<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Itt indult az őszirózsás forradalom, de volt Gestapo-főhadiszállás is, laktak benne német, orosz és amerikai katonák, forgattak filmeket a falai között, helyet adott kultikus zenei vetélkedőnek, Krúdy Gyula is szeretett kedvenc szobájában elmerengni az élet megannyi élvezetén.

Az idén 50 éves Danubius Hotels a 108. születésnapját ünneplő Astoria szálloda falai között tartott kedden jubileumi megemlékezést. A rendezvényen bepillantást nyerhettek a meghívottak a születésnapi kampány részleteibe és megismerhették a hotel történetelmi vonatkozásait. Az elmúlt 50 év alatt 30 millió vendég fordult meg a lánc szobáiban – három Magyarországnyi ember.

Az Astoria Szállót 1996-ban privatizálta a Danubius Hotels Group. Fotó: Danubius HotelsAz Astoria Szállót 1996-ban privatizálta a Danubius Hotels Group. Fotó: Danubius Hotels

Amint arról Bánhegyi Balázs szállodaigazgató beszámolt, a fél évszázados múlt alkalmából jubileumi menüsort főznek majd a séfek több Danubius-szállodában, átugorva teret, időt és helyszínt, a Budapest-bélszíntől a Gellért-tekercsig. Nemrég adták át a Magyar utcai oldalon lévő szobákat, felújítva, teljesen modernizálva, mind a 44-et.

John Jacob Astor volt a névadó

Az Astoria története a XVIII. század elejére nyúlik vissza.  Eredetileg Unger mester  kovácsműhelye működött itt, a Hatvani kapu szomszédságában – napjainkban az épület melletti Magyar utca neve emlékeztet a családra. 

Nádasdy Ferenc királyi biztos 1808-ban lebontatta a kaput és a városfal egy részét, és az így megürült térre kávéházat, fogadót, istállót, kocsiszínt építettek. 1824-ben nyílt meg a mai szálloda elődje, a Zrínyi Kávéház és Vendégfogadó, mely a pesti irodalmi élet egyik központjává, politikusok, művészek találkozóhelyévé vált. 

A jelenleg hatemeletes, 138 szobás, négycsillagos szálló 1914. március 14-én nyitotta meg kapuit. A hotelt nem a tulajdonosok működtették, hanem a korabeli vendéglátó-világ ismert alakja, Gellér Mihály. Ő volt a hotel első igazgatója, az Astoria elnevezés is tőle származik. 

Gellér ugyanis egy ideig New Yorkban dolgozott, egyes források szerint a New York-i Waldorf-Astoria Hotelben, ezért javasolta a budapesti szállodának az Astoria nevet – tudatja velünk a  Wikipedia. Nem tévednek, akik úgy gondolják, hogy az amerikai szálló az Astor-családról kapta a nevét, egy nagy hírű mágnásdinasztiáról, amelyet John Jacob Astor alapított a XIX. század elején – és aki aztán életét vesztette a Titanic katasztrófájában.

Az Astoria megnyitásakor a legmodernebb épületgépészeti megoldásokat foglalta magában: központi fűtésű volt, az akkori legkorszerűbb felvonókkal és egy speciális porelszívó rendszerrel. Újdonságnak számított a szuterénban kialakított pinceborozó is. A nyitáskor az épület földszinti részét még üzletek foglalták el – a korabeli lapok szerint az építtetőket az kényszerítette a helyiségek bérbe adására, hogy a város egyik legfelkapottabb helyén található telek méregdrága volt. Mindig elegáns, drága szállodának számított, erre utal, hogy tréfásan "Ahsztória" néven is emlegették, annak a jeléül, hogy ide nehéz bejutni.

Itt kezdődött az őszirózsás forradalom

1918. október 30-án gróf Károlyi Mihály az Astoria első emeletéről szónokolt az odasereglett tömegnek, ez volt az őszirózsás forradalom megnyitója. Ezt követően lett a szálloda a Magyar Nemzeti Tanács székhelye. Károlyi feleségével, Andrássy Katinkával együtt itt is lakott, a 4. emelet 14-es szobájában (a lakosztály jelenleg a 411-es számot viseli). 1919 tavaszán a kommunista direktórium vezetői költöztek az Astoriába. Jelenleg az egykori 105-ös szoba az Astoria egyik konferenciaterme, és gróf Károlyi Mihály nevét viseli.

A szálló fénykorát a két világháború között, a Horthy-korszak ’20-as, ’30-as éveiben élte. 1944 márciusában itt volt az Astoria a Gestapo főhadiszállása lett, de a visszavonuláskor teljesen kifosztották. 

A szovjet ostroma idején az épület két bombatalálatot is kapott, de 1945 tavaszán, alighogy véget értek a harcok, a szálloda már újra üzemelt: az amerikai hadsereg tisztjeit szállásolták el benne. 1946-tól pedig már bárki igénybe vehette a szobákat 13-100 forint közötti áron, ami meglehetősen drágának számított abban az időben. Az akkori tulajdonos, Dr. Unger Ödön rövid idő alatt visszahozta a boldog békeidők hangulatát. Új bútorokat és műtárgyakat vásárolt, sőt magángyűjteményéből is a szálloda rendelkezésére bocsátott jó pár darabot (ezek közül néhány még ma is megvan, a hallban és az étteremben látható). 

Ahol a miniszter félrelépett

Az 1956-os forradalom során az épület ismét jelentős sérüléseket szenvedett, de a hatvanas években az Astoriát már újra Budapest legjobb szállodájának tartották. Ekkortájt bővült a Magyar utcai szárnnyal a szálloda. 1996-ban privatizálta a Danubius Hotels Group, majd a végrehajtott fejlesztések eredményeként 1999-ben négycsillagos besorolást kapott.  

1997-ben itt forgatták a kultikussá vált, elképesztően népszerű A miniszter félrelép című, Kern András által rendezett vígjátékot. Azóta legendássá vált a Kállai Ferenc által alakított szállodaigazgató mondata: Nem hisztéria, Astoria! 

Utána is szerepelt több film helyszíneként az épület.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összeomlott a forint, hiába emelt nagyot az MNB - A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András - Király Béla | 2022. szeptember 30. 19:52
A hét egyik legfontosabb hazai gazdasági eseménye a forint mélyrepülése volt. A magyar fizetőeszköz mélyen alulteljesítőnek bizonyult a régiós devizákhoz képest is. Csütörtökön mind az euróval, mind a dollárral szemben történelmi mélypontra került, majd a gyengülés pénteken is folytatódott. Kollégáink, Gáspár András, a Privátbankár lapcsoport lapigazgatója és Király Béla elemezték a forint és a magyar gazdaság helyzetét.
Makro / Külgazdaság Csak tovább rontja a helyzetet az ukrán régiók elcsatolása
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 19:26
Az orosz-ukrán háború 219. napjának főbb eseményei.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG