<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Azt üzente Anthony Blinkennek, hogy alaptalanok Washington aggodalmai az új lengyel jogszabályok miatt.

Alaptalannak nevezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön azokat az aggodalmakat, amelyeket az amerikai diplomácia az előző este a lengyel alsóházban megszavazott két jogszabály miatt fejezett ki.

Morawiecki sajtóértekezleten reagált Anthony Blinken amerikai külügyminiszter azon kifogásaira, amelyek a médiatörvénynek a szejmben szerdán megszavazott, most a szenátus elé kerülő módosítására vonatkoztak. Az amerikai diplomácia vezetője szerint a tervezet veszélyezteti a média szabadságát, és káros hatással lehet az Egyesült Államok lengyelországi beruházásai körüli légkörre.

A módosítást a lengyelországi ellenzék is az amerikai tulajdonú, a varsói kormánnyal szemben kritikus TVN24 hírtelevízió ellen irányuló lépésként fogja fel. Korábban bővebben is írtunk arról, mi ez az új, magyar-ihlette irányvonal a lengyeleknél a médiaszabályozásban, ez a cikkünk itt olvasható:

A megszavazott új módosírtó szerint az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett cégek csak akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha nem függenek az EGT-n kívüli jogi személytől. Ez alapján a TVN24 nem kaphatna, mert az amerikai Discovery tulajdonában van. A működési engedélye elvileg szeptember 26-án jár le.

A lengyel kormányfő megerősítette korábbi álláspontját, miszerint a módosítás nem irányul semmilyen konkrét tévécsatorna ellen, célja az eddigi szabályozás pontosítása úgy, hogy Lengyelországban például az Európai Unión kívüli cégek "korlátlanul ne vásárolhassanak médiát".

A lengyel kormánypárt egyébként még szerda éjjel kilátásba helyezte, hogy a szenátusi munkálatok során újabb, a műholdas csatornák tulajdonosi viszonyaira vonatkozó pontosítást javasol a médiatörvényben. Ennek értelmében a TVN24-et, amely műholdas csatorna, nem érintenék a médiatörvény korlátozásai, és a jogszabály körül kialakult politikai vita ezzel vélhetően tárgytalanná válna.

Az új médiatörvény megszavazása előtti napon mindenesetre Morawieczki leváltotta az egyik miniszterelnök-helyettesét, Jaroslaw Gowint, mert ellenezte mások mellett a szóban forgó médiareformot is. Gowin erre kiléptette pártját, az Egyetértést a PiS-vezette kormánykoalícióból. A TVN24-ért és a sajtószabadságért pedig kedd este ezrek tüntettek Lengyelország több városában.

A médiatörvényre Vera Jourová Twitteren reagált. A lengyel médiatörvény tervezete negatív jelzést küld, a médiapluralizmust és a vélemények sokféleségét az erős demokráciák üdvözlik, nem pedig küzdenek ellene - írta az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos. Jourová hozzátette: "az egész Európai Unióban szükség van egy médiaszabadságot biztosító törvényre, amely támogatja a jogállamiságot is".

A másik ügyben sincs semmi látnivaló

Blinken szerda este "mély aggodalmát" fejezte ki a közigazgatási eljárásokról szóló törvény módosításáról is, amelyet egy szenátusi kiegészítéssel a lengyel szejm szerdán megszavazott. Blinken a nyilatkozatában a jogszabály megvétózására szólította fel Andrzej Duda lengyel elnököt.

A lengyel kormányfő aláhúzta: az új előírások kapcsán támasztott amerikai aggodalmak alaptalanok. A módosítás a lengyel alkotmánybíróság egyik, 2015-ben hozott döntését hajtja végre. Célja az, hogy megakadályozza az utóbbi években előfordult azon gyakori visszaéléseket, amikor a lengyel bíróságok jogosnak találták a második világháború előtti lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását célzó, hamisított iratokon alapuló igényeket - magyarázta Morawiecki. Hozzátette: ezeket az igényeket a felperesek az utólag nemegyszer fiktívnek bizonyult, külföldön állítólag még élő, a személyi iratok szerint akár százharminc éves tulajdonosok nevében támasztották.

A szóban forgó, a parlamenti jóváhagyás után most a lengyel államfő elé kerülő törvénymódosítás értelmében harminc év elmúltával nem lehetne kétségbe vonni a közigazgatási eljárások során hozott döntéseket, ezen belül az akár évtizedekkel ezelőtt - például a holokauszt idején - elkobzott vagyonról szólókat sem. Az amerikai, valamint az izraeli fél úgy értelmezi a törvénymódosítást, hogy az csorbítja a holokauszttúlélők jogait, lehetetlenné téve nekik és az utódjaiknak a háború során elkobzott vagyonuk visszaszerzését.

(via MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
Makro / Külgazdaság Meg nem erősített jelentés szerint elrabolták Herszon polgármesterét - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 06:44
Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG