<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Több ezer munkahely kerül át a britektől márciusig, ha nem sikerül kétoldalú megállapodással bebiztosítani a pénzügyi szektort.

A brit pénzügyminiszter egyetért az Angliai jegybank számításaival, miszerint a uniós kiválásig nagyjából 5 ezer pénzügyi szolgáltatással foglalkozó munkahelyet csoportosítanak át Európába, John Glen ugyanakkor hozzátette: a fennmaradó időben minden tőle telhetőt megtesz, hogy London továbbra is a világ pénzügyi központja maradhasson – írja a Reuters.

Továbbra is kritikus a helyzet a Brexit tárgyalásokkal, a bizonytalanságban lévő vállalatok pedig már nem várnak csodát és elkezdtek újabb központokat nyitni Európa-szerte – főként Párizsban és Frankfurtban, amitvel kapcsolatban a pénzügyminiszter bírálta is Franciaországot, véleménye szerint ugyanis a francia kormány előnyt akar kovácsolni a bizonytalan helyzetből.

Bár a nagyobb vállalatok még nem kezdtek komolyabb átcsoportosításba, szeptember végéig már több mint 630 pénzügyi munkahelyet helyeztek át Európába brit központú cégek. A pénzügyminiszter szerint szinte biztos, hogy a Brexit kapcsán születik valamilyen megállapodás a felek között, amely átmeneti időt biztosít a térségben a zökkenőmentes elszakadáshoz – ugyanakkor, ha nem kielégítőek a feltételek, London kénytelen megvédeni érdekeit - tette hozzá.

Kétoldalú megállapodás kell

A brit pénzügyi szektor több mint 70 milliárd fontot generál adóbevételeken keresztül, az Európai Unió pedig a legnagyobb exportpiaca a brit gazdaságnak. A pénzügyminiszter szerint London számára épp ezért fontos, hogy kétoldalú megállapodást kössön az EU-val, a londoni vezetés stratégiája, az ún. fehér könyv az egyenértékűség elvének érvényesítését javasolja. Ez az EU és egyes országok, például az USA és Szingapúr esetén érvényben lévő equivalence szabály bővítése lenne, ami leegyszerűsíti a kedvezményezettek tevékenységét az európai pénzügyi piacon.

Óriási bukás lehet a Brexit - a volt miniszterelnök új népszavazást akar

Az 1997 és 2007 közt 10 évig hatalmon lévő Blair újabb népszavazást akar. További részletek >>>

London szerint ugyanakkor a sima egyenértékűség nem elegendő az Egyesült Királyság és az EU pénzügyi rendszerei esetén, egy kétoldalú megállapodás azonban bebiztosítaná a brit pénzügyi szektort, mivel az EU nem vonhatna vissza könnyedén olyan jogokat, amelyeket korábban biztosított. John Glen elmondta: az Európai Központi Bank és a brit jegybank szakértői csoportjai közösen dolgoznak a megoldáson, ami mindkét fél érdeke.

Bár a vállalatok is kivárásra játszanak, már tárgyalnak Amszterdammal, Párizzsal, Frankfurttal és Dublinnal is egy esetleges áttelepülés feltételeiről. Tehát ha valamiféle megállapodás születik a Brexit kapcsán, mindenki marad a helyén, ellenkező esetben pedig gyorsan tudnak majd váltani.

Menekülnek a britek - már az állampolgárságukat is eldobnák?

A brit EU-tagság megszűnésének közeledtével egyre több, Franciaországban élő brit folyamodik francia állampolgárságért: a benyújtott kérelmek száma 2015 és 2017 között nyolcszorosára nőtt. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint békére szólított az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:42
A miniszter Lengyelországban van az EBESZ ülésén.  
Makro / Külgazdaság Valami gyanús történik Spanyolországban: újabb levélbombát találtak
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:56
Azután, hogy az ukrán nagykövetségen kisebb sérülést okozott egy levélbomba, a spanyol miniszterelnök és védelmi miniszter irodájában pedig a szűrésen akadt fent, ismét küldtek egyet. 
Makro / Külgazdaság Kapott egy felemás hírt az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 15:48
Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és  jövedelmek októberben.
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter burkoltan odaszólt Ukrajnának?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 14:59
A miniszter a külhoni magyarokról és a keresztényüldözésről beszélt.
Makro / Külgazdaság Aknák Ukrajnában: fontos döntést hozott az EU
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 14:16
Az Európai Unió újabb jelentős támogatást nyújt Ukrajnának, ezúttal aknamentesítésre.
Makro / Külgazdaság Most egy miniszterelnöknek küldtek valakik levélbombát
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:33
Azután, hogy az országban egy nagykövetnek címeztek bombát, most a miniszterelnöknek is.
Makro / Külgazdaság A piac már beárazta, hogy Magyarország uniós pénzeit felfüggesztenék
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:04
Vajon az Európai Bizottság szerdai döntése után félig tele van a pohár, vagy félig üres? És milyen látható következményei lennének annak, ha megérkeznek az uniós pénzek? A legfrissebb történés mellett még az üzemanyag árstopról, annak várható kivezetéséről, valamint az inflációról, bértárgyalásokról is szó esett az ATV Start című műsorában, ahol Székely Sarolta lapunk felelős szerkesztője mellett Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője volt a vendég.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG