4p

A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.

Túlzás nélkül sokkolónak nevezhető közállapotokra derített fényt az a kutatás, amelyet a BBC megbízásából készített a Survation közvéleménykutató intézet.

A cég kétezer 13 és 18 év közötti fiatalt – ezer fiút és ezer lányt – kérdezett meg többek között a biztonságérzetéről, mindennapi tapasztalatairól, szorongásairól és a közösségi média hatásáról.

Félnek az utcán

A felmérés egyik legdöbbenetesebb megállapítása, hogy a tinédzserlányok több mint negyede (27 százaléka) már tapasztalta a szexuális zaklatás valamilyen formáját. Csaknem minden második lány (44 százalék) pedig azt mondta, hogy nem érzi magát biztonságban egyedül az utcán.

Londoni életkép – szertefoszló biztonság. (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos
Londoni életkép – szertefoszló biztonság. (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos

A 13 éves Bobbie például arról beszélt a brit közszolgálati adónak, hogy amióta középiskolába jár, sokkal kevésbé érzi magát biztonságban a hazaúton.

„Néha elég félelmetes: rám kiabálnak és azt mondják: jól nézel ki, kislány! Néha előfordul, hogy elkapják a karomat az utcán – egyszer üldözőbe is vettek nálam kétszer vagy háromszor idősebb emberek.”

A 14 éves Princess már alternatív útvonalakat is kitalált magának a hazaútra arra az esetre, ha szükség lenne rá. És folyamatosan figyeli, hogy ki van mögötte.

Mások arról számoltak be, hogy nagyon meggondolják, milyen ruhát vesznek fel, ha kimennek az utcára. „Ha egy crop topot (rövid, szűk felsőt) és szűk ruhát viselek, nem lesz nyugodt napom” – mondta a 15 éves Szonja. A 18 éves Rofeda amiatt aggódik, hogy veszélybe sodorhatja magát, ha szembeszegül a szexuális zaklatással – de akkor is, ha figyelmen kívül hagyja azt.

Aggasztó helyzetről számoltak be a fiúk is: csaknem negyedük (24 százalék) vallotta azt, hogy nem érzi magát biztonságban az utcán.

"Ha fiúk egy csoportja bámul rám, egyedül vagyok és sötét van, akkor félek. Félek attól, hogy megtámadnak”, mondta a 15 éves Ashley. Szerinte sok videót lehet látni a közösségi médiában támadásokról, és ezt fenyegetésként éli meg.

Egy, az idei év elején publikált felmérés szerint 2022 márciusáig bezárólag egy év alatt 45 ezer támadást követtek el késsel vagy egyéb éles eszközzel Angliában és Walesben (ebből 261 volt halálos), ami 9 százalékos növekedés egy évvel korábbihoz és 34 százalékos növekedés 2010-11-hez képest. A támadók csaknem ötöde (18 százalék) 10-17 év közötti fiatal volt.

A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, elsősorban a késelések magas száma: idén májusban például egy 16 éves fiút öltek meg egy machetével tanítás után az iskolája közelében. Csak azon az estén további két fiatal lett késes támadás áldozata a brit fővárosban.

Szorongató mindennapok

Visszatérve a mostani felmérésre, a megkérdezett tinédzserek több mint negyede számolt be arról, hogy általában vagy mindig szorong.

Ennek három fő oka van: a vizsgák, az iskolába járás és a közösségi nyomás (amikor társaik nyomására tesznek olyasmit, amit maguktól nem tennének meg).

A tinédzserek több mint fele azt is elárulta, hogy akkor is szorong, ha nincs nála a telefonja. Egy harmaduk amiatt érzi magát rosszul, mert másokhoz hasonlítgatja magát (azaz versenyezni kényszerül) a közösségi médiában. A tinédzser lányok ötöde pedig azt állította, hogy kapott már kéretlenül meztelen képeket vagy videókat társaitól.

Érdekesség, hogy az aggasztó fejlemények ellenére a megkérdezett fiatalok kétharmada pozitívan tekint a jövőbe. És ugyanennyien vallották, hogy jelenleg a család a legfontosabb az életükben.

A brit kormány egyik szóvivője a felmérésre úgy reagált, hogy minden gyereknek joga van biztonságos környezetben felnőni, az iskoláknak pedig azonnal tenniük kell valamit a zaklatás és a nőgyűlölet ellen. A kormány pedig vizsgálja, hogy milyen további útmutatásra lenne szükségük az oktatási intézményeknek ezen a téren.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még Putyin is meglepődött, hány külföldi cég jelent meg az orosz piacon
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 17:24
Közel másfélezerrel nőtt az Oroszországban működő külföldi vállalatok száma 2022 március elejétől idén novemberig - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a VTB bank Oroszország hív! elnevezésű moszkvai fórumán.
Makro / Külgazdaság Dánia rábólintott a Korán elégetését is betiltó törvényjavaslatra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 16:06
Dániában a parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek - köztük az iszlám szent könyv, a Korán - meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.
Makro / Külgazdaság Durván kifakadtak az EP-képviselők Orbán Viktorra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:38
Kifakadtak, és nem tettek lakatot a szájukra az EP-képviselők, amikor megbírálták Orbán Viktort. 
Makro / Külgazdaság Ausztria nem talált Hamász-érintettséget a palesztinoknak nyújtott segélyeinél
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:16
Ausztria azt közölte, hogy véget vet a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésének, mivel a felülvizsgálat nem talált arra utaló jelet, hogy a pénzeszközöket terrorizmus finanszírozására vagy előmozdítására használták volna fel.
Makro / Külgazdaság Visszasettenkedett az orosz piacra az Adidas
Elek Lenke | 2023. december 7. 15:01
A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.
Makro / Külgazdaság Aggódhat Zelenszkij, minden eddiginél kevesebben támogatnák a kijevi kormányt
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 14:18
Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ukrajna: már közel 20 000 ukrán gyermeket deportáltak
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 13:37
Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et.
Makro / Külgazdaság Európa élmezőnyében találta magát a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 12:45
Csökkent negyedéves bázison az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált végleges adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Brutális csata folyik Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 11:20
Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel az ellenük folytatott háború hatvanegyedik napján - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Putyin kezdhet izgulni, hamarosan döntenek a sorsáról
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 09:58
A moszkvai felsőház 2024. március 17-re tűzte ki az orosz elnökválasztást – írja az MTI.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG