<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Itt indult az őszirózsás forradalom, de volt Gestapo-főhadiszállás is, laktak benne német, orosz és amerikai katonák, forgattak filmeket a falai között, helyet adott kultikus zenei vetélkedőnek, Krúdy Gyula is szeretett kedvenc szobájában elmerengni az élet megannyi élvezetén.

Az idén 50 éves Danubius Hotels a 108. születésnapját ünneplő Astoria szálloda falai között tartott kedden jubileumi megemlékezést. A rendezvényen bepillantást nyerhettek a meghívottak a születésnapi kampány részleteibe és megismerhették a hotel történetelmi vonatkozásait. Az elmúlt 50 év alatt 30 millió vendég fordult meg a lánc szobáiban – három Magyarországnyi ember.

Az Astoria Szállót 1996-ban privatizálta a Danubius Hotels Group. Fotó: Danubius HotelsAz Astoria Szállót 1996-ban privatizálta a Danubius Hotels Group. Fotó: Danubius Hotels

Amint arról Bánhegyi Balázs szállodaigazgató beszámolt, a fél évszázados múlt alkalmából jubileumi menüsort főznek majd a séfek több Danubius-szállodában, átugorva teret, időt és helyszínt, a Budapest-bélszíntől a Gellért-tekercsig. Nemrég adták át a Magyar utcai oldalon lévő szobákat, felújítva, teljesen modernizálva, mind a 44-et.

John Jacob Astor volt a névadó

Az Astoria története a XVIII. század elejére nyúlik vissza.  Eredetileg Unger mester  kovácsműhelye működött itt, a Hatvani kapu szomszédságában – napjainkban az épület melletti Magyar utca neve emlékeztet a családra. 

Nádasdy Ferenc királyi biztos 1808-ban lebontatta a kaput és a városfal egy részét, és az így megürült térre kávéházat, fogadót, istállót, kocsiszínt építettek. 1824-ben nyílt meg a mai szálloda elődje, a Zrínyi Kávéház és Vendégfogadó, mely a pesti irodalmi élet egyik központjává, politikusok, művészek találkozóhelyévé vált. 

A jelenleg hatemeletes, 138 szobás, négycsillagos szálló 1914. március 14-én nyitotta meg kapuit. A hotelt nem a tulajdonosok működtették, hanem a korabeli vendéglátó-világ ismert alakja, Gellér Mihály. Ő volt a hotel első igazgatója, az Astoria elnevezés is tőle származik. 

Gellér ugyanis egy ideig New Yorkban dolgozott, egyes források szerint a New York-i Waldorf-Astoria Hotelben, ezért javasolta a budapesti szállodának az Astoria nevet – tudatja velünk a  Wikipedia. Nem tévednek, akik úgy gondolják, hogy az amerikai szálló az Astor-családról kapta a nevét, egy nagy hírű mágnásdinasztiáról, amelyet John Jacob Astor alapított a XIX. század elején – és aki aztán életét vesztette a Titanic katasztrófájában.

Az Astoria megnyitásakor a legmodernebb épületgépészeti megoldásokat foglalta magában: központi fűtésű volt, az akkori legkorszerűbb felvonókkal és egy speciális porelszívó rendszerrel. Újdonságnak számított a szuterénban kialakított pinceborozó is. A nyitáskor az épület földszinti részét még üzletek foglalták el – a korabeli lapok szerint az építtetőket az kényszerítette a helyiségek bérbe adására, hogy a város egyik legfelkapottabb helyén található telek méregdrága volt. Mindig elegáns, drága szállodának számított, erre utal, hogy tréfásan "Ahsztória" néven is emlegették, annak a jeléül, hogy ide nehéz bejutni.

Itt kezdődött az őszirózsás forradalom

1918. október 30-án gróf Károlyi Mihály az Astoria első emeletéről szónokolt az odasereglett tömegnek, ez volt az őszirózsás forradalom megnyitója. Ezt követően lett a szálloda a Magyar Nemzeti Tanács székhelye. Károlyi feleségével, Andrássy Katinkával együtt itt is lakott, a 4. emelet 14-es szobájában (a lakosztály jelenleg a 411-es számot viseli). 1919 tavaszán a kommunista direktórium vezetői költöztek az Astoriába. Jelenleg az egykori 105-ös szoba az Astoria egyik konferenciaterme, és gróf Károlyi Mihály nevét viseli.

