1p
A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -3,6 százalékát érte el. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 5,2 százaléka volt az elmúlt egy évben. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP 2,5 százalékát érte el a 2012 második negyedévével záruló egy évben. A külföld nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -3,1 százalékát tette ki az elmúlt egy évben.

2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben az államháztartás nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -3,6 százaléka volt (-1036 milliárd forint). 2012 második negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -1,1 százalékát érte el (-76 milliárd forint) - a Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2012 második negyedévének végén a GDP 77,7 százalékát tette ki (22168 milliárd forint). Az adósságállomány csökkenéséhez a második negyedévben 252 milliárd forinttal járult hozzá a forint erősödése (átértékelődés), a nettó hitelfelvétel (tranzakció) pedig 25 milliárd forinttal növelte azt.

2012 második negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 74 milliárd forint volt. A központi kormányzat pénzügyi eszközeinek tranzakcióból fakadó állománynövekedése mögött elsősorban a betétállomány számottevő növekedése áll, ezt részben ellensúlyozza a hosszú lejáratú hitelek és a tulajdonosi részesedések (elsősorban befektetési jegyek) állományának tranzakcióból fakadó csökkenése.

A magán-nyugdíjpénztári kilépések: 56 milliárd az államnak

A központi kormányzat pénzügyi eszközeinek növekedéséhez hozzájárult az is, hogy az újabb magán-nyugdíjpénztári kilépések miatt a háztartások 56 milliárd forint tőketranszfert nyújtottak az államháztartás részére. A kötelezettségek tranzakcióból eredő állománynövekedése meghaladta a pénzügyi eszközökét, amihez elsősorban a hosszú lejáratú értékpapírok (államkötvények) és az egyéb, főként adójellegű kötelezettségek járultak hozzá, ugyanakkor a hosszú lejáratú hitelek és a rövid lejáratú értékpapírok kismértékben csökkentették a kötelezettség-állományt.

Önkormányzatok: csökkenő betétállomány

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási igénye 21 milliárd forint volt, ami pénzügyi eszközeik és kötelezettségeik egyidejű csökkenésének eredőjeként alakult ki. A betétállomány jelentősebb, tranzakcióból eredő csökkenését részben ellensúlyozta az egyéb, adójellegű kötelezettségek tranzakcióból eredő mérséklődése.

Háztartások: csökkentek a devizahitelek

A háztartások nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,2 százalékát érte el (1492 milliárd forint). A második negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP 4,1 százaléka volt (292 milliárd forint).


2012 második negyedévében a háztartások pénzügyi eszközei közül számottevő növekedés figyelhető meg a forintbetétek, a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok, a befektetési jegyek valamint a tulajdonosi és egyéb követelések adataiban tranzakcióból eredően. Ugyanakkor a biztosítási- és nyugdíjpénztári tartalékok csökkentek. Utóbbi a magán-nyugdíjpénztári átlépések hatásából ered. A kötelezettségeket tekintve csökkentek a devizahitelek és a forint alapú ingatlanhitelek tranzakcióból eredően.

A nem pénzügyi vállaltok: betéteiket és hiteleiket csökkentették

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 2,5 százaléka volt (709 milliárd forint). A második negyedéves finanszírozási képesség a negyedéves GDP 5,5 százalékát érte el (387 milliárd forint).
A második negyedévben a nem pénzügyi vállalatok eszköz oldalon betéteiket és hiteleiket csökkentették elsősorban, míg tulajdonosi követeléseiket növelték. A kötelezettségek tekintetében tranzakcióból eredően a hiteleik és egyéb tartozásaik csökkenése volt meghatározó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG