49
A légi közlekedésre hosszú hónapok óta enervált haldoklás jellemző. Alig van járat, senki sem tud semmit, senki sem repül sehova. Ehhez képest a Wizz Air és a Ryanair árfolyama az egekben van, mintha nem is lenne világjárvány. Az emberek megőrültek? Vagy ezek a cégek tudnak valamit, amit a versenytársak nem?
Makro / Külgazdaság A Covid-tartalékos katonák közel fele nem tért vissza a munkaerőpiacra
Tiszai Balázs | 2021. január 25. 16:31
December végén lezárult azon tartalékosok első turnusának a kiképzése, akik a kifejezetten a koronavírus miatt állásukat elvesztők számára létrehozott honvédségi programra jelentkeztek. Volt, aki idő közben munkát talált, és otthagyta a képzést, de a jelentkezők java része végigcsinálta, sőt, majdnem a felük egyelőre meg is maradt a honvédség kötelékében.
Makro / Külgazdaság Megvan a megállapodás: ennyi lesz a minimálbér
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 15:43
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami 4 százalékos béremelést jelent. 
Makro / Külgazdaság Erdogan új kettős játszmája – mosoly a Nyugat felé, fokozódó elnyomás befelé
Káncz Csaba | 2021. január 25. 14:18
Trump távozása és a török gazdaság mélyrepülése kényszerítette Erdogan elnököt arra, hogy mosolyoffenzívát indítson a Nyugat felé. Ezen díszletek mögött viszont érezhetően nő az erőszak és az elnyomás az országban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orvostechnikai szektor: pozitívum a kórházak adósságrendezése
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 13:46
A magyarországi orvostechnikai szektor üdvözli, hogy a kormány 2020 decemberében biztosította a lejárt kórházi tartozásállomány rendezéséhez szükséges pénzügyi forrásokat.
Makro / Külgazdaság Üzent az operatív törzs a vendéglátósoknak - a kínai vakcináról is beszélt Müller Cecília
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 12:25
Az operatív törzs türelmet kér a vendéglátóhelyektől: ha lesz elég vakcina, rögtön szólnak a kormánynak, hogy lazítsanak. A második körös oltás hevesebb reakciókat válthat ki, folyik a tárgyalás a kínai vakcina beszerzéséről is - a hétfői tájékoztató legfontosabb információit szedjük csokorba.
Makro / Külgazdaság Itt egy lehetséges magyar oltási ütemterv
Kormos Olga | 2021. január 25. 12:03
A Takarékbank vezető elemzője hiánytpótló táblázatot tett fel Facebook-oldalára. Suppan Gergely a jelenlegi információk birtokában úgy saccol, hogy június végére akár teljesülhetne is a 70 százalékos átoltottság Magyarországon.
Makro / Külgazdaság ÉVOSZ: az építőipar idei teljesítménye elérheti a 2019-es szintet
MTI | 2021. január 25. 10:16
Az építőipar teljesítménye az idén elérheti a 4500 milliárd forintot, ami a járványhelyzet előtti, 2019. évi szintnek felel meg - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.
Friss
hírlevél