A szálló fénykorát a két világháború között, a Horthy-korszak ’20-as, ’30-as éveiben élte. 1944 márciusában itt volt az Astoria a Gestapo főhadiszállása lett, de a visszavonuláskor teljesen kifosztották. 

A szovjet ostroma idején az épület két bombatalálatot is kapott, de 1945 tavaszán, alighogy véget értek a harcok, a szálloda már újra üzemelt: az amerikai hadsereg tisztjeit szállásolták el benne. 1946-tól pedig már bárki igénybe vehette a szobákat 13-100 forint közötti áron, ami meglehetősen drágának számított abban az időben. Az akkori tulajdonos, Dr. Unger Ödön rövid idő alatt visszahozta a boldog békeidők hangulatát. Új bútorokat és műtárgyakat vásárolt, sőt magángyűjteményéből is a szálloda rendelkezésére bocsátott jó pár darabot (ezek közül néhány még ma is megvan, a hallban és az étteremben látható). 

Ahol a miniszter félrelépett

Az 1956-os forradalom során az épület ismét jelentős sérüléseket szenvedett, de a hatvanas években az Astoriát már újra Budapest legjobb szállodájának tartották. Ekkortájt bővült a Magyar utcai szárnnyal a szálloda. 1996-ban privatizálta a Danubius Hotels Group, majd a végrehajtott fejlesztések eredményeként 1999-ben négycsillagos besorolást kapott.  

1997-ben itt forgatták a kultikussá vált, elképesztően népszerű A miniszter félrelép című, Kern András által rendezett vígjátékot. Azóta legendássá vált a Kállai Ferenc által alakított szállodaigazgató mondata: Nem hisztéria, Astoria! 

Utána is szerepelt több film helyszíneként az épület.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Németország 1 milliárd euróval támogatja Ukrajnát? - ez történt eddig ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 18:16
Több fontos esemény is az Ukrajna ellen immár 122. napja orosz katonai invázió során. Ezeket gyűjtöttük össze.
Makro / Külgazdaság Meredeken emelkednek az élelmiszerárak Svédországban is
Elek Lenke | 2022. június 25. 17:42
A tavalyi évhez képest 8,8 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Terrorellenes készültséget rendeltek el Norvégiában
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 16:54
A legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után.
Makro / Külgazdaság Az ukránok már amerikai fegyverekkel lövik az oroszokat?
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 15:37
Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken - közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.
Makro / Külgazdaság Putyin új játszmába kezdett óriás szomszédjánál
Káncz Csaba | 2022. június 25. 15:01
A Kreml üzenete világos: amíg együttműködés és partnerség van, addig a területi követelések nem érvényesülnek. Máskülönben minden lehetséges – mint Ukrajna esetében.  Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: Budapesten is találtunk lángost baráti áron
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 14:01
Folytatjuk lángosmustránkat: ezúttal egy budapesti piacon néztünk körbe.
Makro / Külgazdaság Surányi György szerint ma 330-340 forintba kellene kerülnie egy eurónak
Csabai Károly | 2022. június 25. 11:01
Ezt tette volna lehetővé a volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év elején, amikor már látszott, hogy meglódul az infláció, sokkal nagyobb mértékű kamatemelést hajtott volna végre. Surányi György a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban arra is rámutatott, ez esetben például egy euró most akár 330-340 forint is lehetne.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kaptak az amerikaiak
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:43
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését részben amiatt, hogy visszaesik a kereslet a jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan agresszív kamatemelése miatt, ugyanakkor azzal számol, hogy az Egyesült Államok "szűken ugyan", de elkerüli a recessziót.
Makro / Külgazdaság Valami készül a Csendes-óceán partjainál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:23
Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.
Makro / Külgazdaság Csaknem kétszázötven ukrán menekült kapott jó hírt a magyar rendőrségtől
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:36
Az ukrán-magyar határszakaszon 6990 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG