TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -3,6 százalékát érte el. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 5,2 százaléka volt az elmúlt egy évben. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP 2,5 százalékát érte el a 2012 második negyedévével záruló egy évben. A külföld nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -3,1 százalékát tette ki az elmúlt egy évben.

2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben az államháztartás nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -3,6 százaléka volt (-1036 milliárd forint). 2012 második negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -1,1 százalékát érte el (-76 milliárd forint) - a Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2012 második negyedévének végén a GDP 77,7 százalékát tette ki (22168 milliárd forint). Az adósságállomány csökkenéséhez a második negyedévben 252 milliárd forinttal járult hozzá a forint erősödése (átértékelődés), a nettó hitelfelvétel (tranzakció) pedig 25 milliárd forinttal növelte azt.

2012 második negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 74 milliárd forint volt. A központi kormányzat pénzügyi eszközeinek tranzakcióból fakadó állománynövekedése mögött elsősorban a betétállomány számottevő növekedése áll, ezt részben ellensúlyozza a hosszú lejáratú hitelek és a tulajdonosi részesedések (elsősorban befektetési jegyek) állományának tranzakcióból fakadó csökkenése.

A magán-nyugdíjpénztári kilépések: 56 milliárd az államnak

A központi kormányzat pénzügyi eszközeinek növekedéséhez hozzájárult az is, hogy az újabb magán-nyugdíjpénztári kilépések miatt a háztartások 56 milliárd forint tőketranszfert nyújtottak az államháztartás részére. A kötelezettségek tranzakcióból eredő állománynövekedése meghaladta a pénzügyi eszközökét, amihez elsősorban a hosszú lejáratú értékpapírok (államkötvények) és az egyéb, főként adójellegű kötelezettségek járultak hozzá, ugyanakkor a hosszú lejáratú hitelek és a rövid lejáratú értékpapírok kismértékben csökkentették a kötelezettség-állományt.

Önkormányzatok: csökkenő betétállomány

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási igénye 21 milliárd forint volt, ami pénzügyi eszközeik és kötelezettségeik egyidejű csökkenésének eredőjeként alakult ki. A betétállomány jelentősebb, tranzakcióból eredő csökkenését részben ellensúlyozta az egyéb, adójellegű kötelezettségek tranzakcióból eredő mérséklődése.

Háztartások: csökkentek a devizahitelek

A háztartások nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,2 százalékát érte el (1492 milliárd forint). A második negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP 4,1 százaléka volt (292 milliárd forint).


2012 második negyedévében a háztartások pénzügyi eszközei közül számottevő növekedés figyelhető meg a forintbetétek, a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok, a befektetési jegyek valamint a tulajdonosi és egyéb követelések adataiban tranzakcióból eredően. Ugyanakkor a biztosítási- és nyugdíjpénztári tartalékok csökkentek. Utóbbi a magán-nyugdíjpénztári átlépések hatásából ered. A kötelezettségeket tekintve csökkentek a devizahitelek és a forint alapú ingatlanhitelek tranzakcióból eredően.

A nem pénzügyi vállaltok: betéteiket és hiteleiket csökkentették

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 2,5 százaléka volt (709 milliárd forint). A második negyedéves finanszírozási képesség a negyedéves GDP 5,5 százalékát érte el (387 milliárd forint).
A második negyedévben a nem pénzügyi vállalatok eszköz oldalon betéteiket és hiteleiket csökkentették elsősorban, míg tulajdonosi követeléseiket növelték. A kötelezettségek tekintetében tranzakcióból eredően a hiteleik és egyéb tartozásaik csökkenése volt meghatározó.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél