<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Júliusban 12,3 százalékkal haladta meg az ipari termelés volumene az egy évvel korábbit. Elemzők szerint ez a vártnál lényegesen jobb adat.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője kiemelte, hogy folytatódott az ipar élénkülése júliusban is, az éves index a várt lassulás helyett gyorsult: a piac által várt 9,7 százalékos növekedés helyett 12,3 százalékkal. A júliusi termelés növekedése így közel 3,5 éves csúcsnak számít - tette hozzá.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője kiemelte, hogy folytatódott az ipar élénkülése júliusban is, az éves index a várt lassulás helyett gyorsult: a piac által várt 9,7 százalékos növekedés helyett 12,3 százalékos növekedést mért a statisztika. A júliusi termelés növekedése így csaknem 3,5 éves csúcsnak számít - tette hozzá.

Bár a részletes számok nem ismertek, az elmúlt hónapok adatai alapján megállapítható, hogy főként a járműgyártás és a kapcsolódó beszállítói iparágak hajtják a növekedést. Örömtelinek nevezte, hogy más iparágakban - élelmiszeripar és fémfeldolgozás - terén is élénkülés látszik, így egyre szélesebb bázisú a bővülés.

A kilátásokról szólva Réczey Zoltán elmondta: jól indult a harmadik negyedév, de a bázishatások egyre inkább lefelé viszik a növekedési ütemet. A járműgyártásban ugyan vannak további kapacitások, de lassulni fog az élénkülés, miközben az alapvető folyamatok így is kedvezőek. Megjegyezte, hogy rövid távon negatív hatása lehet az eurózóna lassuló növekedésének - a német gazdaság rosszabbul teljesített az utóbbi hónapokban. A hosszabb távú folyamatok az iparban és általában véve a magyar gazdaságban pozitívan értékelhetők - összegezte a Buda-Cash Brókerház elemzője.

Kétszámjegyű növekedés

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is meglepetésnek nevezte, hogy tovább tudott gyorsulni az ipari termelés, miközben az európai lassult. Véleménye szerint, ha az orosz-ukrán válság miatt nem lesz nagy összeomlás, akár kétszámjegyű növekedés is lehet az év egészében.

Hozzátette: az augusztusi bázis alacsonyabb lesz, ami szintén segít majd. Változatlanul a járműgyártás, de emellett az elektronikai szektor és az építőiparhoz tartozó kiszolgáló iparágak is hozzájárulhattak a növekedéshez.

Véleménye szerint, ha az orosz-ukrán válság miatt nem lesz "nagy összeomlás" Európában, akár kétszámjegyű növekedés is lehet az év egészében.

Vagy mégsem lesz meg a kétszámjegy?

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta: az előzetes júliusi adat kellemes meglepetést okozott, hiszen meghaladta az elemzői várakozásokat. Úgy vélte, 2014-ben 7-8 százalék között bővülhet az ipari termelés.

Az ipar kedvező tendenciáiban ennek ellenére rövid távon nem vár látványos törést, középtávon azonban a kétszámjegyű dinamika lassulása elkerülhetetlennek látszik. Az export-kilátásokat beárnyékolja a gyengülő európai konjunktúra, és az autóipari kapacitások felfutását követően 2015-ben a magas bázis is a növekedési ütem mérséklődésének irányába mutat - mondta.

Az azonban kedvező folyamatként értékelhető Trippon Mariann szerint is, hogy a növekedés már nem csak a járműgyártásnak köszönhető, az ipar egyre több szegmensében érzékelhető élénkülés. Úgy vélte, 2014-ben 7-8 százalék között bővülhet az ipari termelés.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG