<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Törvényjavaslattal próbálja rászorítani az amerikai képviselőház a hazai és külföldi autógyártókat, hogy a gépkocsikba olyan felszerelést kínáljanak, mely figyelmezteti a szülőket, ha gyermeküket véletlenségből az autóban felejtették. Az Államokban csak az elmúlt évben 53 gyermek lelte halálát a felforrósodott személygépkocsikban, és idén is már 26 hasonló eset történt.
Forrás: depositphotos.com

Nem bíznák az autógyártókra a kérdés megoldását

Egyre több autógyártó cég alkalmaz gépkocsijában olyan technológiát, mely figyelmezteti a vezetőt, ha a hátsó ülésen véletlenül gyerek maradt, miután bezárták a gépjármű ajtajait. Amerikai kongresszusi képviselők azonban nem tartják elégségesnek ezt a megoldást, ők nem bíznák csupán az autógyártókra a probléma megoldását, miután a közelmúltban egyre több gyermek halt meg amiatt, hogy a nyári forróságban a felhevült autóban hagyták őket szüleik.

A honatyák e helyett azt szorgalmazzák, hogy a képviselőház mihamarabb alkosson törvényt, mely egyértelműen kötelezi az autógyártókat, hogy szériafelszerelésként építsenek be riasztó rendszereket minden egyes, az Államokban értékesített gépjárműbe – írja a The Wall Street Journal internetes kiadása.

Tavaly, a nyári időszakban 53 gyermek lelte halálát a felforrósodott autókban, idén pedig 26 hasonló eset történt a KidsAndCars.org nonprofit szervezet összesítése szerint.

Széria legyen, vagy csupán extra

A közelmúltban a Hyundai és a Honda vállalt egyértelmű kötelezettséget arra, hogy autóikat olyan eszközökkel látja el, melyek figyelmeztetik a vezetőt, hogy ellenőrizzék a hátsó ülést, mielőtt elhagynák a járművet. A két japán autógyártó 2022-ig a legtöbb gépkocsiba beépíti ezeket a felszereléseket, a Nissan pedig tavaly tett hasonló ígéretet. Ők hamarosan a Pathfinder sport haszon-járműveit és a Nissan Altima szedánt látják el hasonló felszereléssel.

A General Motors már 2016 óta kínálja azokat a modelleket, melyeket riasztó rendszerrel szerelt fel. Az autógyártó óriás egy olyan technológiát választott, mely azt figyeli, hogy mikor nyitották meg a hátsó ajtót az utazás elején, és hogy azt újból kinyitották-e az út végén. A Subaru és a Kia Motor is hasonló hátsó ajtó érzékelő rendszert kínál néhány modell esetében.

Trevor Lai, a Hyundai egyesült államokbeli terméktervezési menedzsere elmondta, hogy csapata azt akarja, hogy a technológiát alapfelszereltségbe tegyék a modellekbe, mert kezdetben kevés vásárló gondolja azt, hogy extraként esetleg szüksége lehet rá.

Lai úr szerint az emberek magukban azt fogják mondani: " Ki az az őrült, aki a gyerekét egy forró autóban hagyja? "- és ebből a megfontolásból inkább választanak olyan autót, melyben ez a fajta riasztó nem mint alapfelszereltség van meg. De manapság jóval hosszabb ideig és keményebben is dolgozunk, így sajnos egyre több dolog megy ki a fejünkből, és feledékenységünk gyakran vezet tragédiához.

A Hyundai olyan érzékelőket alkalmazna autóiban, amelyek felismerik, ha egy gyerek a hátsó ülésen tartózkodik, még akkor is, amikor pedig a motort már rég kikapcsolták. Ilyenkor az autó lámpáival és hangos dudaszóval is figyelmezteti a vezetőt, vagy éppen a járókelőket, hogy valaki a kocsiban maradt. Az érzékelők egy opcionális csomag részeként már kaphatók a Santa Fe és a Palisade terepjárókban, és a gépjárműgyártó cég a múlt héten azt ígérte, hogy a következő években több modellben is kínálni fogja ezt a funkciót.

Miért fontosabb egy lemerült akkumulátor, mint a kocsiban felejtett gyerek

A képviselőház egy olyan törvényjavaslat benyújtását szorgalmazza, mely a Hyundai megoldásához hasonló lenne, azaz az új autók észleljék a hátsó ülésen ülő utasokat mindenképpen, a szenátus törvényjavaslata ugyanakkor csak a hátsó ajtó észlelési technológiáját követelné meg.

Civil szervezetek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy autógyártók által manapság kínált megoldások nem elégségesek, mivel ezek a rendszerek a gépkocsi leállításával automatikusan kikapcsolnak.

Manapság minden megvásárolt jármű automatikusan kikapcsolja a fényszórót, vagy emlékeztet arra, hogy kapcsoljuk azt ki - mondta Janette Fennell, a KidsAndCars.org elnöke. Miért fontosabb az, hogy ne merüljön le az autó akkumulátora, mint egy gyermek élete? – teszi fel a költői kérdést Janette.

A gépjárműgyártók amerikai szövetsége, amely a 12 legnagyobb amerikai és külföldi márkájú autógyártót képviseli, még májusban úgy nyilatkozott a készülő törvénytervezetről, hogy hasznosabbnak tartanák, ha intenzív figyelemfelkeltő kampányok folynának az ügyben az érintett hatóságok részéről. Szerintük az új autóvásárlók kevesebb, mint 13 százaléka kisgyerekes szülő, és legalább 20 évbe telne, amíg az úton lévő összes autóba valami hasonló felszerelést be tudnának építeni.

A nagy amerikai autógyártók közül a GM és a Ford is azon van, hogy a két ház együttesen minél hamarabb fogadjon el egy olyan törvényt, mely egyértelműen szabályozza a helyzetet, bár ez utóbbi cég autóiba jelenleg még semmiféle hasonló technológiát nem alkalmaz.

Cathy Chase, egy az autóbiztonsággal foglalkozó non-profit szervezet (Advocates for Highway and Auto Safety) elnöke szerint a figyelemfelkeltő kampányok egyáltalán nem elégségesek, amivel a probléma nem a tudatosság hiányából, sokkal inkább az emberi memória megszokott működéséből fakad. Vagyis, ha rohanunk és elfoglaltak vagyunk, sajnos jóval feledékenyebbekké is válunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos